Suudiler, İran ile
barıştı…
Necdet B.SİVASLI
Suudi Arabistan ile İran’ın 7 yıllık kesintinin ardından Çin’in arabuluculuğuyla diplomatik ilişkileri başlatma kararı, İsrail dışında tüm bölge ülkeleri tarafından memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Suudi Arabistan ve İran, diplomatik ilişkilerin kesilmesinden sonra ilk kez Nisan 2021’de Irak’ın arabuluculuğuyla doğrudan görüşmeye başladı. Aynı yıl Eylül ayına kadar Irak ve Umman’ın çabalarıyla iki ülke yetkilileri arasında dört tur müzakere yapıldı. Bağdat ve Muskat’ın uzun süren çabalarıyla olgunlaşan müzakerelerin 10 Mart’ta Çin’in başkenti Pekin’de, Suudi Arabistan ve İran ilişkilerinin yeniden başlamasıyla neticelenmesinin hemen ardından, uzlaşmanın bölgedeki mimarları Irak ve Umman’dan memnuniyet açıklamaları geldi.
Mısır Dışişleri Bakanlığından da Tahran-Riyad arasında ilişkilerin başlaması kararının ardından yapılan açıklamada, söz konusu adımın bölgede gerginliği hafifletilmesi, Arap milli güvenliğine ve istikrarın güçlenmesine katkı sağlamasının umulduğu belirtildi.
Mısır hükümeti de 27 Mart’ta, İranlı turistlerin ülkeye girişinin kolaylaştırılması kararını onaylayarak İran’la ilişkilerin geliştirlmesi yönünde yeşil ışık yaktı.
Öte yandan, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinden Katar, Kuveyt, Tunus, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Lübnan da Riyad-Tahran arasında ilişkilerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren açıklamalarda bulundu.
Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), ABD’nin İran’a tazminat ödemesine karar verirken, Tahran yönetiminin, İran Merkez Bankasının dondurulmuş yaklaşık 2 milyar dolar mal varlığının serbest bırakılması talebini reddetti.
Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), İran ve ABD arasındaki davada kararını açıkladı. Mahkeme, ABD’nin İran yönetimine uyguladığı yaptırımlar iki ülke arasında 1955 yılında imzalanan ‘Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku” anlaşmasının ihlal ettiği gerekçesiyle İran’a tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme, tarafların tazminat miktarında 24 ay içerisinde uzlaşmaya varmaması durumunda konuyu tekrardan ele alacağını açıkladı.
Mahkeme, Tahran yönetiminin İran Merkez Bankasının dondurulmuş yaklaşık 2 milyar dolarlık mal varlığının serbest bırakılması talebini ise reddetti. ABD yönetimi tarafından yapılan itirazı kabul eden Mahkeme, iki ülke arasında imzalanan ‘Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku” anlaşmasının Merkez Bankalarındaki mal varlıklarını kapsamadığına hükmetti.
ABD, 23 Ekim 1983 yılında İran’ın, Lübnan’da bulunan ABD askeri üssüne yönelik düzenlenen bombalı saldırının sorumlusu olduğunu öne sürmüştü. Ardından ABD, İran Merkez Bankası’na ait yaklaşık 2 milyar dolar mal varlığını saldırıda hayatını kaybeden 241 ABD deniz piyadesinin yakınlarına tazminat olarak ödeneceği gerekçesiyle dondurmuştu.