Bazı gıdalarda da var,
nikotin tehlikesi…
Necdet Buluz
Sigaranın insan sağlığına olan büyük zararları herkesin malumu. Sigara 7 binden fazla zararlı madde içeriyor, bunların en tehlikelisi ise nikotin.
Nikotin, zaman içerisinde bağımlılığa neden oluyor. Bu bağımlılık zamanla kalp, damar ve akciğer rahatsızlıkları dışında hızlı yaşlanma gibi birçok Sağlık sorununu ortaya çıkarıyor.
Fakat sigara sadece tüketen kişiye zarar vermiyor. Sigara içmeyenler de pasif içicilik dışında bazı ürünlere sinen duman ve nikotin nedeniyle etkileniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan en son açıklamada üreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısında, bazı gıdaların doğal yapısında bulunan nikotin dışında, üretimden başlayarak gıdanın depolanması, taşınması ve satış yerlerinde sigara içilmesine bağlı olarak gıdada nikotin bulaşı oluştuğu bildirildi.
Sigaranın neden olduğu bulaşmanın analizlerde nikotin olarak tespit edildiği ifade edilen yazıda, bu durumun ‘iyi üretim’ ve ‘hijyen’ uygulamalarına da aykırılık teşkil ettiği ve ‘gıdada kalıntı’ olarak kabul edildiği kaydedildi.
Bakanlık, tarım ürünlerinin toplanması, taşınması, depolanması; gıda işletmelerindeki üretim, depolama, taşıma ile resmi denetim ve numune alım işlemlerinde sigara içilmemesini istedi.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, nikotinin bazı bitkisel yiyeceklerin içinde doğal olarak bulunan bir madde olduğunu ama sigaradan bulaşanın farklı ve çok zararlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Emin, şöyle devam etti:
“Nikotin; sinir sistemi üzerine etki eden, özellikle duygu durumunu etkileyen, haz duygusunu tetikleyen ve dopamin maddesinin sinirlerde salınımını salgılayan bitkisel kökenli bir kimyasal bileşen. Bitkisel yiyeceklerin içinde doğal olarak bulunuyor. Domates, patlıcan, karnabahar ve maydanoz gibi birçok sebze ile meyvede düşük miktarlarda bulunur. Bu gıdaları tüketmeyle beraber doygunluk hissinin tetiklenmesini ve doymanın getirdiği mutluluğu sağlar. Bunlar sağlığı etkilemez. Sigaradaki nikotin ise içtiğiniz zaman mutlu olmanızı sağlayan, sinirinizi ve stresinizi azaltır. Buradaki nikotin miktarı ise aşırı fazladır ve sağlığa çok zararlıdır.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 1,1 milyar kişinin sigara kullandığı, 15 yaş üstü bireylerde ise sigara içme oranının yüzde 21,9 olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca sigara; her yıl dünya genelinde 8 milyon, Türkiye’de ise 80 bin kişinin ölümüne neden oluyor.
Tarlada ya da üretim merkezlerinde sigara tüketen kişilerin soframıza gelen sebze ve meyvelere dokunmasının sağlığımıza olan etkisini sorduğum Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan ise “Sebze ve meyvelerde nikotin artığı havadaki oksijenle birleşip nikotine spesifik kanserojen bir madde oluşturuyor. Bu maddeleri yeteri kadar temizleme yapmadan tüketince zehirlenmeler olabilir. Ayrıca ciltte deri bozulmasından tutun da saç dökülmesine, çeşitli bağırsak hastalıklarından bazı bölgelerde oluşacak kanser türlerine kadar sorunlara neden olabilir” dedi. Ayrıca Dr. Turan, nikotin bulaşının gıda veya cansız maddelerin üzerinde günlerce kaldığının da altını çizdi.
Gastroentoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bulaş miktarını kabuklu-kabuksuz mevye ve sebzelerde farklılık gösterdiğine vurgu yaparak “Tarlada sigara içen kişi, elleriyle sebze veya meyve toplarsa, sigaradaki nikotin gıdalara bulaşabilir. Tarlada çalışan kişi sayısı birden fazla ise nikotin bulaşı daha da artar. Özellikle kabuksuz meyvelerde ve sebzelerde bulaşma daha fazladır. Kabuklu sebze ve meyvelerde ise nikotin bulaşma riski son derece azdır. Fakat hiç bulaş olmaz demek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
YanıtlaYönlendir |