Rus turist talebinde
artış var…
Necdet Buluz
Savaşa rağmen Rusların Türkiye aşkı bitmiyor. Eylül- Ekim-Kasım aylarında Rus turist talebinde % 50 artış yaşanıyor. Bu da Rua turistlerin Türkiye’den vaz geçmediğini gösteriyor.
Rusya Tur Operatörleri Birliği tarafından yapılan açıklamada Ağustos ayı sonunda Rusya’da satın alınan tur paketlerinin üçte ikisinin Türkiye’ye yönelik olduğu belirtildi.
GazetemRu’da yer alan habere göre, Ağustos ayının son haftasında turistlerin yüzde 57’si Türkiye’ye tatile gidecek. ATOR, ay ortasında bu rakamın yüzde beş daha düşük olduğunu açıkladı.
Bu dönemde Rusya’da tatil yapan seyahat firmaları müşterilerinin yüzde 12’si harcama yapma eğiliminde olduğu ortaya çıktı. Seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 3’ü Abhazya’ya, yaklaşık yüzde 4’ü ise Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve yüzde 7,3’ü Mısır’a gidecek.
Uzmanlar ayrıca, çocuklu tatilcilerin tatil beldelerinden ayrılması nedeniyle plaj turları fiyatlarında bir düşüş olduğunu belirtiyor.
ATOR tarafından yapılan açıklamada “Türkiye turları için en düşük fiyatlar 25-31 Ağustos döneminde görülüyor. Ağustos ortasına kıyasla, bu ülkeye yönelik on günlük turların başlangıç fiyatı yüzde 50 oranında düştü. Bu durum, ucuz otellerin sayısının arttığının ve piyasada daha ucuz tekliflerin bulunduğunun bir göstergesi” ifadeleri kullanıldı.
ATOR, Rus sahil beldelerinin ve Abhazya’nın da fiyatlarının düştüğünü açıkladı. Uzmanlar, “Bu ülkeye uçuş içeren tur paketlerinin başlangıç fiyatları iki hafta içinde yüzde 34, Kaliningrad’a yüzde 31, Soçi’ye yüzde 27 oranında düştü” açıklamasını yaptı.
Ağustos sonunda Kırım’a uçuşsuz tur paketleri için minimum fiyat seviyesi yüzde 51 düştü ve şimdi iki kişi için 17,2 bin rubleye kahvaltı dahil on gecelik bir otel rezervasyonu yapılabilir.
Rusya’da eylül-ekim aylarını kapsayan sonbahar sezonunda turların fiyatı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 50 arttı.
TürkRus’un Kommersant gazetesinden aktardığı haberde, söz konusu turların büyük bir bölümünün Türkiye istikametinde gerçekleştiği belirtildi
Travelata.ru verilerine dayandırılan habere göre, Türkiye turlarının ortalama fiyatı 166 bin rubleye kadar yükselmiş durumda (2 bin 700 dolar). Gazeteye konuşan analistler, fiyat artışını talepteki toparlanmayla ilişkilendiriyor.
Talepteki artış nedeniyle uçuş sayısı da artıyor. Yaz sezonunun başında Türkiye’ye düzenlenen haftalık sefer sayısı 200 iken, şu anda 750’ye yükselmiş durumda.
Yurtdışı turların yüzde 65’lik bölümü Türkiye’ye. İkinci sırada yüzde 6’lık payla Mısır var.
Rusya içi turların fiyatları da bu yıl yüzde 23 daha yüksek seyrederken, Soçi turlarında ortalama fiyat 90 bin rublenin üstünde.
Bir olumlu gelişme de Almanya’dan.
Almanya Havacılık Yer Hizmetleri İşverenleri Birliği (ABL) Başkanı Thomas Richter, pek çok havalimanında personel sıkıntısı nedeniyle yaşanan zorlukları kısa vadede aşabilmek için havalimanı işletmelerinin Türkiye’den binlerce işçi getirilmesi talebine karşın ilk aşamada 150 kişinin getirileceğini açıkladı.
Richter, Türkiye’den gelecek personelle ilgili olarak, “Yaklaşık 150 iş sözleşmesi imzalandı. İlk grup bu hafta içinde diğerleri önümüzdeki hafta burada olacak” açıklamasını yaptı.
DW Türkçe’nin Reuters’dan aktardığı habere göre, Richter, ağırlıklı olarak yolcu bagajlarının taşınmasında çalışacak ve sözleşmeleri 6 Kasım tarihinde sona erecek olan söz konusu 150 personeli Münih ve Nürnberg havalimanlarının istediğini aktardı.
Richter, bu gelişmelerin ardından havacılık şirketlerine bir kez daha ne kadar personel talep ettiklerinin sorulduğunu ve “yaklaşık 970” yanıtı alındığını; Almanya’nın en büyük havalimanı olan Frankfurt Havaalanının tek başına 500 kişi istediğini aktardı. Richter, bu aşamadan sonra ise Köln ve Düsseldorf havalimanlarının, “süreç çok uzadığı ve tatilin neredeyse sonuna gelindiği için” taleplerini geri çektiğini belirtti.
Richter, yurt dışından personel getirme sürecinin çok uzun zaman aldığını ve bunu “Müthiş bir başarı olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını” dile getirdi.
Tüm bu süreçte olumlu anlamda akıllarda kalan noktanın, tüm tarafların, Almanya’da havacılık sektöründe çalışanların geçmesi gereken Güvenilirlik Kontrolü’nü (ZÜP) yeniden değerlendirmesi olduğunu belirten Richter, “Umarım bundan sonra insanları ZÜP’ten daha kolay geçirebiliriz” dedi. Almanya Havacılık Ekonomisi Birliği (BDL) de, işe alımlarda uygulanan güvenlik taramalarının daha seri yapılmasını talep etti.
Daha önce 500 kişi istediğini belirten Frankfurt Havalimanı da bu talebini geri çektiğini duyurdu. Söz konusu havalimanının işletmecisi olan Fraport, bu karara gerekçe olarak, gelecek olan yardımcı personelin kalifiye seviyesinin, “kendi asgari beklentilerinin kat be kat altında olmasını” gösterdi.
Fraport, özellikle havaalanında iş tecrübesi ve Almanca bilgisi konusunda, getirilmesi düşünülen personelin büyük eksiklikleri olduğunu ifade ederek, “Bu çalışanların geçici süreli iş akitleri göz önüne alındığında, kapsamlı bir mesleki eğitim ve Almanca kurslarının sağlayacağı fayda orantısız görünüyor” açıklamasında bulundu. Bu sebepten dolayı, yurt dışından personel getirerek kimseyi işe almayacağını duyuran Fraport yönetimi, bu karar nedeniyle “kendilerinin de hayal kırıklığı” yaşadığını, ancak sıkıntıları aşmak için şirket olarak kendi personelini istihdam edip yetiştireceğini bildirdi. Fraport bu amaçla şu ana dek bin kişinin işe alındığını ve yüzlerce kişinin daha alınacağını aktardı.
Okullarda yaz tatilinin kısa süre önce başladığı Bavyera eyaletinde ise yurt dışından gelecek yardımcı personel dört gözle bekleniyor. Nürnberg Havalimanı işletmesi sözcülüğünden yapılan açıklamada, yaz tatili ile birlikte en yoğun sezonun henüz başladığı ve Kasım ayı başına dek sürecek olan bu sezonda gelecek yardımın çok yerinde olacağı vurgulandı. Açıklamada, “Bize, özel araçlar kullanmak için ehliyet sahibi olan kalifiye kişiler değil, bagajları A noktasından B noktasına taşıyacak yardımcı eller lazım” ifadesi kullanıldı.
Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te de yurt dışından gelecek ve yaklaşık iki buçuk ay çalışacak olan personelin önümüzdeki hafta iş başı yapması bekleniyor. Türkiye’den gelerek Münih Havalimanında geçici olarak çalışacak personelin bagajların, havaalanının iç mekanlarındaki taşınma aşamalarında görevlendirileceği bildirildi.