Turizm üzerinden
ekonomik savaş…
Necdet Buluz
Turizmcilerin son dakika olarak değerlendirdikleri İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmaması düş kırıklığı yarattı. Birçok otel Ekim sonuna kadar açacağı destinasyonları Eylül sonuna kadar uzatabildi. Bir aylık son dakika kaybı yaşanacak.
Yaptığı son seyahat güncellemesinde Azorlar (Portekiz) Kanada, Danimarka, Finlandiya Lihtenştayn, Litvanya, İsviçre’yi yeşil listeye ekleyen İngiltere, Karadağ ve Tayland’ı ise kırmızı listeye dahil etti.
İngiltere’nin son seyahat güncellemesinde Türkiye ile ilgili kararı ise değişmedi. İngiliz medyasının günlerdir yazdığının aksine, Türkiye yine kırmızı listede tutuldu. Bu nedenle, Türkiye’den İngiltere’ye dönen yolcular, 10 gün boyunca parasını kendileri ödeyerek ( 2 bin 200 pound) belirlenen karantina otellerinde kalmaya devam edecek.
Fransa, Corona virüsü salgınında yaşanan son gelişmelerin ardından, turuncu listede bulunan Türkiye’yi yeniden kırmızı listeye aldı. Bu kararla birlikte Türkiye’den Fransa’ya gelen yolculara, “10 günlük karantina zorunluluğu” yeniden getirildi.
Delta varyantının yayılmasıyla birlikte vaka ve ölüm sayılarında yaşanan artış üzerine, Fransız hükümeti, karantina uygulanacak ülkeler listesini güncelledi. Fransa Sağlık Bakanlığı, Haziran ayında turuncu listeye çektiği Türkiye’yi yeniden kırmızı listeye aldı. İran ve Gürcistan da bu gruba dahil edildi.
Türkiye’den Fransa’ya giriş yapacak olan yolcular, Avrupa İlaç Dairesi’nin onayladığı dört aşıdan birisini “iki doz” yaptırmışsa, geçiş sorunu yaşamayacak. Ancak aşı olmayan yolcular için, kırmızı listeye geçişle, 29 Ağustos Pazar gününden itibaren yeni şartlar getiriliyor. Buna göre bu yolculardan 48 saat önce yapılan negatif PCR testi istenecek. Test negatif olsa da, Fransa’ya girişte 10 günlük zorunlu ve kontrollü karantinaya girecekler.
Yolcunun masraflarını kendisinin karşıladığı karantina süreci polis tarafından kontrol edilecek. Uymayanlara 1000 Euro’ya kadar para cezası verilecek.
Fransa hükümeti, “Virüsün endişe verici varyantlarının varlığının ve aktif bir şekilde dolaşımının tespit edildiği” ülkeleri kırmızı listeye alıyor. Türkiye, Gürcistan ve İran’ın eklenmesi ile, kırmızı listedeki ülke sayısı da 25’e çıktı. Fransa, daha önce de Rusya, Afganistan, Güney Afrika, Cezayir, Arjantin, Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Endonezya, Maldivler, Fas, Mozambik, Namibya, Nepal, Umman, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Seyşeller, Surinam ve Tunus’u bu listeye almıştı.
Hükümet, Arnavutluk, Bosna, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’ı da yeşil listeden turuncu listeye aldı. Şili ve Uruguay ise turuncudan yeşile geçen iki ülke oldu.
Şimdi asıl konuya gelelim:
Artık ülkelerarası savaşlar silahlarla uçaklarla yapılmıyor. Ekonomik savaşlar ön planda. Turizm, ülkeleri ayakta tutan ve bacasız sanayidir. Türkiye 100 milyar dolar beklediği bu sezonu yine hayal kırıklığı ve büyük zararlarla kapatacak.
Rusya çok sinsi oyun oynadı.
İngiltere ve Fransa Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmadı. Gerekçe olarak da pandemideki artışları gösterdi.
Hâlbuki aynı İngiltere ve Fransa Türkiye’den çok daha ağır pandemi vakaları olan ülkelere seyahat kısıtlamalarını kaldırdı.
Burada çok açık bir oyun oynanıyor. Türkiye’ye karşı turizm alanında bir ekonomik savaş var. Türk ekonomisini böyle vurmaya çalışıyorlar. İki ülke de yapılan onca görüşme ve çağrılara rağmen kulaklarını tıkadı.
Almanya da çeşitli bahaneler üreterek çıkış yapacak vatandaşlarının önüne engeller koydu. Zorluklar çıkardı.
Beklediklerimi olmadı. Demek ki bir yerlerde yanlışlar yapıyoruz. Bunları değerlendirerek hiç değilse gelecek yıllarda önümüzü tıkayan bu yanlışlardı yok etmenin yollarını şimdiden aramaya başlayalım.
Yarınlar çok geç olabilir.