Seyahat öncesi sosyal medya büyük rol oynuyor…

Seyahat öncesi

sosyal medya

büyük rol oynuyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Sosyal medya artık dünyamızda. Aynı zamanda birçok alanda da yönlendirici rol oynuyor. Son yapılan araştırmalarda sosyal medyanın seyahat öncesinde büyük rol oynadığı ortaya çıktı. Seyahate çıkacak olanlara yol gösterici olan sosyal medya kararsızlar için de bir çıkış noktası oluyor.

Sosyal medyadaki paylaşımlardan ve yorumlardan yola çıkıldığında çoklarının bu noktadan hareket ettiği görülüyor. Seyahat öncesi önerilerin de göz önüne alındığına dikkat çekiliyor.

Gezginlerin çoğu “Seyahatimi planlamaya başlamadan önce nereye gideceğimi bilmiyorum” derken, her 5 kişiden 3’ü kafasında spesifik bir destinasyon olmadığını ya da birden fazla destinasyon olduğunu ifade ediyor. İşte bu noktada sosyal medya devreye giriyor. Kararsızlar bu şekilde yönlendirmeye giriyor.

Path to Purchase tarafından “gezginlerin çevrimiçi seyahat araması yaparken tercihlerine ve davranışlarına ışık tutmak” amacıyla Expedia için Avustralya, Kanada, Fransa, Japonya, Meksika, Birleşik Krallık ve ABD’de 18 yaş üstü 5 bin 713 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, seyahatçiler rezervasyon yapmadan 45 gün önce 141 tatil sayfasını ziyaret ediyor. Turizmcilerin çoğu da sosyal medyadan istifade ediyor.

Planlamanın ilk aşamasında günde ortalama 2,5 sayfa ziyaret eden gezginler seyahate son birkaç gün kala ziyaret ettiği sayfa sayısını 25’e çıkarıyor.

Seyahatçiler tatil araştırması için yüzde 80 ile en fazla online seyahat acentelerinin sitesilerini kullanırken, onu yüzde 61 ile arama motorları, yüzde 51 ile sosyal medya, yüzde 54 ile hava yolu şirketlerinin siteleri ve yüzde 51 ile meta seyahat web siteleri takip ediyor.

Gezginlerin çoğu “Seyahatimi planlamaya başlamadan önce nereye gideceğimi bilmiyorum” derken, her 5 kişiden 3’ü kafasında spesifik bir destinasyon olmadığını ya da birden fazla destinasyon olduğunu ifade ediyor. Kararsızların oranının en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 80 ile Meksika ve yüzde 62 ile İngiltere.

İş satın almaya geldiğinde ise gezginlerin ilk tercihi yüzde 51 ile online seyahat acenteleri oluyor. Onu yüzde 37 ile hava yollarının portalları, yüzde 23 ile otellerin web siteleri ve yüzde 13 ile tatil evlerinin siteleri takip ediyor.

Hangi kategoride olursa olsun, seyahat ile ilgili satın alma işlemi yapılmadan önce seyahatçilerin uğrak yeri online seyahat acenteleri oluyor. Buna göre sadece seyahat satın alanların yüzde 80’i, otel satın alanların yüzde 61, araba kiralayanların yüzde 58’i ve uçak bileti satın alanların ise yüzde 52’si satın alma işleminden önce online seyahat acentelerinin web sitelerin ziyaret ediyor.

Araştırma, destinasyon belirlemede sosyal medyanın rolüne dair de önemli ip uçları veriyor. Seyahatçilerin yüzde 65’i destinasyon, yüzde 49’u konaklama, yüzde 41’i aile ve arkadaşların paylaşımlarına bakmak, yüzde 40’ı ünlülerin paylaşımlarına bakmak, yüzde 35’i aile ve arkadaşlarından tavsiye almak, yüzde 27’si fiyatlara bakmak, yüzde 18’i influencerlardan indirim kodu veya link almak, yüzde 15’i seyahat bloglarını okumak ve yüzde 14’ü de seyahat tavsiyeleri almak için sosyal medyayı ziyaret ediyor.

Expedia Business‘ın pazarlama müdürü Cheryl Mille, seyahatçilerin rezervasyona giden yollarının genellikle karmaşık ve dönemeçlerle dolu olduğunu belirtiyor. Bu nedenle rezervasyon öncesinde misafirlere ulaşmak için pek çok yolduğunu kaydeden Mille “Misafirin rezervasyona giden yolculuğunda mümkün olduğu kadar fazla noktada ona temas etmek önemli.” ifadelerini kullanıyor.

Yazımızı İngiltere’den bir turizm haberi ile noktalıyoruz.

İngiltere havacılık sektöründe bir hava yolu şirketi daha kuruluyor. 2024 yılında uçuşlara başlaması beklenen Global Airlines isimli hava yolu şirketinin filosunda ilk etapta 4 adet Airbus 380 olacağı ve Londra-Gatwick’ten New York ve Los Angeles’a uçacağı öğrenildi.

Global Airlines Uluslararası Kurumsal İlişkiler Direktörü Liam McKay, uzun mesafe uçuşlar için pazarda hala yer olduğunu belirtti. Uluslararası büyük markalarla hayata geçirecekleri heyecan verici planlar olduğunu kaydeden McKay, “Yolcularımız ücret karşılığı özel koltuklarda Playstation ve Xbox konsollarında oyun oynayabilecekler. Mümkün en iyi ve en güvenilir hizmeti sunabilmek için birkaç partnerle çalışıyoruz.” dedi.

 

 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Hani zamlar özel sektör yüzündendi, Vatandaş şimdi kimi boykot etsin ?

    Hani zamlar özel sektör yüzündendi, Vatandaş şimdi kimi boykot etsin ?

    Balkanlardan beklenen kar ve soğuk hava sonunda geldi

    Balkanlardan beklenen kar ve soğuk hava  sonunda geldi

    Şimdi de Beşiktaş Belediyesi !

    Şimdi de Beşiktaş Belediyesi !

    Cim Bom u tutana aşk olsun:2-1

    Cim Bom u tutana aşk olsun:2-1

    Trabzonspor Antalya yı dağıttı:5-0

    Trabzonspor Antalya yı dağıttı:5-0

    Beşiktaş Bodrum’u 2-1 ile geçti

    Beşiktaş Bodrum’u 2-1 ile geçti