TÜİK’in son raporunda yüzde 18.40 açıklamasına karşın, Metropoll’ün araştırması, gıda enflasyonunun seçmen gözünde yüzde 40’ın bile üstünde algılandığını ortaya koydu.
TÜİK şubatta yayınladığı raporunda, tüketici fiyat endeksini yıllık bazda yüzde 15.6 açıklamış, endekste en yüksek ağırlığa sahip gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise fiyatlarda yıllık yüzde 18.4 artış kaydedildiğini duyurmuştu.
Ancak Metropoll şirketince mart sonunda, 26 bölgedeki 28 farklı ilden 1637 kişiyle yürütülen çalışmaya göre seçmenler gıda enflasyonunu çok daha yüksek bir seviyede algılıyor.
Buna göre, ankete katılanların yüzde 47’si gıda fiyatları enflasyonunun yüzde 40 veya üstünde olduğu görüşünde.
Gıda enflasyonunun TÜİK’in belirttiği seviyelerde olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 5.
Öte yandan, Merkez Bankası’nın yıl sonu için belirlediği enflasyon yüzde 9.4; yeni başkan Şahap Kavcıoğlu ise orta vadede hedefin yüzde 5 olduğunu açıklamıştı.
İstanbul’da mart ayında bir yıllık perakende gıda enflasyonu yüzde 16.37 çıktı.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre kentte yıllık toptan enflasyonu da yüzde 17.67. Önceki aya kıyasla ise perakende fiyatlar yüzde 1.13, toptan fiyatlar yüzde 3.1 arttı.
Bu yılın mart ayındaki yıllık enflasyon, endeksin ölçüldüğü 2012’den beri görülen en yüksek ikinci enflasyon oranı oldu.
Aylık enflasyon ise yüzde 1.13’le 2015 seviyesinde ölçülerek, 2012’den beri görülen en yüksek ikinci enflasyon oldu.