Komşulardan ticaret için akın var…

Komşulardan ticaret

için akın var…

 

Necdet SİVASLI

 

Daha önce Edirne’yi mesken tutan Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşları, hemen bütün ihtiyaçlarını buradan karşılayıp aynı gün bavullar dolusu ülkelerine dönüyorlardı. Çünkü Türk Lirasındaki erime ülkemizi ucuz hale getirmişti.

Bir Bulgar Levası’nın 2021 Aralık’ta 9,5 TL’ye kadar yükselmesinin ardından Edirne’deki Bulgar akını benzeri görüntüler şimdi Artvin’de yaşanmaya başladı..

Artvin Kemalpaşa’daki Sarp Sınır Kapısı’nı kullanarak Türkiye’ye boş bavullarla giriş yapan Gürcü vatandaşlar, alışveriş yaptıktan sonra akşam saatlerin ülkelerine geri dolu bavullarla dönüyor. İran’dan da Van’a ticaret akını var.

Bu hareketlikte 1 Gürcistan Larisi’nin 4,28 TL olmasının önemli etkisi olurken, Hopa ve Kemalpaşa ilçe esnafı ise bu durumdan oldukça memnun.

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asya’ya açılan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısı’nda alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.

Covid-19 tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020’de yaya yolcu geçişlerine kapatılan Türkiye Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı 1 Haziran 2021 tarihinde yeniden geçişlere açılmıştı.

Kimlikli geçişlerin devam ettiği gümrük kapısında bu kez, bavul ticareti yoğunluğu yaşanıyor.

Kurdaki dalgalanmayı fırsat bilen Gürcistan uyruklu vatandaşlar sabahın erken saatlerinde gümrük kapısını kullanarak, ülkemize boş bavullarla giriş yapıp Kemalpaşa ve Hopa İlçelerinden alış veriş yaptıktan sonra akşam saatlerin ülkelerine dolu bavullarla geri dönüyor.

Bu hareketliliğin ana nedeni olarak ise 1 Gürcistan Larisi’nin 4,28 TL olması gösteriliyor.

Kemalpaşa ilçesinin bir dönem bavul ticaretinin merkezi İstanbul-Laleli benzer hareketliliğini yaşandığını İfade eden Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Sarp Sınır Kapısı’nın yolcu geçişlerine açılmasının ardından, bölgede hem ticaretin hem de sosyal hayatın yeniden canlandığını söyledi.

Akyürek, “Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde 700’e yakın tekstil mağazamız var. Özelikle tekstil ve gıdada sektörlerinde hareketlilik var. Pandemi nedeniyle 2 yılda yakın kapının kapalı olmasından kaynaklı zor günler geçiren esnafımızın biraz olsun son süreçte yüzleri gülüyor” dedi.

İlçe esnafları ise bavul ticareti yeniden başladığını ama bu kez tersine bir ticaret olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Önceden Gürcüler dolu bavulla gelip ülkemizde satış yaparlardı şimdi ise boş bavulla gelip, ülkemizde ne buldularsa dolu bavulla dönüyorlar, hareketli günlere yeniden döndük, işlerimiz iyiye gidiyor.”

Konu ile ilgili son bir not:

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, kurdaki düşüş sonrası Edirne’ye alışverişe gelen Bulgarların sayısında azalma olduğunu söyledi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Recep Zıpkınkurt ise, Bulgarların önceden sadece pazarlara gelirken şimdi mağazalardan marka ürün alır hale geldiklerini, şehrin ticaretindeki paylarının yüzde 40’tan 80’e çıktığını aktardı.

Son haftalarda Türk lirasındaki tarihi erime sonrası Edirne’ye alışverişe gelen Bulgarların sayısının sadece son iki haftada ikiye, yaptıkları harcamaların ise üçe, dörde katlandığı ortaya çıktı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Recep Zıpkınkurt, Edirne’ye her hafta içi günlük 5-6 bin kişi gelirken bu sayının son iki haftada 12-13 binlere çıktığını, hafta sonu ise gelen kişilerin 20-22 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Zıpkınkurt, “Edirne’ye Bulgar akını devamlı oluyor ancak döviz kurundaki son artışlarla birlikte aldıkları ürün çeşitlilikleri artmaya başladı, şimdi her şeyi alır hale geldiler. Önceden tuvalet kağıdı, deterjan, çocuk bezi almaya geliyorlardı, şimdi aklınıza gelebilecek her şeyi alıyorlar. Eskiden sadece Ulus Pazarı, Sosyete Pazarı gibi pazarlara gelirlerken, şimdi mağazaları, markaları tercih ediyorlar” diye konuştu.

Zıpkınkurt’un verdiği bilgiye göre, Edirne’deki fiyatlar Bulgarların alım gücüne göre belirleniyor, bu da vatandaşı oldukça zorluyor.

İki yıl önce yaptıkları bir ankette Bulgarların günlük harcamalarının 100 Euro civarındayken, şimdi 400-500 Euro’ya çıktığını söyleyen Zıpkınkurt, “Alışverişe gelen komşuların ticaretteki payı son iki yılda yüzde 75-80’lere çıktı. Önceki aylarda ve yıllarda yüzde 40 idi” ifadelerine yer verdi.

 

 

YanıtlaYönlendir
  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Süper Ligde 19. haftanın maçları

    Süper Ligde 19. haftanın maçları

    ”Erdoğan’ın siyasi geleceği ile Öcalan’ın özgürlüğünün takas edileceği bir oyunun parçası olmam”.

    ”Erdoğan’ın siyasi geleceği ile Öcalan’ın özgürlüğünün takas edileceği bir oyunun parçası olmam”.

    Ekrem İmamoğlu’ nun ŞAM ziyaretini kim iptal ettirdi ?

    Ekrem İmamoğlu’ nun  ŞAM ziyaretini kim  iptal ettirdi ?

    Beşiktaşın gözü Montella’ da

    Beşiktaşın gözü Montella’ da

    Kupa da ilk hafta maçlarında alınan sonuçlar

    Kupa da ilk hafta maçlarında alınan sonuçlar

    Gazeteciler, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak, her türlü zorlu koşulda fedakârca çalışarak bu önemli görevi yerine getirmektedir.

    Gazeteciler, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak, her türlü zorlu koşulda fedakârca çalışarak bu önemli görevi yerine getirmektedir.