Eski büyükelçi ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardım, Türkiye’nin İsrail ve Filistin arasında arabulucu olabilmesi için Hamas odaklı politikanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
İran, Rusya ve Avusturya Büyükelçiliği görevlerinde bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardım, İsrail-Filistin savaşını ve Türkiye’nin garantör ülke olabilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin iki devlet arasında arabulucu olması için öncelikle sorunun ana taraflarıyla ilişkilerinin makul bir düzeyde olması gerektiğini söyledi.
Elips Haber’den Selim Ercan’a konuşan Yardım, Türkiye’nin civar bölgelerde olan her olayla bir ilişkisinin olması gerektiğini belirten Ümit Yardım, Orta Doğu’da yepyeni bir Orta Doğu’nun doğması yönünde süreçlerin hazırlandığını söyledi. Yardım, söz konusu gelişmelerin önemli ölçüde ABD-İsrail ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler üzerinden geliştiğini ifade etti.
Yardım, Orta Doğu’da yaşanan normalleşme sürecinden en fazla olumsuz etkilenen ülkelerden birinin İran olduğuna, bunun da bu ülkeyi tedirgin ettiğine işaret etti. Türkiye’nin İsrail ve Filistin arasında garantör ülke olabilmesine yönelik konuşan Yardım, “Türkiye’nin ara bulucu olması için sorunun ana taraflarıyla ilişkilerinin makul bir düzeyde olması lazım. Sorunların aktörleriyle ilişkileri sorunlu olan devletlere bu konuda sorumluluk verilmesi genelde arzu edilmez. Tarafsız olamayacaklarından endişe edilir. Ateşkes gibi süreçler gündeme geldiğinde bunun temel arabulucusu olmaya en güçlü adayların başında Mısır geliyor. Türkiye’yi olaylar içinde arabuluculuk konumundan uzak görenler epeyce” dedi.
Türkiye’nin garantör ülke olması için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın görüşmelere başladığını söyleyen Yardım, “İsrail, Türkiye’nin garantörlüğünü kabul edecek mi? Türkiye’nin İsrail ve Filistin’i ilgilendiren bu kadar stratejik bir konuda arabulucu olması için öncelikle sorunun ana taraflarıyla ilişkilerinin makul bir düzeyde olması lazım. Aksi takdirde bu arabuluculuğu yapmak çok zor. Başarıdan tebrik edilmezsiniz ama başarısızlıkta okların hedefi olunur. Türkiye’nin Orta Doğu’da birçok ülkeyle ilişkileri bozuk. İsrail üzerinde etkisi olan ya da olabilecek olan bir güç Amerika’dır. Türkiye’nin Amerika ile ilişkileri de normal değil. Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri de normal değil. Türkiye’nin Filistin’e bakışında da bir takım sorunlar var. Bana sorarsanız çok fazla Hamas odaklı bir siyaset Türkiye’de hakim ve Ramallah hükümeti biraz geride kalıyor gibi. Bütün bunların da gözden geçirilmesi gerekir. Sonuçta Filistin Hükümeti’nin kimin temsil ettiği bellidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: https://www.elipshaber.