AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, partisinin 2017’den beri üzerinde çalıştığı hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifinin, Meclis başkanlığına sunulduğunu bildirdi.
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Ünal, teklifin içeriğiyle ilgili şunları söyledi:
*Kara ve su sirkleri ile yunus parklarının açılması ve işletilmesi yasaklanacak.
*Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek ve terkleri yaptırıma bağlanacak.
*Petshoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek.
*Hayvanlar mal statüsünden çıkarılarak, canlı statüsüne getiriliyor. Hayvanların refahını sağlamak, hayvanların sahiplerinin borcu yüzünden icralık olması ve mal statüsünde olması çıkarılıyor.
*Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’nun 151. maddesinde hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar verme’ noktasından çıkarılıp, ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek suç kapsamında alınacak.
*Hayvana karşı işlenen bazı suçlarda sahibi tarafından şikayet hakkı kullanılmasa dahi Tarım ve Orman Bakanlığı’nca süreç takip edilecek.
*Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı da kaldırılacak.
*Sahiplerinin borçlarından dolayı özel ilgi ve refakat amaçlı bakılan hayvanların haczedilmesi ortadan kalkacak.
*Mevcutta tehlikeli türlere sahip olan vatandaşlarımıza ise hayvanlarını kısırlaştırarak, kayıt belgesi alarak, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmayarak, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun bulunduğu bölgelere girmeme gibi şartlarda ‘Mevcut hayvanına ölünceye kadar bakabilirsin’ demekteyiz.
*Hayvanlar için doğal yaşam parklarının oluşturulmasına ve hayvanların daha iyi şartlarda barındırılmalarına imkan sağlanıyor. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek ve terkleri yaptırıma bağlanacak. Sahipsiz hayvanların artışının önemli bir kısmını oluşturan bu problemin çözümü hedefleniyor.
‘Geciktirilen’ yasa
Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin nisan ayında yayınladığı raporunda ‘yıllardır geciktirilen’ Hayvan Hakları Yasası’nın ‘pandemi bahane edilerek’ geri plana atıldığı kaydedilmişti.
Raporda ‘Hayvan Hakları Yasası’ için ‘mücadele edildiği’neancak Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun tavsiye raporunu yayınlamasının üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen yasanın hala çıkarılmadığına değinilmişti.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, beş partinin de onayladığı bu raporun ‘direkt yasalaşabileceğini’ ancak ‘hala yasanın çıkarılmadığına’ dikkat çekmişti.