YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YANDAŞ MÜTEAHİTLERE TAAHÜT EDİLEN KAR, EL ALTINDAN MI FİNANSE EDİLECEK?
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ, Erdoğan’ın 2023 Yılında Zam Yapmayacağız Dediği Otoyol ve Köprüler için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Cevaplaması Talebi ile Soru Önergesi Verdi
CHP’li Hakverdi, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, “13 Haziran 1994’te yasalaşarak hayatımıza giren “Yap, İşlet, Devret” modeli, fahiş kar oranları ile yandaşlara ihale edilen projelerle gündemimize gelmektedir. AKP iktidarı döneminde yapılan bu anlaşmaların bazılarında, İngiliz Mahkemeleri yetkili kılınmış ve dolara endeksli sözleşmeler yapılmıştır. Yolcu ve araç sayılarının, yani fahiş kar oranının devlet tarafından garanti altına alındığı bu sözleşmelerle, hazineye ve vatandaşlarımıza uzun yıllar boyu ödemek zorunda kalacağı ve hizmet maliyetinin kat kat üstünde büyük bir borç yükü bırakılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Hakverdi, açıklamalarının devamında, “Yeni yılın ilk kabine toplantısı sonrasında, Erdoğan ve Nebati arasında geçen, “Müjde vermek istiyorum. Heyecanlanmayın. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. Nureddin, senden para çıkmıyor yani rahat ol…” diyaloğunu hatırlatarak; bu sözler, sözleşmeler ile garantiler verilen yandaş şirket karlarının, ne şekilde finanse edileceği sorusu ile beraber, bu şirketlere başka sözler veya taahhütler mi verildi? sorusunu da akıllara getirmektedir.” dedi.
Fuat Oktay’ Verilen Önergede Şu Sorulara Yer Verildi;
- 2023 yılı için otoyol ve köprülere zam yapılmamasının nedeni nedir?
- Şirketlere, sözleşme gereği 2023 yılı için araç başı ve yolcu başı ödenmesi taahhüt edilen toplam tutar ne kadardır?
- Yapılmayacağı açıklanan zamların, şirketlere ödenecek tutarları, hangi kaynaklardan sübvanse edilecektir? Bu kaynaklar arasında örtülü ödenek kalemi var mıdır?
- Eğer herhangi bir kaynaktan ödeme yapılmayacak ise; yapılmayan ödemeler sonraki yıllara faizi ile birlikte mi devir olacaktır?