Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “28 bin 700 eczacımız için ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınması, günün koşullarına uygun ve gerçekçi düzenlemelerin yapılması, artık ertelenemeyecek, ötelenemeyecek bir noktaya gelmiştir.” dedi.
Üney, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ ya sorunlarını anlatırken , ilaç fiyat kararnamesi sorununun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını söyledi.
Türkiye’de sağlık hizmeti sunan eczacıların ekonomik kaderinin, 13 yıl öncenin ekonomik koşullarında takılı kaldığını savunan Üney, pek çok sektör ve meslek grubu için ekonomik iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacıların ilaç fiyat kararnamesinde en son değişiklik yapılan 2009 yılının koşullarında unutulduğunu öne sürdü.
Artık eczacıların kredi borçlarını yeni bir krediyle kapattığını ve ecza depolarına ödemelerini yapamayacak hale geldiğini dile getiren Üney, “28 bin 700 eczacımız için ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınması ve günün koşullarına uygun ve gerçekçi düzenlemelerin yapılması, artık ertelenemeyecek, ötelenemeyecek bir noktaya gelmiştir. Eğer acil bir düzenleme yapılmazsa, eczane iflaslarının başlaması kaçınılmazdır. Ülke çapında sağlık hizmeti sunan 28 bin 700 eczanemizin yarısı kapanma noktasına gelmiştir. Yani, her iki eczaneden biri kapanma noktasındadır.” diye konuştu.
KOCA DAN İTS AÇIKLAMASI
Türk Eczacılar Birliği’yle (TEB) görüşen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç tedariğindeki sorunların ‘minumuma ineceğini’ öne sürdü.
Son dönemde 17-18 civarından seyreden güncel avro kuruyla ilaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan kur seviyesi arasındaki fark, özellikle kurun yükseldiği dönemlerde ilaç tedarikinde sorunlara yol açıyor. Bu durum geçen senenin büyük kısmında bazı ilaçların bulunamamasına yol açmıştı.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Türkiye’nin Avrupa’da onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişemediğini belirtip fiyat politikasını yeniden düzenlemeye çağırmıştı.
İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası’ysa senede bir yerine dört kez güncelleme talep etmişti.
Bakan Koca, Twitter hesabından dün TEB başkanı ve üyeleriyle görüştüğünü belirterek üç karar aldıklarını söyledi.
Bakan, kararları şöyle yazdı:
- Pandemi nedeniyle eczanelerimizin İTS (İlaç Takip Sistemi) kayıtlarında meydana gelmiş olan uyumsuzluklara ilişkin düzenleme çalışmaları yapılacak.
- Güncel ilaç stok yönetiminin daha etkin bir şekilde yapılması sağlanarak ilaç tedarikindeki sorunlar minimuma indirgenecek.
- Eczane ve ecza depolarında bulunması gereken ilaç listesi güncellenecek.