Göç Yollarında Can Veriyorlar, Okulsuz, Evsiz Kalıp, Naylon Barakalarda Yaşıyorlar… CHP’li Hakverdi; Mevsimlik Tarımda Çalışan Çocuk İşçileri Meclis Gündemine Taşıdı.
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı önerge ile zor şartlar altında okullarından ve evlerinden uzak bir şekilde, mevsimlik tarım işçiliği yapan çocukların sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara kalıcı çözüm yolları bulmak amacı ile araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Konu ile ilgili Hakverdi, “Ülkemiz, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile yaptığı sözleşmede çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırmayı taahhüt etmiştir. Ancak; bu zamana kadar bu konuyu çözüme ulaştırmak adına ne hakkıyla kapsamlı bir araştırma yapılmış ne de sorunları gidermek adına gerekli kaynak ayrılmıştır. Bu çocuklarımız, uzaktan eğitimin verildiği bugünlerde bırakın tableti, interneti; okulsuz evsiz kalarak, tarla kenarlarına kurulmuş naylon barakalarda yaşamak zorunda kalıyor. Yaşam mücadelesine erken yaşlarda giren bu çocuklarımız, aileleri ile birlikte göç etmek zorunda kaldıkları bölgelerde eğitimden tamamen mahrum kalıyorlar. AKP iktidarı tarım sektöründeki çocuk işçiliğini önlemek için gerekli adımları atmak yerine, mobil okul, çadır okul gibi uygulamalarla geçici çözümler peşinde koşuyor. Yıllardır bu sorunu çözmek için yeterli kaynağı aktarmayan AKP iktidarı, Avrupa Birliği tarafından 29.7 Milyon Euro olarak finanse edilen ve sınırlı illerdeki çocukları kapsayan ILO projesi ile övünüyor” ifadelerini kullandı.
Aileleri İle Birlikte Tarlalarda Çalışmaya Giden Bu Çocuklar Ya Göç Yollarındaki Trafik Kazalarında Ya Da Çadırla Tarla Arasında Taşındıkları Traktörlerin Römorklarında Can Veriyor.
Çocuk işçi ölümlerinin %60’ının mevsimlik tarım sektöründe yaşandığını vurgulayan Hakverdi; Yakın zamanda, farklı illerimizde gerçekleşen trafik kazalarında, aralarında çocukların da olduğu birçok mevsimlik tarım işçisinin yaralandığını hatırlatarak, “Bu kazalar daha önce ölümlerle sonuçlanmış diğer faciaları da akıllara getiriyor. Ne yazık ki her yıl gerçekleşen bu kazalar göç yollarında yaşanan can pazarını trajik bir şekilde gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanlığına sunulan önergede “Tarım sektöründe, çok zor şartlar altında aileleri ile birlikte kalmak ya da çalışmak zorunda olan bu çocuklar gerekli gıdaya, hijyen malzemelerine ve temizlik olanaklarına sahip değiller. Çocukların üstün yararı ilkesinden hareket ile başta mevsimlik tarımda çalışanlar olmak üzere, çeşitli sektörlerde çalışan çocuklarımızı ihtiyaç duydukları yaşam şartlarına ve eğitim olanaklarına kavuşturmak sosyal devlet olmanın temel gereğidir” denilerek; mevsimlik tarımda çalışan işçi çocukların yaşadıkları sorunlarını tespit edip, kalıcı çözümler belirlenmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması talep edildi.