Moskova-Antalya
hattı hareketli…
Necdet Buluz
Rus turist Türkiye’den hali ile Antalya’dan vaz geçmiyor. Bu nedenle Moskova- Antalya hattı hareketli günler yaşayacak.
ABD ve Avrupa’nın yaptırım baskılarına rağmen Rus Aeroflot, 2023 sezonu için Türkiye’ye geniş bir uçuş programı hazırladı.
Moskova‘dan Türkiye’nin beş şehrine (İstanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir) uçuş yapacak olan şirket, Rusya’daki başka 8 şehirden de Türkiye’deki farklı şehirlere uçuşlar yapacak. St. Petersburg ve Yekaterinburg’dan yapılacak İstanbul ve Antalya uçuşları ile Kazan, Nizhny Novgorod, Novosibirsk, Samara ve Ufa’dan yapılacak Antalya uçuşları bunlardan bazıları.
Şirketten yapılan açıklamada “Tatil sezonunda Türkiye’ye dönük artan talebe yanıt verebilmek için frekanslar arttırılacak. Moskova-Antalya hattında uçuşlar haftada 49, Moskova-İstanbul hattında ise haftada 42 uçuşa kadar çıkarabilecek. Sheremetyevo-Bodrum hattında günde 2, 27 Mayıs’tan itibaren Moskova-İzmir hattında haftada 4 uçuş olarak başlayacak.” ifadelerine yer verildi.
-Soçi (İstanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman)
-Moskova (İstanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir)
-Petersburg (İstanbul, Antalya)
-Ekaterinburg (İstanbul, Antalya)
-Kazan (Antalya);
-Nizhny Novgorod (Antalya)
-Novosibirsk (Antalya)
-Samara (Antalya)
-Ufa (Antalya)
Bir başka gelişme.
TUI’den Rus hissedarın etkisini kırma hamlesi geldi.
TUI Grubu tarafından bugün yapılan açıklamada, şirketin yeniden sermaye artışına gideceği duyuruldu. Pandemi döneminde Alman devletinden yüklü miktarda kredi desteği alan TUI Grubu, sermaye artışıyla söz konusu kredilerin ödeneceğini belirtti.
Rüçhan hakkı ile sermaye artırımının 1,8 milyar euroluk bir hacim oluşturduğu belirtilen açıklamada şirketin 328 milyon 910 bin 448 adet yeni hisseyi 8:3 rüçhan oranı ve her biri 5,55 euro rüçhan fiyatıyla arz edeceği ifade edildi.
Sermaye artışı katılımlarının 28 Mart – 17 Nisan tarihleri arasında alınacağımın bildiren TUI Grubunun CEO’su Sebastian Ebel “Elde ettiğimiz geliri, WSF’den aldığımız yardımı faiziyle birlikte geri ödemek için kullanacağız.” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle batılı devletlerin yaptırım listesine giren ve Avrupa’daki mal varlığı dondurulan, yüzde 30,91 ile TUI’nin en büyük hissedarı durumundaki Alexey Mordashov ise sermaye artışına katılamayacak. Mordashov’un hisselerinin Alman yasalarına göre hak kaybına tabi olduğu belirtilen açıklamada TUI’nin hisselerinin yaklaşık yüzde 31’ine sahip olan Mordashov’a ait Unifirm Limited ve Severgroup LLC’ye rüçhan hakkı verilmeyeceği kaydedildi.
Rus milyarder sermaye artışına katılmadığı için sermaye artışıyla birlikte sahip olduğu hisse oranının seyreleceği ve küçüleceği öğrenildi.
TUI’nin mali tabloları ile değerlendirme yapan Yönetim Danışmanı Feti Kuyucu, TUI’nin bilançolarında pandemi etkilerinin hala görüldüğünü belirtiyor.
Şirketin iş hacmindeki büyük dönüşü 2022 yılında yakalayarak yaklaşık 16,5 milyar euro gelir elde ettiğini kaydeden Kuyucu “Buna rağmen şirketin net faaliyet gelirleri negatif. Dolayısıyla TUI’nin hala ciddi bir mali desteğe ihtiyaç duyduğu mali rasyolarından da görülüyor.
Şirketin likidite ve cari oranları kabul edilebilir serviyelerin altında olduğu açık ve bunu da son bilançolarında gözlemleyebiliyoruz. Şirketin toplam borçlarının toplam varlıklarına oranı da kabul edilebilir seviyelerin altında. Bundan dolayı da şirkete acil bir şekilde sermaye desteği gerekiyor. Toplam borçların varlıklarla finanse edilmesi riskinin yükselmesinin piyasalarda olumsuz algı yaratabileceği endişesi ile sermaye artışına gitme zorunluluğu hissetmiş durumdalar.” diyor.