Türkiye, bir hazinenin üzerinde…

Türkiye, bir

hazinenin

üzerinde…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Daha önce yazmıştık tekrarlayalım:

Turizmciler 2024’ten çok umutlu. Türkiye’nin zenginliğinin göz kamaştırdığını söylüyorlar. “Türkiye bir hazinin üzerinde oturuyor” iyorlar.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, bu yılın turizmde gerek turist sayısının gerekse gelirlerin arttığı bir yıl olduğunu söyledi.

Şubattaki depremin tüm ülkeyi sarstığını, özellikle turizm sektörünün bu durumdan etkilendiğini dile getiren Yağcı, “Deprem, Rusya-Ukrayna krizi, İsrail-Filistin gerginliğine rağmen Türkiye turizmi geçen yıla oranla yüzde 15’lik büyümeyle yılı kapatacak. Bütün sıkıntılara, zorluklara rağmen iyi kapatacağımız bir yıl oluyor. Kolay bir yıl olmadı ama sonucu iyi oldu.” diye konuştu.

Yağcı, turizm hareketliliğinin sadece sahil kesimlerinde değil her bölgede görüldüğünü belirtti. Türkiye’de turizmin tüm bölgelere yayılmasını sağlayacak bir politika uygulandığına işaret eden Yağcı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının bu amaç doğrultusunda kurulduğunu ifade etti.

Ajansın tüm bölgelerde turizmin gelişmesi için çok ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Yağcı, “Türkiye bir hazinenin üzerinde. Çok ciddi kültürel değerlerimiz, varlıklarımız var. Deniz, güneş, kum zaten vazgeçilmez üçlümüz ama bunun yanında doğal ve kültürel varlıklar Türkiye’nin 81 ilinde turizm yapmamıza olanak sağlıyor.” ifadesini kullandı.

Erkan Yağcı, bu yıl büyüme bekledikleri tüm pazarlarda olumlu sonuç aldıklarını dile getirdi.

Yılın başında İngiltere pazarında bir büyüme öngördüklerini belirten Yağcı, özellikle Antalya bölgesinde bu pazarda ciddi büyüme kaydedildiğini bildirdi. Pazarların çeşitlendirilmesi için kamu ve özel sektör olarak yoğun çalışma yaptıklarını belirten Yağcı, bu yılki rakamların çalışmaların ne kadar olumlu sonuç verdiğini gösterdiğini söyledi.

Turizmde rekor yılının 2019 olduğunu hatırlatan Yağcı, verilere bakıldığında 2023’ün 2019’u geride bıraktığını söyledi. Bundan sonra Türkiye turizminin geleceğini 2023 rakamlarını referans alarak planlayacaklarını dile getiren Yağcı, şunları kaydetti:

“Türkiye turizmi gerçekten çok ciddi bir ivme katetti. Türkiye, turist sayısında dünya turizm ligi sıralamasında ilk dörde yerleşti. Dolayısıyla Türkiye artık dünyada kendini kabul ettirmiş bir turizm ülkesi, bir turizm markası. Şunu çok net olarak görüyoruz, bölgemizde herhangi bir olumsuz siyasi ve ekonomik gelişme olmadığı sürece 2024, 2023’ten daha iyi olacak. Tabii pandemiden sonra şunu öğrendik, gelecekle ilgili bir öngörüde bulunmak gerçekten zorlaştı. Şu anki verilere göre 2024’ün iyi olacağını düşünüyoruz. Şu anda bir rakam vermek gerçekçi değil ama ilk çeyreğinde daha net bir tabloyla karşılaşmış olacağız.”

Turizmde Çin pazarı yeniden yükselişe geçti.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, dünyada en fazla seyahat harcaması yapan ülkelerden Çin’den turist alabilmek için bütün ülkelerin rekabet halinde olduğunu belirterek, Çinli turistlere yönelik tanıtım çalışmalarını artırdıklarını bildirdi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve TÜROB, seyahat platformu Trip.com’un konaklama sektörüyle işbirliği imkanlarının geliştirilmesi amacıyla tanışma etkinliği düzenledi.

Konaklama sektöründen TÜROB üyesi otel işletmelerinin katıldığı etkinliğin açılışında, TGA Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu, TÜROB Başkanı Müberra Eresin ve Trip.com Başkan Yardımcısı Amanda Wang konuştu. açılış Etkinlikte, Trip.com’un üst düzey yetkilileri şirketin faaliyetleriyle ilgili sunum yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Eresin, Çin pazarıyla ilgili sektörel hedeflere dikkati çekerek, Çinli turistlerin yurt dışı seyahatlerinde kişi başı ortalama harcama tutarının 3 bin dolara kadar ulaşabildiğini belirtti.

Eresin, “Çin, dünyada en fazla seyahat harcaması yapan ülkeler sıralamasında en üst sıralarda yer aldığı için bütün ülkeler Çinli turist alabilmek için rekabet halinde. Yurt dışına çıkışlarda ağırlıklı yaş grubu yüzde 25 ile 25-35 yaş ve yüzde 10 ile 60-65 yaş olarak öne çıkıyor. Rezervasyon yapma süreci ise yüzde 56’lık payla seyahatin yaklaşık 28 gün öncesini kapsıyor. Ülkelerin tanıtım ve pazarlama çalışmalarında bu veriyi dikkate aldıklarını gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2022’de Ocak-Ekim döneminde Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkeye gelen ziyaretçi sayısı 70 bin 844 iken, bu sene 10 ayda 198 bin 807’ye ulaştığı bilgisini paylaştı.

Söz konusu rakamın çok ciddi bir artış olmakla birlikte halen 426 bin Çinlinin ziyaret ettiği 2019’un gerisinde olunduğunu kaydeden Eresin, şöyle devam etti: “İlk hedefimiz bu sayıyı aşmak ve kısa vadede 600 bin düzeyine ulaşabilmektir. Memnuniyetle dile getirmeliyim ki salgın sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA tarafından Çin’de tanıtım çalışmalarına ara verilmedi ve özellikle bu yıl tanıtım alanında da fazla çalışma yürütüldü. Bayrak taşıyıcımız THY’nin yanında birçok Çinli hava yolu şirketinin de ülkemize seferlere başlaması ve yakın gelecekte yenilerinin eklenecek olması şüphesiz süregelen bu başarılı tanıtım çalışmalarının bir sonucu.

Çinli turistin değişen profili dikkate alınarak ülkemize geleneksel olarak tur organizasyonu ile kalabalık gruplar halinde gelenlerin yanında özellikle bireysel veya küçük özel gruplar halinde seyahat eden, lüks tüketime yönelen, üst kategori otellerde konaklayan, alışveriş, tematik veya macera parkları ile kültürel varlıklar, müze ve ören yerlerini görmeyi isteyen, çağdaş sanat meraklısı yüksek harcamalarıyla dikkati çeken üst gelir gurubundaki Çinli turistlere yönelik tanıtım çalışmalarımızı artırıyoruz. Kısa sürede onları öncelikle İstanbul, Kapadokya ve Antalya’ya çekebilmeyi hedefliyoruz. Bu amaca yönelik altyapımızı da güçlendirmek üzere Çince konuşan çalışanlar, Çinli tüketicilerin alışkın oldukları AliPay, WeChatPay, UnionPay, QuickPass gibi ödeme sistemlerinin ülkemizde de birçok alanda kullanılabilmesine yönelik yetkili kurumlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Erdoğan:Terör örgütü adım atarsa kazanan Türkiye olur

    Erdoğan:Terör örgütü adım atarsa kazanan Türkiye olur

    İmamoğlu:Madem hedefiniz benim, Onayın benim cezamı, milleti rahat bırakın!

    İmamoğlu:Madem hedefiniz benim,  Onayın benim cezamı, milleti rahat bırakın!

    İngilizler, Çanakkale’de yapamadığını Gazze’de hayata geçirdi

    İngilizler, Çanakkale’de yapamadığını Gazze’de hayata geçirdi

    ”Yanlış Politikalar Sanayiciyi Rekabet Edemez Hale Getirdi”

    ”Yanlış Politikalar Sanayiciyi Rekabet Edemez Hale Getirdi”

    Nazım Hikmet doğumunun 123. yıldönümünde anıldı

    Nazım Hikmet doğumunun 123. yıldönümünde anıldı

    Vatandaş karnını ”KENT LOKANTASI”nda doyurabiliyor …..

    Vatandaş karnını ”KENT LOKANTASI”nda doyurabiliyor …..