Halk sağlığını
tehdit ediyor…
Necdet Buluz
Corona virüsünün yeni varyantına dikkat. Daha önce geçirdiğimiz coronanın torunu olarak nitelendirilen virüs hızla yayılıyor. Doktorlar ise uyarı üzerine uyarı yapıyor.
Maskeli günlere geri dönebiliriz. Ayrıca ellerin de sabunla yıkanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Daha önce covidten korunmak için yapılan aşıların yeniden gündeme geldiği de açıklandı. Uzmanlar “Mutlaka aşı olunması gerekiyor” uyarısı yapıyor.
Yeni varyantın bulaşıcı olduğu ve hızla yayılmaya başladığı da açıklandı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verileri, HV.1 varyantının ABD’deki en baskın tür olduğunu iddia ediyor. Hastaneye yatanların sayısı da artıyor.
Üç yıl önce ortaya çıkan corona virüsünün aşılarla, önlemlerle önüne geçilse de yeni varyantlar hâlâ halk sağlığını tehdit ediyor. Ortaya çıkan yeni varyantın da Omicron’un torunu olduğu düşünülüyor.
Corona virüsünün bazı varyantları sadece önemsiz bir soğuk algınlığı ile kendini gösterse de virüs mutasyona uğramaya, yeni türler ve yeni endişeler yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yaz Birleşik Krallık, Eris ve Pirola varyantlarından etkilenirken şimdi de Omicron’un torunu olarak nitelenen yeni bir varyant tehdit ediyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verileri, HV.1 varyantının ABD’deki en baskın tür olduğunu iddia ediyor. EG.5 olarak da adlandırılan Eris ise vakaların yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyor. Mayo Clinic’in viroloji direktörü Matthew Binnicker, bu varyantların Omicron ile bazı benzerlikler taşıdığını açıkladı.
Binnicker’e göre bu mutasyonların çoğu, HV.1 de dahil olmak üzere virüsün insandan insana daha etkili bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Dr. William Schaffner da HV.1 varyantının ne kadar bulaşıcı olduğunu vurguladı: “HV.1’i neredeyse Omicron’un torunu olarak düşünebilirsiniz. Tüm Omicron ailesinin özelliklerinden biri de son derece bulaşıcı olmaları.”
Dr. Binnicker, hastaneye yatış veya ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir enfeksiyondan korumak için COVID’e karşı aşı olunmasını tavsiye etti. Ancak ABD’de sonbaharda takviye aşısı alımı düşük oldu. Bir araştırmaya göre de Amerikalıların yalnızca yüzde 7’sinin aşı yaptırdığı ortaya çıktı.
-Önemli bir not:
Kalp krizinden ölenlerin daha önce yaptırdıkları /aşılardan kaynaklandığı da iddia ediliyor.
Binnicker, bu oranın yüksek olmadığını belirtti: “Daha yüksek bir aşı yüzdesine ihtiyacımız var çünkü COVID hastalarının hastaneye kaldırıldığını ve solunum cihazına bağlandığını görüyoruz.”
Ayrıca Binnicker, halka açık alanlarda maske takılmasını ve ellerin düzenli olarak yıkanmasını da tavsiye etti. Maskeli ve sıkıntılı günlere geri döneceğimizin habercisi.