Karadeniz
turizmi ayağa
kaldırılıyor…
Necdet B.SİVASLI
Turizmin çeşitliliğinden daha fazla istifade edebilmek için, çeşitli çalışmalar yapılıyor. Daha önce sağlık, kaplıca ve spor eğilimli turizm çalışmalarına şimdi de doğa ve dağ turizmi katıldı.
Özellikle Karadeniz’in turizm açısından çok önemli olduğunu yıllarca söyledik ve dile getirdik. Doğa, dağ ve yayla turizminde Rize Artvin gibi illerimiz başı çekebilir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rize’de turizm merkezi ilan edilen Kuspa, Senoz ve Andon bölgelerinin doğaya uygun bir şekilde planlamalarını sağlayacaklarını söyledi.
Turist sayısındaki artışın devam edeceğini ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, turizm alanında bu yıl da hızlı çıkışlar olacağını kaydetti.
Bu yıl özellikle Körfez ülkelerinden ciddi bir ziyaretçi artışı beklediklerini belirten Ersoy, şu anda gelen turistlerin geçen yılla kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğunu söyledi. Ersoy’un açıklamaları şöyle:
“Rize-Artvin Havalimanı da önümüzdeki ay açılıyor. Karadeniz’deki en iyi havalimanına sahip olacak. Doğru bir konumlama ile yapıldığı için özellikle turistik açıdan bundan sonra çok fazla rezervasyon alacağını, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sayılarda çok ciddi artış olacağını öngörüyorum. Pandemiden sonra doğa ve dağ turizminin popülaritesi arttı. Ancak Rize’nin kendine has heliski özelliği var. heliskiye de uygun yatırım nasıl yapılabilir, ona da bakmak istiyoruz. Karadeniz’in batı tarafına göre Rize daha az turist alıyordu. Havalimanına avantajı ile birlikte bu tarafa doğru o trafiğin genişlemesi için projelendirme yapacağız. Bu sene turist sayılarında ciddi bir artış öngörüyoruz. Özellikle Rize’ye gelecek turist sayısında yüzde 100‘lük bir büyüme öngörüyoruz.”
Rize bölgesinde kayak turizmi için de çalışma yürüteceklerini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bölgede hem karın kalma süresinin zun olduğuna hem de ulaşım sorunu kalmadığına dikkat çekti. Bunun özel sektör için yatırım yapılabilir bir özellik olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, yatırım için doğru yerin tespit edilmesini gerektiğini ifade etti.
Turizm gelirleri ve turist sayısında hızlı V çıkışları olacağını kaydeden Ersoy, geçen seneki V çıkışının ardından bu sene de hızlı çıkışların devam edeceğini söyledi. Ersoy, “Özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerde çok ciddi, hızlı bir artış öngörüyoruz. Gelen turistler geçen seneki ilk aylarla kıyaslanamayacak kadar yüksek. Uçak taleplerini görüyoruz. Çok fazla sayıda hem charter hem tarifeli sefer direkt yurt dışından talepler var.” dedi.
Zafer Çamaltı “Turizmin yeni adresi Doğu Karadeniz” başlıklı yazısında bölgeyi nasıl değerlendiriyor kendisini dinleyelim<.
“Ülkemizde turizm denince akla sadece Akdeniz gelirdi. Oysa doğal güzellikleri, zengin kültürü ve tarihiyle dolu dolu olan ülkemizin her bölgesi büyük turizm potansiyeli içermektedir. Son yıllarda Karadeniz, özellikle doğu Karadeniz bölgesi bu anlamda potansiyellerini ortaya koyan bir gelişme göstermektedir.
Karadeniz’e kıyısı olan tüm illerimiz; doğal güzellikleri, yaz ve kışın ayrı avantajlarıyla yüksek turizm potansiyellerini ortaya koymuştur. Ancak bu zamana kadar; gerek yaklaşım, gerek eğitim, gerekse altyapı ve tesis eksikliklerini hala tamamlayamamış, bu turizm potansiyelinden gerektiği gibi faydalanamamıştır.
Bu zamana kadar özellikle Doğu Karadeniz’de doğal güzelliklerin yanında tarihi ve kültürel değerler anlamında zenginliklerini ortaya koyan Trabzon ve Rize dışında diğer illerimiz turizmde istenilen gelişimi ve rağbeti görmemiştir. Ancak son yıllarda özellikle doğa/yayla turizmi ilgi ve önem kazanmış, özellikle kış sporları anlamında kervana Ordu’da katılmıştır. Televizyon ve sosyal medya tanıtım imkanlarının iyi kullanılmasıyla da öne çıkmaya devam etmektedir.
Coğrafi zorluklar ve topografik özellikler anlamında en zor bölgelerden olan Karadeniz’de turizmin gelişmesindeki en büyük engel her zaman için ulaşım altyapısı olmuştur. Son yıllarda hayata geçirilmeye çalışılan ve yaylaları birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi ve illerin doğaya, iç bölgelere uzayan kendi yol çalışmaları önemli mesafe kat etse de hala büyük eksiklikler söz konusu. Bunun yanında konaklama imkanları ve hizmet anlamında hala alınması gereken önemli mesafeler var. Ama tüm olumsuzluklarına rağmen son yıllardaki turizm hareketliliği de küçümsenmeyecek boyutlara ulaşmıştır diyebiliriz.
Bölgemizde turizm çeşitliliği ve gelişiminin yanında ekonomik katkı payının artması için yapılması gereken en önemli husus ise doğru yaklaşım ve planlamadır. Evet, bölgemiz doğal güzellikleriyle cennetten bir köşe gibi. Ama bu güzellikleri doğru yorumlayamaz ve sunamazsanız gelen turist; bakar, seyreder, çok güzel der ve biraz sonra sıkılır ve aynı gün gider. Yani güzellik ve doğallık tek başına yeterli değildir. O yüzden Karadeniz’de yapılması gereken turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif aktivitelerle çekiciliğinin artırılması gereklidir. Gelen turist ya da konuklar meşgul edilerek konaklama sürelerinin artırılması sağlanmalıdır. Bu anlamda atılan adımlar doğru planlama, organizasyon ve alt yapıyla da desteklenmelidir. Özellikle kış sporları bu anlamda öne çıkıyor. Ordu bunu Çambaşı’nda başardı! Giresun’da da düzenlenen kış şenlikleri bu anlamda gelecek vadediyor. Son yılların rağbet gören aktivitelerinin başında gelen ve yaz-kış yapılabilen Off-road sporu Doğu Karadeniz illerinin dağları ve yaylalarının turizme kazandırılması için çok iyi bir alternatif. Üstelik gelir düzeyi yüksek gruplar tarafından yapılan Off-road gibi bir etkinliğin getiriside yüksek olacaktır. Türkiye genelinde büyük kulüpleşmelerle yaygınlaşan Off-road cuların etkinliklerinde Karadeniz bölgesini tercih etmeleri iyi değerlendirilmeli ve gerekli alt yapı şimdiden oluşturulmalıdır. Uygun alanlar ve imkanlar sağlanırsa çok daha fazlası gelecektir.”