Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 zam kararı aldı.
Son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL’den 1.100 TL’ye yükseldi. Özellikle nisan ayından mayıs ayına yansıtılan 2 kat fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı.
Kristal şekerin fabrika satış fiyatı 27 Haziran itibarıyla 50 kilogram şeker, Tarım Kredi marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı.
Fahrettin Yokuş’tan şeker zammı tepkisi: Vatandaşında şekerinde tadı kaçtı
Mart ayında şekere yüzde 31 oranında zam yapan Türk Şeker, bu ay itibarıyla yüzde 36,3 ila yüzde 66,6 oranlarında yeni bir zam daha yaptı. Duruma tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bir şekerimiz vardı ağzımızı tatlandırdığımız onu da halkımıza çok gördünüz, ağzımızın da milletin ağzının da tadını bozdunuz” dedi.
Türkşeker, şekere yüzde 36,4 ile 67 oranlarında zam yaptı. Türkşeker’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “50 kilogramlık polipropilen torbada ambalajlı kristal şekerin fabrika çıkış satış fiyatı, halkımızın market raflarından kristal şekere uygun fiyata erişimini teminen 27.06.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkşeker Tarım ve Gıda Sanayi A.Ş. ve Tarım Kredi Birlik A.Ş. için KDV hariç 13 TL/kg, diğer tüm müşterilerimiz için KDV hariç 15 TL/kg olarak yeniden belirlenmiştir.”
27 Haziran’dan itibaren bazı indirimli marketler ve Tarım Kredi için 390 liradan verilen 50 kg kristal şekerin fabrika satış fiyatına yüzde 67 zam yaparak 650 TL’ye çıkarıldı.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Şeker fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi.
“Sadece şekerin tadı kaçmakla kalmadı, vatandaşın da ağzının tadı kaçtı” diyen Fahrettin Yokuş, “Tüm gıda maddelerinde bir yılda yüzde 100’ün üstünde artış yapıldı. AK PARTİ iktidarından önce yani eski Türkiye’de şeker pancarı üretimimiz ekonomimize yüksek katma değer sağlıyordu, dünyadaki en kaliteli şeker pancarı üretimi ülkemizdeydi. Pancar üretimimiz destekleniyordu, halkımız da en kaliteli yerli şekeri uygun fiyata alıyordu. Çiftçimiz de üretenimiz de memnundu ama bugün geldiğimiz nokta maalesef, çiftçimizin de mağduriyeti, halkımızın da mağduriyetidir” ifadelerini kullandı.“VATANDAŞLARIMIZI SAĞLIKSIZ NBŞ’LERE MAHKÛM BIRAKTINIZ”
AKP iktidarın Türk çiftçisini desteklemek yerine yabancı çiftçileri desteklediğini kaydeden Yokuş, “AK Parti iktidarı olarak yıllardır çiftçimize vermediğiniz desteği tarım ürünlerini ithal ederek yabancı çiftçilere veriyorsunuz. Bir türlü bitmedi ithalat sevdanız. Küresel firmaların çıkarlarını gözetip yıllarca pancara düşük taban fiyatları uyguladınız. Halkımızı nişasta bazlı şekere mahkûm ettiniz. Pancar üretimini maksatlı olarak azalttınız. Nişasta bazlı şeker kullanımını rekor düzeye ulaştırdınız. Vatandaşlarımızı sağlıksız NBŞ’lere mahkûm bıraktınız. Bir şekerimiz vardı ağzımızı tatlandırdığımız onu da halkımıza çok gördünüz, ağzımızın da milletin ağzının da tadını bozdunuz. Gerçi bozmadığınız bir şey bırakmadınız da…” şeklinde konuştu.
“BECERİKSİZLİĞİNİZİN SONUCUNDA TÜRKİYE’NİN GELDİĞİ NOKTA BU”
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra Türkiye’nin şekerde dışarıya bağlı bir ülke haline getirildiğini söyleyen İYİ Partili Yokuş, şunları söyledi:
“Şeker fabrikaları 2018 yılında özelleştirildi. Daha sonra TÜRKŞEKER devre dışı bırakıldı. Şeker fiyatlarının belirlenmesi TÜRKŞEKER’den çıktı, özel sektörün insafına kaldı. Siyasi iktidar yaptığı bu yanlışların ağır bedelini şimdi halkımıza ödetiyor. Yirmi dört yıl sonra Türkiye ilk defa şeker ithal eder hâle geldi. Hem de sıfır gümrükle, 400 bin ton şekere milyonlarca dolar harcayarak. Tarıma şaşı bakan Tarım Bakanı şeker ithalatını piyasa fiyatlarını düşürmek için yaptıklarını söylüyor yani ihtiyacımız yokmuş, özrü kabahatinden büyük. Buradan soruyorum: Kiraları yüzde 25 oranına dondurduğunuz gibi şeker fiyatlarını da donduruverin; elinizi tutan mı var? Benzin, mazot fiyatlarını da donduruverin; elinizi tutan mı var? Niye bunları dondurmuyorsunuz? Ama yapamazsınız. Yirmi dört yıl sonra Türkiye’yi 400 bin ton şeker ithal eder duruma düşürenler, hiçbir mahcubiyet duymuyorsunuz? Bu yıl çiftçiyi memnun edecek bir pancar avans fiyatı açıklamadığınız için TÜRKŞEKER’in 8,4 milyon ton pancar üretim kotasının çiftçiler tarafından sadece 7 milyon tonu taahhüt edildi. Bunun anlamı da önümüzdeki yıl yani bu yılsonu daha az üretimdir yani daha az şeker üreteceğiz, daha çok şeker ithal edeceğiz. İşte, beceriksizliğinizin sonucunda Türkiye’nin geldiği nokta.”