Almanya’da “iflas”
endişesi yayılıyor…
Necdet B.SİVASLI
Avrupa Birliği’nde, enerji krizinden en fazla etkilenen ülke olan ve resesyonun kıyısında bulunan Almanya’da yaşanan enflasyon ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle şirketlerde ve bireysel iflas endişesi artıyor.
Avrupa Birliği’nde, enerji krizinden en fazla etkilenen ülke olan ve resesyonun kıyısında bulunan Almanya’da yaşanan enflasyon ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle şirketlerde ve bireysel iflas endişesi artıyor.
Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, iflas sayısı geçen ağustos ayında, temmuz ayına kıyasla yüzde 6,6 arttı. İflas işlemlerinin yüzde 30’unun şirketlerin iflaslarını içeren normal iflaslar olduğu belirtildi. Ülkenin kendi sektöründe en önemli isimlerinden olan tuvalet kağıdı üreticisi “Hakle”, ham madde ve enerji maliyetlerindeki keskin artışın sebep olduğu mali zorluklar nedeniyle iki hafta önce iflas başvurusunda bulunmuştu.
2020’de Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana kağıt endüstrisi küresel ham madde, lojistik ve enerji pazarında ciddi sıkıntılara maruz kalmıştı. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla durum yeniden kötüleşirken, Hakle’nin son zamanlarda enerji, nakliye ve ham madde maliyetlerindeki artışı gıda, perakende ve ilaç sektörlerindeki müşterilere yeterince yansıtamadığı ve içine girdiği zorluklar nedeniyle iflas ilan ettiği açıklandı.
Almanya’daki sosyal kurumların çatı örgütü VDK ise, bireysel iflasların büyük oranda artacağı yönünde bir açıklama yaptı. VDK Başkanı Verena Bentele, “Dört kişiden oluşan bir ailenin, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle önümüzdeki aylarda üstlenmesi gereken ek harcamaların tutarı bin euroyu bulacak. Orta gelirli bir aile için bu büyük bir miktar. Devletin vereceği 400 Euroluk yardım yetersiz kalacak” diyerek, çok sayıda insanın bireysel iflas ilan etmek zorunda kalacağını, elektrik ve su faturalarını ödeyemeyeceğini ve en kötü şartlarda evlerinden çıkmak durumunda kalacağını söyledi. Alman hükümeti artan enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımasını azaltmak için vergi mükellefi her çalışana bir defaya mahsus 300 Euro ödeme yapmıştı. Bu arada Alman Hastaneler Birliği tarafından yapılan araştırmada, enerji fiyatlarındaki aşırı artış ve yüksek enflasyonun kliniklerin faaliyetlerini sürdürmesini imkansız hale getirmesi nedeniyle ülkedeki hastanelerin yüzde 40’ının iflasın eşiğinde olduğu ifade edildi.