Mısır ile “dost olalım”
derken…
Necdet Buluz
Sisi yönetimindeki Mısır ile ilişkilerimizi normale döndürme çalışmaları içinde olurken, Mısır’dan beklenmeyen bir dönüş oldu. Yunanistan ile dostane ilişkiler sergileyen ve Türkiye düşmanlığında sınır tanımayan Mısır ile ilişkilerimizin bu anlayış içinde düzelmesi mümkün mü?
İşte gelişmeler:
Yunanistan’ın başkenti Atına’da toplanan Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunan liderler, Doğu Akdeniz’de arama çalışmaları ve Maraş’ın açılması konularında Türkiye’yi eleştirdi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki komşularına bakışının bölgede barış için bir tehdit olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamadığını” ileri sürdü.
Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır arasında Atina’da düzenlenen 9. Liderler Zirvesi’nin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, üç taraf arasındaki iş birliğinin devam etmesine karar verildiği, bu kapsamda, merkezi Güney Lefkoşa’da olacak daimi bir sekreterlik kurulmasında hemfikir olunduğu bildirildi.
Bildiride, GKRY ve Mısır arasında elektrik bağlantısı oluşturulmasına ilişkin mutabakat elektrik bağlantısı oluşturulmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalandığı ve bu anlaşmanın sadece taraf ülkeler değil, Avrupa’nın da enerji güvenliğine katkı sağlayacağı savunuldu.
Tarafların, gaz arama ve taşımasına yönelik üçlü iş birliğinin sürdürülmesini arzuladıkları belirtilerek, “Hidrokarbon kaynaklarının bulunmasının bölgesel istikrar ve refah için katalizör olacağına inanmaya devam ediyoruz.” ifadesine de yer verildi.
Nitekim, iddialar gerçeğe dönüştü ve Mısır’la Güney Kıbrıs arasında Elektrik Bağlantısı Mutabakat Zaptı imzalandı.
Anlaşma çerçevesinde, Akdeniz’in altından döşenecek kablolar aracılığıyla yeşil enerji temin edilecek.
Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir ile birlikte imza töreninde konuşan Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilides, “Kıbrıs için, bölgedeki değerli stratejik müttefiklerimizden olan Mısır’la bu elektrik bağlantısı, yeşil ekonomiye geçiş ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerimizi yerine getirme çabalarımızın temel taşını oluşturma potansiyeline sahip.” dedi.
Kahire ile imzalanan mutabakat zaptından övgüyle söz eden Pilides ayrıca, “Elektrik şebekelerimizi güçlendirmek ve yenilenebilir enerjilerin ilgili enerji karışımımıza daha fazla entegrasyonunu sağlamak, enerji arzımızın güvenliğini artırmak ve enerji ihracatçısı olmamızı sağlamak (anlaşmanın) somut faydalarından sadece birkaçı.” diye konuştu.
Anlaşma izin onaylarını, fizibilite çalışmalarını ve inşaatı hızlandırmanın yanı sıra iki ülkenin elektrik düzenleyicilerini ve iletim sistemi operatörlerini daha iyi koordine etmeyi amaçlıyor.
Yunanistan’la Mısır, Doğu Akdeniz’de “deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını” imzaladı. İki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya, Ankara ‘yok hükmünde’ diyerek sert tepki gösterdi.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, başkent Kahire’de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Şükri, “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının” imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın, “Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını” söyledi.
Yunan Bakan Dendias ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, “meşru” olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade etti.
İmzaların atılmasının ardından konuşan Densias, “Bu, iki dost komşu ülke arasında karşılıklı tarihlerine saygı duyan bir anlaşma. Türkiye ile Trablus arasında, bugünkü anlaşmanın imzalanmasından sonra geçersiz ve yasal olarak temelsiz olan mutabakat zaptının zıttı. Aslında var olmayan Türk-Libya mutabakatı, ilk dakikadan itibaren ait olduğu yerde sona erdi: çöp tenekesinde” ifadelerini kullandı.
Şunu da ekleyelim:
Baştan bu yana Türkiye’nin uyguladığı yanlış politikaların da bu işte rolünün var olduğunu da unutmayalım.