Eğlence amaçlı
seyahatler giderek
artıyor…
Necdet Buluz
Daha önceki yazılarımızda dünyada tatil anlayışının değiştiğine değinmiştik. Turistler artık deniz, güneş ve kumun dışında yeni tatil anlayışında buluşuyor. Yemek, gazino, gece kulüpleri ve eğlence ön plana çıkıyor.
Burada şu noktaya dikkat:
Dünyada seyahat anlayışı değiştiğine göre ülkeler kendilerini de buna hazırlamalı. .Pandemiden bunalanlar şimdi daha özgür tatille kucaklaşmak istiyor.
Bu noktada şunu ekleyebiliriz:
Eğlence amaçlı seyahatler arttığına göre kendimizi buna göre hazır hale getirmemiz kaçınılmaz olacaktır.
İki yıllık pandemi dönemi sonrası tüketicilerin seyahate olan açlığı, karmaşık durumdaki ekonomiye rağmen devam ediyor. Avrupalılar uzaklarda macera ararken Çin pazarının yeniden açılması ise dengeleri değiştirdi. Popüler destinasyonlar Asya Pasifik ve ABD olarak öne çıkıyor. Çin’in yeniden açılması, Asya-Pasifik bölgesinin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlarken Avrupa’ya da az da olsa katkı sağlayacak.
Mastercard Economics Institute verilerine göre, 2023 yılının Mart ayında gerçekleştirilen eğlence amaçlı seyahatler, 2019 yılının Mart ayına göre yüzde 31 arttı.
Tüketici harcamalarının artmasının lokomotifi üst gelir grubu olurken, maaşlardaki artış ve ABD’deki 1,7 ve Avrupa’daki 1 trilyon dolarlık birikim de tüketici harcamalarının artmasının diğer nedenleri.
Mastercard Economics Institute’a göre, enflasyon ve yüksek faiz oranları, 2022’de yüzde 3.4 büyüyen Küresel reel GSYİH’nin 2023’te yüzde 2.8’e düşmesine sebep olacak.
3 yıllık kapanma sonrası Çin pazarının yeniden açılması, seyahat endüstrisinde ve dünya ekonomisinde dengeleri değiştirecek.
Araştırmaya göre, küresel büyümeye ihtiyaç duyulan katkıyı ancak Çin pazarının açılması verebilir. Çin’in yeniden açılması, Asya-Pasifik bölgesinin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlarken Avrupa’ya da az da olsa katkı sağlayacak.
Asya-Pasifik ve ABD’den gelen tüketiciler, 2023’ün popüler destinasyonlarının belirlenmesinde etkili oldu.
Kuzey Asya‘da Çin ve Hong Kong pazarlarında yüksek büyüme beklenirken Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelenda’da daha ılımlı bir büyüme bekleniyor.
ABD’deki sağlam tüketici tabanı ve devam etmekte olan seyahat isteği; Amerikan tüketicilerin Orta Amerika’ya, Karayipler’e ve Avrupa’ya seyahat etmesine sebep olacak.
İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi turizm odaklı ülkeler de uluslararası turist akınlarından orantısız bir şekilde yararlanabilir.
Avrupalıların seyahat niyetlerine bakıldığında en popüler destinasyonların geçen yılla çoğunlukla aynı olduğu görülüyor. Ancak geçen yıla göre bazı farklılar da var. Portekiz bu yıl, geçen yılın aksine en popüler destinasyonlar arasında yer almazken ABD ise geçen yıla göre bir sıra yükseldi. Bu durum, Avrupalıların daha uzağa seyahat etme arzusunun arttığını gösteriyor.
Geçen yıldaki orman yangınlarının da seyahat tercihlerini etkilediği görülüyor. Ekstrem hava koşulları ve orman yangını riski, tüketicileri İngiltere, İskandinavya, Hollanda, İsviçre ve Almanya gibi kıtanın daha kuzeyine seyahat etmeye itti.
Çalışmaya göre Avrupalılar dışarıda yeme, eğlence aktiviteleri, kumarhaneler, gece kulüpleri ve benzer aktivitelere para harcamaya öncelik verirken kıyafet, elektronik eşya, oyuncak ve kozmetik gibi maddi eşyaları daha geri plana atıyor. Çalışma aynı zamanda, tüketicilerin eşsiz kültürel deneyimler yaşama amacıyla daha az bilinen destinasyonları keşfetme isteğinin de artmakta olduğunu ortaya çıkardı.