YEREL BASININ SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP’Lİ YÜCEER, YEREL BASININ SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ YÜCEER: YEREL BASIN, BASIN YAYIN YAŞAMININ KILCAL DAMARLARI GİBİDİR

“YEREL BASIN, DEMOKRASİNİN YERELDEN İNŞASI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yerel basının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Yerel basının bütün basın yayın yaşamının kılcal damarları gibi olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Özellikle de özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasinin yerelden inşası için oldukça önemlidir” dedi.

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yerel basının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Hukukun, demokrasinin, temel hak ve hürriyetlerin hâkim olduğu toplumlarda basın yayın organlarının, halkın doğru haber alma hakkını sağlamanın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Özellikle de özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasinin yerelden inşası için oldukça önemlidir” dedi.

Demokratik ülkelerde yasama, yürütme ve yargı erklerini kamu adına denetleyen dördüncü güç olarak tarif edilen, özgürlüğü ve bağımsızlığı üzerinde hassasiyetle durulan basının Türkiye’de özgür olmadığını vurgulayan Dr. Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ 19 YILDA 54 BASAMAK GERİLEDİ: Türkiye, 2021 yılı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasından 153’üncü sırada yerini almıştır. Türkiye bu endekste 19 yıl içinde 54 basamak birden gerilemiştir. Medya kuruluşları mali ceza, tehdit ve ambargo ile otosansüre zorlanırken gazeteciler gözaltı ve tutuklamalarla sindirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre 2022 yılı Ocak ayı itibarıyla Türkiye’de 34 gazeteci tutuklu bulunmaktadır.

2021’DE 219 GAZETECİ YARGILANDI: Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin 2021 yılı Medya İzleme Raporu’na göre, 2021 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına ilişkin 179 dava görülmüş ve bu davalarda 219 gazeteci yargılanmıştır. Yargılamalar neticesinde gazetecilere 48 yıl 11 ay hapis cezası verilmiştir. Yıl içinde 32 gazeteci gözaltına alınmış, 75 gazeteci saldırıya uğramıştır. Ulusal kanallara 2021 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 74 ceza kesilmiştir.

KÂĞIT VE BASKI MASRAFLARI ARTTI: Koronavirüs salgını ile birlikte ekonomik çıkmaza sürüklenen yerel gazeteler, doların kontrol edilemez artışı sonucu kağıt ve baskı masrafları nedeniyle büyük sorunlar yaşamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde gazete ve dergi sayısı 2020 yılında 2019 yılına göre %13,5 azalarak 4 bin 746 olmuştur. Gazete ve dergilerin tirajı ise, 2020 yılında 2019 yılına göre %20,9 azaldı. Birkaç yıl öncesine kadar 2 bini bulan yerel gazete sayısı binin altına düşmüştür. Yerel basın, farklı seslerin duyulması ve toplumun taleplerinin dile getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel basın, bütün basın yayın yaşamının kılcal damarları gibidir.

YEREL BASININ BİRLEŞMESİ ÇOK SESLİLİĞİ YOK ETTİ: Basın İlan Kurumu’nun “yerel medyanın nitelik ve etkinliğini arttırma” iddiasıyla başlattığı yerel gazetelerin birleşmesi çalışmaları sonucunda Türkiye’deki yerel basını birleşmesi hedeflenmiş ve birçok ilde farklı görüşlerdeki gazete, baskılar sonucunda birleşmek zorunda kalmıştır. Bu durum yerel basının çok sesliliğini ortadan kaldırmış, yerel basının yerel sorunları ülke gündemine taşıma misyonunu yok etmiş, sadece ilan alan birer mecraya dönüştürmüştür.

DESTEK BEKLERKEN TASARRUF GENELGESİNE TAKILDILAR: Yerel basın üzerindeki kamu gücü de önemli bir sorun olarak kendini göstermektedir. Kimi il ve ilçelerde yerel basın mensupları vali, kaymakam ya da belediye başkanları tarafından programlara alınmamaktadır ve daha da vahimi bu baskı uygulaması sıradanlaşmıştır. Öte yandan 30 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan ‘tasarruf genelgesi’ ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verilmiştir. Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya bir darbe daha vurmuştur. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelmiştir. Bu nedenlerle yerel basının yaşadığı sorunların tespiti ve çözümleri için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ”Ankara’mızı Atatürk’ün vizyonuna yakışır bir şekilde geliştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz”

    ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 105. YILI MESAJI Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yıl dönümünü büyük bir gurur ve minnetle…

    “İYİ Kİ GELDİN… ”

    HALİL İBRAHİM YILMAZ: “İYİ Kİ GELDİN… MEMLEKETE DE MAZLUM MİLLETLERE DE İYİ GELDİN!” Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama…

    You Missed

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi

    Turizm   gelirlerinde   olağanüstü   büyüme…

    Turizm     gelirlerinde     olağanüstü     büyüme…

    Özdağ semt pazarında halkın sorunlarını dinledi

    Özdağ semt pazarında halkın sorunlarını dinledi

    ”Ankara’mızı Atatürk’ün vizyonuna yakışır bir şekilde geliştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz”

    ”Ankara’mızı Atatürk’ün vizyonuna yakışır bir şekilde geliştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz”

    “İYİ Kİ GELDİN… ”

    “İYİ Kİ GELDİN… ”

    Sigara ve alkole yüzde 30 zam !

    Sigara ve alkole  yüzde 30 zam !