HAMMADDE İHTİYACINDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK
KİMYA VE TEKNOLOJİ GEBTEK’TE BULUŞTU
Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM’de Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi’nin (GEBTEK) açılışı gerçekleştirildi. GEBTEK ile başarmak istedikleri hedefleri sıralayan GEBKİM OSB YKB V. İbrahim Aracı, “GEBTEK ile Türkiye kimya sanayisinin küresel pazardaki yerini güçlendirmeyi ve GEBKİM üyelerine dijitalizasyon, karbonsuzlaşma hedefine uyum, uluslararası iş ağlarının kurulumu gibi konularda destek vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM, Türkiye sanayisinin teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanında entelektüel sermayesini artırarak, küresel alanda diğer oyunculara ilham verme vizyonuyla GEBKİM Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi’ni (GEBTEK) hayata geçirdi.
GEBTEK, kimyada Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra GEBKİM üyelerinin dijitalizasyon, güncel yasa zorunluluklarına uyum süreci, proje yönetim hizmetleri, uluslararası iş ağları kurulumu, insan kaynakları danışmanlığı, sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat Antlaşması’na uyum süreçlerine de destek verecek. GEBTEK düzenleyeceği akademi seminerleri ile üyelerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağına ulaşabilmesini ve sektörün akademi dünyasıyla bağ kurmasını amaçlıyor.
SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEK
GEBTEK açılış etkinliğinde konuşan GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı merkezde verilmesi planlanan hizmetleri, “Ulusal ve uluslararası kimya yeterlilik belgelerinin yönetimi, Mevzuat değişiklikleri ve güncel yasal zorunluluklar konusunda bilgilendirme, Karbon ayak izi ölçümü ve raporlama hizmetleri, Ulusal ve uluslararası proje yönetim hizmetleri, Uluslararası iş ağları kurulumu, Uluslararası pazarlara yatırım fizibilite desteği, Kurumsal olgunluk analizleri, Dijitalleşme ve Teknoloji yönetim danışmanlık hizmeti, Kurumsal altyapı sistemlerine geçiş danışmanlık hizmeti, Girişimcilik ekosistem oyuncularının tanıtım ve pilot uygulamaları, İnsan kaynakları süreç danışmanlık hizmeti, GEBTEK Akademi seminerleri” başlıklarıyla sıraladı.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEMEYEN KİMYASALLAR İÇİN PİLOT ÇALIŞMALAR
Türkiye kimya sanayisini küresel pazardaki yerini kuvvetlendirmeyi, üyelerine dönüşüm ve teknolojik gelişim süreçlerinde ihtiyaç duydukları çözüm ve hizmetleri sunarak bir üst seviyeye çıkmalarını sağlamayı misyon alan GEBTEK, hammadde ihtiyacında da dışa bağımlılığı azaltmak için önemli adımlar atacak. Türkiye’de üretilemeyen kimyasalların üretimi için Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı merkezde yeşil mutabakat eylem planı ilkeleri uygulanacak. Yeşil mutabakatı sıçrama tahtası olarak kullanan ve fırsata çevirmeyi amaçlayan GEBKİM, kimya ihtisas organize sanayi bölgelerinin yeşil dönüşümünde örnek olmayı hedefliyor.
KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAYGINLAŞIYOR
Karbon ayak izini sıfırlamayı, uygulamada olan sıfır atık projesini geliştirmeyi ve solar enerji panelleri ile kurumsal sürdürülebilirliğin yaygınlaştırılmasını hedefleyen GEBTEK, uluslararası iş ağlarının kurulumunda da üyelerine hizmet verecek. Ulusal ve uluslararası kimya yeterlilik belgelerinin yönetimi, proje danışmanlığı ve uluslararası pazarlar için yatırım fizibilite desteği sağlayacak olan GEBTEK, Türkiye’nin kimya sektöründeki ihracat başarısına damga vurmaya hazırlanıyor.
GEBKİM MTAL İLE ENTEGRE OLACAK
GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (GEBKİM MTAL) ile birlikte çalışacak olan Teknoloji Gelişim Merkezi’nde, Türkiye’de ve dünyada yaptıkları kimya çalışmalarıyla önemli başarılar sağlamış akademi ve sanayi dünyasından isimlerden oluşan danışma kurullarının oluşturulması hedefleniyor. Döngüsel ekonomi ve dijital teknoloji gibi alanlardan uzmanların görev alacağı GEBTEK’de öğrenciler ana kimyasalların üretim proseslerine tanıklık edebilecek, kimya alanındaki Ar-Ge çalışmalarını ilk elden deneyimleyebilecekler.
“GELECEĞİ BUGÜNDEN İNŞA ETMELİYİZ”
GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “İthal ettiğimiz ana kimyasalların üretimi için Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirileceği GEBTEK ile hammadde bağımlılığımızı azaltmayı, üyelerimizin Yeşil Mutabakat Antlaşması’na uygun üretim gerçekleştirebilmesini sağlayacak teknolojik çözümleri vermeyi ve dijitalizasyon sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Dünyamızın sorunlarına kayıtsız kalamayız. Karbonsuzlaşma sürecimize destek olacak tüm çalışmaları destekleyeceğiz. Geleceği bugünden inşa etmeliyiz” dedi.