“AB’NİN TARIM ZEHRİ NEDENİYLE İADE ETTİĞİ İHRAÇ ÜRÜNLERİ NE OLUYOR?”

CHP’Lİ YÜCEER TARIM BAKANI KİRİŞÇİ’YE SORDU: AB’NİN TARIM ZEHRİ NEDENİYLE İADE ETTİĞİ ÜRÜNLER İÇ PAZARDA MI SATILDI?

“AB’NİN TARIM ZEHRİ NEDENİYLE İADE ETTİĞİ İHRAÇ ÜRÜNLERİ NE OLUYOR?”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, AB ülkeleri tarafından limitlerin üzerinde veya yasaklı pestisit kalıntısı saptanarak Türkiye’ye iade edilen gıda ürünlerinin iç piyasaya sürüldüğü iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Zehirsiz Sofralar Platformu’nun Türkiye kaynaklı gıda ürünlerinde limitlerin üzerinde veya yasaklı pestisit saptandığına ilişkin AB ülkelerinden 2021 yılında 372 bildirim alındığına, 2022 yılının ilk altı ayında ise 259 bildirim alındığına yönelik açıklamasını anımsatan Dr. Yüceer, şu ifadeleri kullandı:

BU YIL REKOR KIRILACAK

“Türkiye’den Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edilen ürünlerde pestisit kalıntı analizleri yapılmaktadır. Bir sorun tespit edildiğinde, örneğin üründe kullanılması yasak olan bir pestisit kalıntısı çıktığında o ürün tüketime sunulmamakta ve ihracatçı ülkeye geri gönderilmektedir. Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada tarım zehirleri sebebiyle AB ve diğer ülkelerden Türkiye’ye geri dönen gıda ürünlerinin rekor seviyeye çıkığına dikkat çekilmiştir. AB Komisyonu’nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den ihraç edilen ürünlere dair veriler incelendiğinde, 2018’de 113, 2019’da 98, 2020’de 194 parti üründe limitlerin üstünde pestisit tespit edilmiştir. Pestisit, yani tarım zehri kalıntısı sebebiyle 2021 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile, önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırılmıştır. 2022 yılının henüz ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259’a ulaşmıştır. Kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi, geçen yıl kırılan rekorun da aşılabileceğini göstermektedir”

İÇ PAZARDA DENETİM VAR AMA ŞEFFAF DEĞİL

Pestisit kalıntılarına ilişkin denetim sonuçlarının şeffaflıkla paylaşılmamasına değinen Dr. Yüceer, “Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntıları konusunda iç pazarda denetimler yapmaktadır. Ancak denetim sonuçlarının taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdalarda olduğu gibi şeffaflıkla paylaşılmaması ve ihraç edilen ürünlerde pestisit kaynaklı bildirimlerin artması, iç pazara sunulan ürünlerde daha fazla pestisit bulunabileceğine dair tüketicilerde endişe yaratmaktadır. Bakanlık yetkilileri tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS), ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmeleri, bu işletmelere yönelik denetimler, alınan numuneler, numunelerin analiz sonuçları, işletmelere uygulanan idari cezalar, yaptırımlar, ithalat ve ihracat kayıtları gibi bilgiler girilmektedir. Ancak, bu bilgiler halkın erişimine açık değildir” dedi.

PESTİSİT TİCARİ İTİBAR KAYBINA NEDEN OLUYOR

Tarımsal ihraç ürünlerinde pestisit kullanımının Türkiye’nin ticari itibarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Candan Yüceer, “Avrupa Komisyonu, 2019 yılında, Türkiye’den gelen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar vermiştir. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Türkiye, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ile ticari itibarını kaybetmektedir. AB RASFF portalında yayınlanan 2020 yılına ilişkin raporun tehlike ve ürün kategorisine göre yapılan değerlendirmesinde, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3’ünde Türkiye’nin adı geçmektedir. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülmektedir. 2022’nin ilk yarısına bakıldığında, limit üstü pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebze sayısı 249 ile 2020 yılını çoktan aşmış durumdadır” diye konuştu.

CHP’li Yüceer’in Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

Bu bağlamda;

  1. Son 10 yılda ülkemizde yürütülen kalıntı izleme çalışmalarında, il il belirtilmek üzere, kaç adet gıda ürününde pestisit analizi yapılmıştır? Yapılan analizlerin sonuçları nasıldır?
  2. Türkiye’de kullanılan yıllık pestisit miktarı ne kadardır? Kullanılan pestisitlerin ekili alana göre dekar başına kullanım miktarı ne kadardır?
  3. Tarım zehirleri sebebiyle Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden Türkiye’ye geri dönen gıda ürünlerinin rekor seviyeye ulaşmasının nedeni nedir?
  4. Tarım zehri nedeniyle iade edilen tarım ürünlerine ne olmaktadır? İade edilen zehirli ürünler iç piyasaya sürülmüş müdür? Sürülmediyse ne yapılmıştır?
  5. 2016 yılından bu yana kaç çeşit tarım ürünü tarım zehri nedeniyle iade edilmiştir?
  6. 2016 yılından bu yana tarım zehri nedeniyle Rusya ve AB ülkeleri tarafından iade edilen tarım ürünü miktarı nedir? İade edilen ürünlerin değeri toplamda kaç Türk Lirası’dır?
  7. Çiftçilerimizin bütün risklere rağmen pestisit kullanımına devam etmelerinin sebebi nedir?
  8. Dünyada yasak olmasına rağmen ülkemizde kullanımına devam edilen pestisit var mıdır? Varsa bunun önüne geçmek Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?
  9. Ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmeleri, bu işletmelere yönelik denetimler, alınan numuneler, numunelerin analiz sonuçları, işletmelere uygulanan idari cezalar, yaptırımlar, ithalat ve ihracat kayıtları gibi bilgilerin girildiği “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi” neden kamunun erişimine açılmamaktadır?
  10. CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı:

    Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığındaki ordularımızın ya istiklal ya ölüm diyerek kazandığı büyük zaferin 100’üncü yıldönümü.

    30 Ağustos, Cumhuriyetimizin kurucusu ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ulusumuzun bağımsızlığa ve özgürlüğe olan inancının kararlı bir yansımasıdır.

    Kadınıyla erkeğiyle, yediden yetmişe istiklal için yazılan bir büyük destanın adıdır. Bu muhteşem destan ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temeline ilk harç konulmuştur. Bu destansı zafer, prangaya vurulmak istenen bir milletin önündeki tüm engelleri yıkarak istiklalinden vazgeçmediğinin en güzel örneğidir ve her zaman mazlum milletlere ilham kaynağı olmuştur.

    O gün bu büyük zaferi kazanan Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman ordumuz bizlere Cumhuriyetimizi miras bırakmışlardır. AKP iktidarının her geçen gün yıpratmaya çalıştığı bu mirasa sahip çıkmak vazgeçilemez bir borç ve ülkemizi daha ileriye götürmeye çalışmak hepimiz için ertelenemez bir görevdir.

    Bağımsızlık ve özgürlüğün bir ulus için tam ifadesi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyor, Büyük Zafer’in 100’üncü yıl dönümünde başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

     

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ”Ankara’mızı Atatürk’ün vizyonuna yakışır bir şekilde geliştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz”

    ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 105. YILI MESAJI Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yıl dönümünü büyük bir gurur ve minnetle…

    “İYİ Kİ GELDİN… ”

    HALİL İBRAHİM YILMAZ: “İYİ Kİ GELDİN… MEMLEKETE DE MAZLUM MİLLETLERE DE İYİ GELDİN!” Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama…

    Gözden Kaçırmayın

    Gençlerbirliği ve Ankaragücünde nöbet değişikliği

    Gençlerbirliği ve Ankaragücünde nöbet değişikliği

    Yeni Yılda Yepyeni bir Çankaya Gazetesi

    Yeni Yılda Yepyeni bir Çankaya Gazetesi

    “ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

    “ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

    ”Tandoğan Meydanı’nda Buluşalım!”

    ”Tandoğan Meydanı’nda Buluşalım!”

    Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

    Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi