Ender YOLDAR
Esenyurt’taki tekel bayisinde yaşanan silahlı saldırı, Türkiye’deki bireysel silahlanma ve silahlı şiddet olaylarını yeniden gündeme getirdi.
Umut Vakfının araştırmalarına göre :“İki yetişkin erkekten birinde, üç evden birinde silah var. Aynı zamanda otomatik silahların kullanımı arttı. Özellikle pompalı silahların kullanımında artış var. Kadına yönelik şiddette beş vakadan birinde silah kullanılıyor. İnsanlar kendilerini kontrol edebileceğini düşünüyor ve caydırıcı özelliğinden dolayı ruhsatlı silah alıyor ama pratikle örtüşmüyor. Vakaların yüzde 4’ünde beylik tabanca ile suç işlendiğini görüyoruz.”
Üstelik Cinayetlerde ve bu olaylarda kullanılan silahların yüzde 90’nın ruhsatsız yüzde 10’unun da ruhsatlı olması işin tehlike boyutlarının da ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayımladığı rapora göre de 2023 yılı Haziran ayında öldürülen 22 kadından 12’si ateşli silahlarla öldürülmüş olması Türkiye’de silahlı şiddet vakalarındaki artışın boyutlarını gösteren bir başka gerçek.
Bu konuda çok acil çözüm üretilmesi gerektiğini belirten konunun uzmanları ;
“Bu ülkenin can ve mal güvenliğini sağlamak bir devletin asli göreviyse en azından bireysel silahlandırma, bireysel silahsızlandırma konusunda mutlaka harekete geçip çözüm üretmeliler. Maalesef, 10 cinayetten 8 buçuğunda silah kullanılıyor. Türkiye’de her gün 10 kişi ölüyor. Bunlar çok ciddi rakamlar. Üç aileden birinde problem var. İnsanlar sokağa çıkarken veya tartışırken en ufak bir şeyde silahla karşılaşabiliyor. Bu konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) tekrar gündeme getirilmeli.” diye açıklamalar yapıyor.
Adalet Bakanlığının verileri ise daha da düşündürücü ve bir o kadar da endişe verici.
Çünkü bu verilerde silaha ilgi gösterenlerin yalnızca yetişkinler değil, çocukların da silaha erişiminde de büyük artış var.
Bakanlığın açıkladığı ceza mahkemelerinde açılan dosyaların yaşa ve cinsiyete göre dağılımına göre 2022’de “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamında 3 bin 352 çocuk yargılandı.
Silah ya da bıçak kullandığı, bulundurduğu ya da ticaretini yaptığı gerekçesiyle hakkında dosya açılan 3 bin 352 çocuktan 455’i 12-14, 2 bin 897’si de 15-17 yaş grubunda.
Bütün bu veriler incelendiğinde endişe ve korkumuzun boşa olmadığı da ortaya çıkıyor.
Ender YOLDAR