“Şu an tatil yapma
zamanı değil…”
Necdet Buluz
Tam kapanmayı fırsat bilenler tatil yörelerine yığıldı. Bodrum nefes alamıyor. Marmaris, Fethiye, Kuşadası gibi tatil yörelerinde taş atsanız yere düşmez. İstanbul’dan yola çıkanların bir kısmı da İstanbul’a yakın ilçelere taşındı.
Peki, bu kalabalıklar pandemi sürecinde alınan tedbirlerde beklenen sonuçların ortaya çıkmasında ne kadar etkili olur?
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, tam kapanma dönemini fırsata çevirmeyi düşünen yazlıkçılara uyarılarda bulunuyor. İlhan “Vaka sayısını azaltmanın yolu, kalabalıklarda bir araya gelmemek. Tüm bu kısıtlamalar, tüm bu yükü 83 milyon olarak sırtlanmamızın esas nedeni, vaka sayısını azaltmak. Devlet bu kadar önlem almışken, sağlık çalışanları 13 aydır görevinin başında, izin dahi kullanmamışken, açıkçası ben diğer vatandaşlarımızı da kurallara uymaya davet ediyorum” diye konuştu.
Özeti şu:
Virüs kalabalıklardan hoşlanıyor ve bulaşıyor. Bir yerde ne kadar kalabalık varsa virüsün yayılma hızı da o kadar çoğalıyor. Tam kapanma sonunda 55-60 bin civarında olan vaka sayılarının 5 binlere inmesi hedefleniyor. Bu durum hali ile ölüm sayılarını da azaltacak.
Görebildiğimiz kadarı ile herkes tatil yapma telaşında. Kalabalıklaşmalar da ister istemez artacak. Eğer evlere kapanacaksak tatil yapmayı nasıl düşünebiliriz?
Prof. Dr. İlhan, tam kapanmanın tatil ve aile ziyareti gibi risk oluşturacak toplanmalar olarak değerlendirilmemesi gerektiğine vurgu yaparak şu uyarılarda bulunuyor:
“Şu an ‘İzne gideyim’, ‘Tatile gideyim’, ‘Bayramda ailemin yanına gideyim’ zamanı değil. Şu an geldiğimiz noktada herkesin çekirdek ailesi ile hareketliliği azaltarak, bulunduğu yerde sabit kalması ve kurallara uyması, sırası geldiğinde aşısını olması gerekir. Şu an tam da bunun zamanı. Seyahat ve hareketlilik yoğun olursa bireysel keyiflerimizi topumun güvenliğine tercih edersek ardı sıra gelecek vakalar ile yine karşılaşma ihtimalimiz söz konusu olabilir. Önlemlerin perşembe günü başlatılması vatandaşların hazırlık yapması için süreci daha tehlikeli, riskli olacak şekilde değerlendirmesi için değil. Tüm vatandaşlarımızı olabildiğince kendi yerlerinde tutmak gerekiyor, çekirdek aile ile kısıtlamayı geçirmeye davet etmek gerekir. Hareketlilik ve kalabalık olan her yerin koronavirüs için risk oluşturduğunu bir kez daha vurgulamak gerekir. Kapanmanın olacağı 17 günde vakaların tabloya nasıl yansıyacağını da değerlendireceğiz. Kısmi kapanmanın etkisini yeni görmeye başladık. Çok yakın zamanda 60 binli rakamları görmüştük. Perşembe gününden itibaren alınacak önlemlerin etkisinin 14 güne yakın bir zaman diliminde yansıyacağını söylemek mümkün. Kurallara uyulduğu takdirde 30 binlerden aşağı doğru 20 binlere, takiben 10 binlere, takiben 9-8 binlere, 5 binlere doğru yönelecektir tablo. Vakaların istenilen düzeyde düşmemesi durumunda tam kapanmanın devam edebileceğini, düşerse kısıtlamaların biraz daha hafifletilebileceğini söyleyebilirim. 17 günlük sürecin sonuna doğru vakalardaki azalma değerlendirilip, ona göre tekrar karar verilecektir. Eğer vakalarda 10 binin altını görürsek 5 binlere yaklaşırsak bu şekilde devam da söz konusu olabilir, bir parça gevşetme de söz konusu olabilir ya da rakamlar istediğimiz seviyede gitmezse hem Sağlık Bakanlığı hem Cumhurbaşkanı’mız bunu değerlendirir, farklı yaklaşımlar da geliştirebilir. Ben kişisel olarak, rakamlardaki aşağı doğru gidişin süreceğine inanıyorum. Burada vatandaşlarımızın kurallara uyması çok önemli; kapanma dönemini kalabalıkla bir araya gelme, gezme, aileler ile bir araya gelme, tatil beldelerinde vakit geçirme, ev kiralama gibi düşünmemek gerekiyor. Çekirdek aile ile geçirdiği bir süreci, kapanmalara hepimizin samimiyetle uyduğu bir süreci yaşayabilirsek açıkçası 5 binli rakamlara doğru yaklaşabileceğimizi düşünüyorum”
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz