Rusya, yere sağlam
basıyor…
Necdet Buluz
Rusya Devlet Başkanı Putin’in son açıklamaları Rusya’nın hem ekonomide, hem dış politikada yere sağlam basmaya çalıştığını gösteriyor.
Türkiye’deki son ekonomik gelişmeler konusunda sessiz kalan Putin’in % 8 enflasyonu çok bulması ve ülkesinin faiz artırımını desteklemesi ilgi uyandırdı. Putin, “Faiz artırımına gitmeseydik Türkiye gibi olurduk” diyerek de söylemek istediklerine açıklık getirdi. Bir noktada Türkiye’de yanlış ekonomik politikalar uygulandığı mesajını da vermiş oldu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında 2021 yılı değerlendirmelerini paylaştı. Ekonomiden Ukrayna gerilimine kadar birçok konuya değinen Putin, Rusya Merkez Bankası’nın faiz arttırması kararını savunurken Türkiye’de yaşananları örnek gösterdi. Putin, faiz arttırma kararı alınmazsa Rusya’nın da Türkiye’nin durumuna düşeceğini dile getirdi.
Putin, “Yüzde 8 enflasyon çok fazla, bu nedenle yüzde 4 olan hedefimize dönmemiz gerekiyor. Reel sektörün faiz artışı kararından memnun olmadığını biliyorum ama bu yapılmazsa Türkiye’yle aynı sorunu biz de yaşarız. Bu ciddi bir sorun” dedi.
Vladimir Putin, “Elbette bu enstrümanlar dikkatli kullanılmalı ancak Rusya Merkez Bankası bağımsız bir politika izliyor. Bu size garip gelebilir ama ben Merkez Bankası’nın işine karışmıyorum. Prensipte bunu doğru buluyorum ve dengeyi bulduğumuza inanıyorum” dedi.
Öte yandan Putin, bu yılki büyüme rakamının yüzde 4,5 olmasını beklediklerini, Rusya’da işsizlik oranının da yüzde 4,4 olarak yılı kapatacağını, bunun iyi bir oran olduğunu sözlerine ekledi.
Putin, konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna ve Batı’yla anlaşmazlık yaşamak istemediğini, Moskova’nın güvenlik garantileri talebine ABD ve müttefiklerinden “acilen” yanıt beklediklerini dile getirdi.
Rus lider, Ukrayna’yla çatışma olasılığı konusundaki bir soruya “Bu bizim tercih edeceğimiz seçenek değil, bunu istemiyoruz” şeklinde yanıt verdi. Ukrayna krizi ise halen çözüme kavuşmadı.
Putin, Rusya’nın bu ay ABD’ye ilettikleri güvenlik önerilerine aldıkları ilk yanıtların genel olarak olumlu olduğunu söyledi ve müzakerelerin gelecek yılın başında Cenevre’de başlayacağına işaret ederek “Umuyorum bu durumdaki ilerlemeler müzakere yolunda gelişir” dedi.
NATO’nun Soğuk Savaş döneminden bu yana art arda gelen yayılma dalgalarıyla Rusya’yı “kandırdığını” söyleyen Putin, Moskova’nın acilen yanıt beklediğini kaydetti ve “Bize derhal garantiler vermek zorundasınız, hemen şimdi” şeklinde konuştu. Rusya, ABD ve Ukrayna’nın önümüzdeki ay binlerce askerle Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı şeklindeki suçlamalarını reddediyor.
Rusya, Batı’nın, Doğu Avrupa’da NATO’nun askeri faaliyetlerde bulunmayacağı sözü dahil, bazı taahhütlerine ihtiyacı olduğunu kaydediyor. Bunun gerekçesi, Rusya’nın güvenliğinin Ukrayna’nın Batı ittifakıyla giderek daha sıkı bağlar kurması nedeniyle Moskova’nın kendini tehdit altında hissetmesi ve NATO füzelerinin Ukrayna topraklarında konuşlandırılma olasılığı.
Putin, bu konuda, “NATO’nun doğuda daha fazla faaliyet göstermemesi gerektiğini doğrudan ilettik. Şimdi top onların sahasında, bize bir yanıt vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Özetleyelim:
Rusya ile Suriye’deki ilişkilerimiz gündemde. Çözüm bekleyen sorunlarda nasıl bir strateji izleneceğini de merak ediyoruz. Ukrayna konusunda Rusya ve Türkiye’nin de bir anlaşmazlık içinde olduğunu da unutmayalım.