Zeytinde
sorunlar
büyüyor…
Necdet Buluz
Bodrum’da zeytin ve zeytinyağı üretimi yapanların ortak görüşü:
“Geçen sezon kilosu 100-150 lirası satılan zeytinyağı bu sezon 350-500 lira arası satılacak. Zeytin fiyatları da 300 lirayı bulacak. Üretimde azalma var. İşçilik ve taşıma fiyatları da çok arttı.”
Görebildiğimiz kadarı ile üretici sıkıntılı. Ürününü devlet kurumlarına satanlar şanslı. Tüccarın eline düşenler ise perişan durumda.
Sorunlarına çözüm arayan üreticilerin sıkıntılarının zaman geçirilmeden çözüm bulunması gerekiyor.
Marmarabirlik açıkladığı 125 liralık zeytin kilogram fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürüp ödemesinin yarısını dahi yaparken, 90 lira fiyat açıklayan Tarım Kredi Kooperatifi ise ortaklarından zeytinleri almaya gelmedi.
Mağdur olduklarını dile getiren zeytin üreticileri, “Biz bağlı olduğumuz Tarım Kredi Kooperatifi’nden ilaç, gübre, tohum alıp borçlandık. Beyan verdik. Ancak zeytinlerimizi almaya gelen yok” dediler.
İznik ilçesine bağlı Boyalıca Köyü’nde üretim yapan Orhan Fındık, bağlı oldukları Çakırca Tarım Kredi Kooperatifi’nin seleleri bırakmasına rağmen ürünleri almaya gelmediğini dile getirerek, 1000 nüfuslu köydeki üreticilerin mağdur olduğunu açıkladı.
Tarım Kredi Kooperatifi’nin fiyatı yüksek bularak ürünleri almayacağı yönünde dedikodular olduğunu kaydeden Fındık’ın açıklamaları şöyle:
“Tarım Kredi Kooperatifi 90 lira fiyat açıkladı. Marmarabirlik 125 lira açıkladı. Zeytini almıyorlar. Vatandaşın borcu var. Ben hem Marmarabirlik hem de Tarım Kredi’ye üyeyim. Marmarabirlik ürünlerimin bir kısmını aldı. Ancak Tarım Kredi halen gelip almadı. Bütün ilacımı, gübremi Tarım Kredi Kooperatifi’nden alıyorum. “Zeytinde öderim” diye. Ama zeytini almayınca mağdur olduk. Çok az ürün var. Verdiğin beyana göre alıyor. Boyalıca’nın yarısı mağdur durumda. Burada 1000 çiftçi var. Duyduğumuza göre Tarım Kredi hiç bir yerden zeytin almıyor. “Fiyat pahalı geliyor diyorlar. Mazot, gübre, ilaç çok pahalı. Bizi mağdur etmesinler. Tarım Kredi’den genel anlamda memnunuz. Ancak zeytin işinde bu sene mağdur olduk. Tüccara versek onlar da vadeli ödeme yapıyorlar. Bizim amacımız Tarım Kredi’ye olan borcumuzu rekolte beyannamesinde kabul edilen miktar ve rakamda ödemek”
Boyalıca’nın zeytin konusunda Türkiye’de ilklerde yer aldığını ve en kaliteli zeytini ürettiklerini iddia eden Orhan Fındık, “Tarım Kredi ortağıyım. Sepetleri geldi. Tarım krediden her şeyimizi temin ediyoruz ve borcumuzu ödemek için zeytinleri teslim etmeyi bekliyoruz. Sepetleri geldi, kendileri gelmedi. Çiftçinin yanındasınız madem bizim zeytinimizi dünyanın her yerinden tüccar gelip alıyor Tarım Kredi gelip alamıyor” diye konuştu.
Özetleyelim:
Bu sezon zeytini ve yağını pahalıya tüketeceğiz. Yağmurların da gecikmesiyle zeytinler kurudu. Verim düştü.
YanıtlaYönlendir |