“Türkiye’de 2 milyon
çocuk işçi
bulunuyor…”
Necdet Buluz
Geçtiğimiz 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında Çorapsız Çocuklar Derneği (ÇoÇo-Der) tarafından organize edilen basın açıklamasında, çocuk işçiliğine karşı mücadele için çağrıda bulunuldu.
Grup adına basın açıklamasını yapan Çorapsız Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Firdevs Çazım, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çocuk işçi bulunduğunu ve bunların 300 bininin Gaziantep’te yaşadığını belirterek, dayanışma için tüm Türkiye’ye çağrıda bulundu.
Basın açıklaması ve yürüyüş sonrası açıklamalarda bulunan Çorapsız Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Firdevs Çazım, hedeflerinin dünya çocuk işçiliği farkındalığını yaratmak olduğunu ifade ederek, “Gaziantep’te çocuk işçiliği ile mücadele alanında kurulmuş olan tek kurumuz. Çocuk işçiliğini bu kentte ne kadar azaltabilirsek o kadar iyidir. Dünya üzerindeki tüm çocuklara ulaşamasak da belirli pilot bölgelerde çocuk işçiliğini durdurmak, önlemek ve buna artık son vermek için mücadele ediyoruz’’ dedi.
Gaziantep’in çocuk işçi sıralamasında Türkiye’de ilk 10 içinde olduğuna dikkat çeken Çazım, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:
“ 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, biz de ÇoÇoDer ailesi olarak bugün bir yürüyüş düzenledik. Önemli olan kendi evimizde, bahçemizde, komşumuzda gördüğümüz çocukların aslında birer çocuk işçi olduğunun farkındalığını yaratmaktı. Her gün gördüğümüz peçete satan çocukların birer çocuk işçi olduğunu göstermekti. Hedefimiz bunlardı ve hedefimize de ulaştığımızı düşünüyorum. Gaziantep Türkiye çocuk işçi sıralamasında ilk 10’uncu sırada. Zaten Gaziantep ve Doğu Anadolu Bölgesinde usta çırak ilişkisi çok fazla var. Benim arkadaşlarımla birlikte bu yola çıkarken işyeri vitrinlerinde ‘okula gitmeyen çocuk aranıyor’ tabelalarıyla karşılaşıyorduk. Öncelikle bu çocuk neden okula gitmiyor, okula gitmiyorsa neden çalışıyor ve bu çocuğun çocuk olma hakkı nerede? Biz derneğimizi bu soruları sormak için sorduk. Çocuklara eşit bir hayat sağlamak için bu yürüyüşü düzenledik. Bu yürüyüş belki de onlara bir umut oldu, böyle bir derneğin varlığından haberdar oldular, yalnız olmadıklarını hissettiler. Biz de çocuklarla beraber bu mücadeleye devam edeceğiz.’’
Özetleyelim:
Geçim sıkıntısı çocuk işçi sayısını artırıyor.
Bunun anlamı da şu:
Ne kadar çocuk işçi sayısı artıyorsa, o kadar da okula gitmeyen çocuk sayısında artış oluyor.
Gaziantep’in yanında Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde işçi çocuk sayısının her geçen yıl katlanarak artığına da dikkat çekiliyor.
“Okula gitmeyen çocuk işçi” arayanların sayısında da gözle görülür bir artış yaşanıyor.
Bir de şu var:
Çocuk işçi sayısının artması, okula gitmeyenlerin fazlalığı, okuma-yazma bilmeyenlerin sayısını da artırıyor. Ya da çocuklar ilkokuldan sonra işçiliğe başlıyor.
Nüfusuma karşı şu anda 2 milyon çocuk işçi sayısının giderek artması da kafalardaki soru işaretlerini çoğaltıyor. Bunun ileride sosyal bazı sıkıntılara neden olabileceği de belirtiliyor.