ANKARA DA TARİHİ ÇEŞMELERE SAHİP ÇIKILIYOR

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT MERKEZİNDEKİ TARİHİ ÇEŞMELERE SAHİP ÇIKIYOR

 

Başkentin tarihi ve kültürel değerlerini yaşatmak için çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde bulunan tescilli 11 çeşmede başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Uzman kadronun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Bölge Kurulu gözetiminde yürütülen çalışmalar kapsamında 4 tarihi çeşmenin restorasyonu tamamlandı.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkentin tarihi eserlerini günyüzüne çıkarmak ve kent turizmine kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı; Ankara kent merkezindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Bölge Kurulunca tescil edilmiş 11 tarihi çeşmede başlattığı restorasyon çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Ulus Tarihi Kent Merkezi sınırlarında bulunan; Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami Çeşmesi, Gecik Kadın Camii Ceşmesi, Ahi Elvan Çeşmesi, Kağanı Çeşmesi, Kağnıcıoğlu Çeşmesi, Konuklar Çeşmesi, Altı Ayaklı Çeşmesi, Emine Hanım Çeşmesi, Hacı Doğan Çeşmesi, Alaattin Cami Çeşmesi ve Devduran Çeşmesi’nde restore çalışmaları devam ediyor.

ÇALIŞMALAR UZMANLAR DENETİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde 20’nin üzerinde tescilli çeşme bulunduğunu belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Fakat maalesef uzun yıllar ilgisizlikten dolayı özellikle üzerinde tarihi kitabelerin olduğu çeşmelerimizi yitirdik. Şu anda Ulus Tarihi Kent Merkezi’mizde Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Bölge Kurulunca tescil edilmiş 11 çeşmemiz var” dedi.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi olarak 11 çeşme için restorasyon projesi hazırladıklarını kaydeden Ödemiş, şöyle devam etti:

“Tescilli oldukları için öncellikle rölöve, ardından da restitüsyon çalışmalarını gerçekleştirdik. Daha sonra da restorasyon çalışmalarına başladık. Şuanda çalışmalarını tamamladığımız 4 çeşmemiz var. Bakanlığımız ve hocalarımızın denetiminde bu çeşmelerimizin mümkün olduğunca dokusunu koruyarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Çeşmelerde kullanılacak taşları numaralıyorlar, ardından çalışması biten taşlar yerine monte ediliyor. Eğer monte edilemeyecek derecede hasar görmüş taşlar varsa onların yerine özgün taşları bulup monte ediyoruz.”

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

      Türkiye’nin en tanınmış isimlerinden biri olan, Türkiye Emlak Danışmanları Birliği’nin Onursal Başkanı ve “Emlakçılar Kralı” diye bilinen Salim Taşcı, 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gazeteci, yazar, şair, belediye başkanı…

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN   Çankaya Belediyesi, Ankara’nın sabah ayazında vatandaşların içini ısıtıyor. Başkentlilere sıcak çorbayla “günaydın” diyen Çankaya Belediyesi, Başkentin dört farklı noktasında; Ziya Gökalp Caddesi’nde bulunan başkanlık binası, Koru…

    You Missed

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran  olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    Demokrat Partide deprem !

    Demokrat Partide deprem !

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı