Turizmde rakiplerimizi
küçümsemeyelim…
Necdet Buluz
Bütün çabalarımıza ve ataklarımıza rağmen turizmde bu sezon da beklediğimiz hedeflere ulaşamadık. Özellikle Rusya ve İngiltere’nin biraz da siyasi olarak düşündüğümüz bazı kararları ile Türkiye’yi adeta köşeye sıkıştırmaya çalıştılar. Sonuç ortada, fazla bir şey söylemeye gerek yok.
Turizmde Rusya pazarının önemli bir bölümün Mısır’a kaptırdık. Bazı turizmciler “Mısır Rusya’ya uzak, giden olmaz” açıklamasını yaptılarsa da Rusya’dan Mısır’a halen yolcu taşınıyor. Haftada 9 bin Turist Mısır’a gidiyor. Bugüne kadar 2 milyar dolar elde eden Mısırlı sektör temsilcileri de durumdan memnun.. Aynı hızı 2022 turizm sektöründe de yakalayabilecekleri görüşündeler.
İşin en önemli tarafına da geçelim. Mısırlı turizmciler “Rus turistler aynı zamanda iyi para harcıyor. Tahminlerimizin dışında uçuş seferlerinde artışlar oluyor. Rus turistler aynı zamanda Uzakdoğu (Çin) ve Avrupa’nın da kapılarını aralıyorlar. Konuya bu açıdan da bakmakta yarar görmekteyiz” şeklinde görüşlerini yansıtıyor.
İşin özeti:
Rus turistlerin memnuniyeti ve Mısır’a olan ilgisi Uzakdoğulu ve Avrupalı turistlerin de iştahını kabartacak.
Rus turistleri Mısır’daki işletmeciler ve yetkililer değerlendirmeye aldı. Bu değerlendirme sonunda yapılan açıklamalarda şu noktalara dikkat çekildi. Biz de konumuz içinde olduğu için bu değerlendiremelerden bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istedik:
Mısır’da turizm sektörünün en önemli gündem maddesi Rus turistlerin yeniden ülkeye dönmesi. Rusya pazarının açılması sonrası, havalimanlarındaki egemenlik hakkından Rusya pazarına ilişkin beklentilere, gelen turistin harcama potansiyeline kadar pek çok değerlendirme yapılıyor.
ATOR’un Mısır medyasından aktardığı habere göre, Rusya pazarının Mısır’a yeniden açılması sürecinde Mısır’ın bağımsızlığına ve egemenlik haklarına saygı duyuldu.
Rus taşıyıcılar kendi güvenlik protokollerini uyguluyor
Yapılan değerlendirmelerde, Mısır’daki havalimanlarının güvenliği ile ilgili sürece Rusların dahil olmadığı, Rusların bu konuda sadece gözlem yapma yetkisinin bulunduğu kaydedildi.
Öte taraftan Kızıldeniz bölgesine turist götüren Rus taşıyıcıların Mısır’da yer hizmetlerini çok fazla kullanmadığı, kendi güvenlik protokollerini uyguladığı ve bu ülkede uçaklara yiyecek-içecek yüklemesi yağmadığı ifade edildi.
Mısır’daki otel dolulukları artmaya başladı
Rusların dönmesiyle birlikte Mısır’ın resort bölgelerindeki otel doluluklarının da artmaya başladığı, bazı otellerin eylül ayına kadar satışa kapalı olduğu öğrenildi.
Mısır Otel Odaları Federasyonu, şu anda otellerin yüzde 50 dolulukla çalıştığını, ilerleyen zamanlarda bu oranın yüzde 60’a ve yüzde 70’e çıkacağını belirtti. Mısır’da oteller pandemi nedeniyle şu anda maksimum yüzde 70 dolulukla faaliyet gösterebiliyor.
“Rusya nitelik değil nicelik pazarı”
Rus turistlerin ülkeye dönüşünün Mısır’n imajına da önemli katkı sunacağını kaydeden Federasyon, Rusya pazarının açılmasının Çin ve Avrupa pazarının da önünü açacağı görüşünde.
Ancak Federasyon Rusya pazarı ile ilgili, “Rusya’dan çok sayıda turist gelecek. Ancak bu pazardan elde edilecek gelir düşük. Rusya nitelik değil nicelik pazarı.” değerlendirmesini yapmaktan da geri durmuyor
Haftada 9 bin turist gidiyor
2015 yılında Rusya pazarında 2 milyar dolar gelir elde edildiğini hatırlatan Mısır Otel Odaları Federasyonu, aynı gelir seviyesine 2022’de ulaşılabileceği görüşünde.
Şu anda Rusya’dan Mısır’a haftada 9 bin turistin gittiği, yakın zamanda iki ülke arasındaki uçuş sayısının daha da artmasının beklendiği ifade edildi.
Özetleyelim:
Türkiye elindeki pazarları hem korumalı hem de genişletebilmelidir. Turizmde hedefimiz buydu. Ancak, olumsuz gelişmelere baktığımızda elimizdeki pazarı bırakın büyütmeyi, kaybetmeye bile başladığımızı görmekteyiz. Konuya çok daha ciddi biçimde eğilmek ve çözüm bulmak durumundayız.
Yoksa gelecek yıllarda içinde bulunduğumuz ve şikâyet ettiğimiz bugünleri bile arar duruma gelebiliriz.
Son uyarı:
Turizmde rakip olarak gördüğümüz ülkeleri de küçümsemeyelim.