İşsizlik çığ gibi büyüyor…

İşsizlik çığ gibi

büyüyor…

Necdet B.SİVASLI

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılının Mart ayına ait istihdam verilerini açıklamıştı. Her zaman olduğu gibi biz de bugün yine resmi rakamlardan yola çıkarak işsizlik konusunu işleyeceğiz.

TÜİK’in her açıklamasından sonra işsizlik konusu gündeme geliyor. TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığı da tartışılıyor. Özellikle gizli işsizlerin çokluğundan söz ediliyor. Bu nedenle de gerçek işsiz rakamlarının hangi boyutta olduğunu tam göremiyoruz.

Nisan, Mayısı ve Haziran aylarında gerek turizm, gerekse tarım alanlarında çalışan sayısında artışlar oluyor. Bu aylarda işsizliğin az da olsa düşebileceği görüşümüzü yansıtalım.

İşin özü şu:

İnşaat sektöründe çalışan sayısı fazla. Tarım ve turizm sektöründe işsiz kalanların sayısı ise artıyor. Tabloya baktığımızda inşaat sektörü iş sahası açıyor.

Pandemi ile işsiz kalanların sayısında da artışların yaşandığını göz ardı etmemeliyiz. Bu konu sadece bizi değil, dünyayı da ilgilendiriyor. Pandemi, her alanda olduğu gibi iş sahasında da etkisini gösterdi.

Bizi en fazla düşündüren ve endişelendiren konuya gelelim:

Üniversitelerden mezun olan gençlerin iş bulmakta zorlandıkları görülüyor.

Her 4 gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde bu sayının ilerleyen zaman diliminde daha da artabileceği söyleniyor.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 550 bin kişi artarak 28 milyon 89 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puanlık artış ile yüzde 44,3 oldu.

İşgücü 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 610 bin kişi artarak 32 milyon 325 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 51,0 olarak gerçekleşti.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalışla yüzde 25,0, istihdam oranı 1,4 puanlık artışla yüzde 31,4 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 1,5 puan artarak yüzde 41,9 seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 15 bin kişi, sanayi sektöründe 480 bin kişi, inşaat sektöründe 81 bin kişi artarken, hizmet sektöründe 27 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,3’ü tarım, yüzde 22,0’ı sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak yüzde 25,8 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,2 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 21,2 olarak gerçekleşti.

Mart ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 28,9 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan azalarak yüzde 17,8 oldu.

İşsizliği tek haneye indiremediğimiz süre içinde bu konu her zaman tartışılacaktır. Zaten bizi yönetenlerin de bu konuda sözü ve çalışması var. Her zaman “Hedefimiz işsizliği tek haneye indirmek” deniliyor.

Bir de şu var:

Nüfusumuz giderek artıyor. Özellikle genç nüfus patlaması yaşıyoruz. Bu gençlere iş sahalarının açılması gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi üniversitelerden mezun olan her 4 gençten birisi işsizliğin pençesinde. Her yıl bunlara yenileri ekleniyor.

İstihdam olmadan işsizliği önlemek mümkün mü? Bu nedenle istihdam sahaları yaratılması gerekiyor. Bu da ancak yerli ve yabancı yatırımcılarla gerçekleşebilir. Bunun yollarını açmamız kaçınılmaz görülüyor.

Özetleyelim:

İşsizlik sadece bizim değil, tüm ülkelerin en büyük sorunu haline geliyor. Hemen her ülke işsizliği çözebilmek için çareler arıyor. Planlamaları da buna göre yapıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    “Dertsiz yurttaş yok”

    “Dertsiz yurttaş yok”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    Türk pasaportu sınıf atladı…

    Türk  pasaportu  sınıf  atladı…

    Erzurum kış   sporlarında   rekora   koşuyor…

    Erzurum kış     sporlarında     rekora     koşuyor…