Bodrum’da turizm 12
aya yayılacak…
Necdet SİVASLI
Turizmle ilgili son günlerde yazdığımız yazılarda Bodrum’a ayrı bir sayfa açtık. Yaşanan pandemi nedeni ile nüfus 3’e katlandı. Hedef 12 ay turizm ve 5 milyar dolar gelir olarak öngörülüyor. Bodrum’un var olan potansiyelinden daha fazla faydalanma yollarına da gidilecek.
Bodrum bugüne kadar her turizm sezonunda 1,5 milyon turisti ağırladı. Şimdi ise 2,5 milyon turist hedefleniyor. Kentte yapımı süren ve yeni başlanan yatırımların tutarı ise 10 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un altyapısını bu yıl içinde bitireceklerini de açıkladı.
Şu gerçeği görelim:
Bodrum’un nüfusu resmi olarak 176 bin. Ancak pandemi nedeni ile Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer kentlerden gelenlerle kış aylarında da nüfus 400-450 arasında değişti.
Bu ne demek?
Bodrum’da nüfus arttıkça alış-veriş oranı da arttı. Fırınlar, paket servisleri, berber ve kuaförler, oteller, apartlar ve pansiyonlar iş yaptı. Marketler belki de kış aylarında yapamadıkları cirolara ulaştı.
Özet:
Kış aylarını karanlıkta, yalnızlıkla geçiren Bodrum’da hareket başladı. Trafik neredeyse kilitlenme noktalarına geldi.
Demek ki, Bodrum’da turizm 12 aya yayılabiliyormuş.
Geçenlerde Bodrum Belediye Başkanı Aras, Bodrum’un geleceği konusunda bazı açıklamalarda bulundu. “Şu anda Bodrum’da çok cazip bir yatırım ortamı var” diyerek de iş dünyasını Bodrum’a yatırıma davet etti. Aras “Turizm, denizcilik, ulaştırma, teknolojik, spor, yenilenebilir enerji, tarım ile ilgili ciddi bir cazibe var” diye de ekliyor.
Buraya bir nokta koyalım:
Bodrum turizmin yanında tarım alanları ile de ilgi çekiyor. Zeytin ve zeytinyağı dünyaca ünlü. Burada 100 çeşit yöresel ot var. Mutfağı zengin. Bodrum mandalinasının tadına ve özelliğine hayran kalmayan yok. Çok zengin yemek çeşitliliği beğeni topluyor.
Süt, süt ürünleri, et ve diğer yan ürünlerinin de zenginleştirilebilecek bir potansiyeli var. Kanatlı et konusunda da yabana atılmaz.
Turizm sadece güneş, deniz, kum değildir.
Bu potansiyeli yöresel yeme-içme sektörü ile de desteklemek gerekiyor.
Başkan Aras’ın iddialı oluşuna seviniyor ve kendisini destekliyoruz. Açıklamalarında “Bodrum, Türkiye’nin Davos’u olacak” demesi doğrusunu söylemek gerekirse bizleri heyecanlandırdı.
Kendisini dinleyelim:
“Bugüne kadar Avrupa’dan ciddi turist aldık. Turizm pazarımızda da çeşitlilik sağlamak için girişimlere başladık. Rusya ve Ukrayna pazarlarına şu anda çok önem veriyoruz. Bodrum’u Türkiye’nin Davos’u yapmak için ilçede kongre, fuar ve diğer toplantılara ağırlık vereceğiz. Uzun zamandır gündemde olan Fuar Merkezi’ni yaparak hayata geçireceğiz. Uçaktan in otele git modelini istemiyoruz. Turizmi çeşitlendirmek için öncelikle Bodrum’un eşsiz doğasını, binlerce yıllık tarihini ve kültürel varlıklarını, 3500 yıllık medeniyetlerini ortaya çıkarmak zorundayız. Buranın iklimi eşsizdir. Ege ve Akdeniz’in birleştiği yerdeyiz. Yazın ve kışın Kuzey rüzgarları nedeni ile çok rahatız. Gastronomiyi de çok önemsiyoruz. Bodrum’un inanılmaz bir mutfak zenginliği var. Bu zenginliği gelen turistlerle paylaştığımızda Bodrum bir basamak daha yükseğe çıkmış olacaktır. İlçemize sınıf atlatmaya devam edeceğiz. Bodrum’a da bir sünger müzesi yok. Bunu da yapacağız. 3 yıl içinde Bodrum 10 müzeye sahip olacak. İlçemizin değirmenleri de çok meşhurdur. Gümbet değirmenlerini restore ederek turizme kazandıracağız. Antik Halikarnas’ın bütün ayaktaki varlıklarını turizmle buluşturacağız. Bundan böyle Bodrum aynı zamanda kültür, sanat ve edebiyatla da anılmaya başlayacak.”
Gümbet değirmenleri bir felaket. Yolu yok, virane hale gelmiş. İçleri sanki açık tuvalet gibi. Geceleri ayyaşların ve tinercilerin yatağı halinde.
Buraya el atılması girişimini destekliyoruz. Gümbet değirmenleri Bodrum’un simgesidir. Yolları yapılmalı, ışıklandırma düzeni sağlanmalıdır.
Bir de şu var:
Bodrum’da her açılan yerden tarih fışkırıyor. Eserlere sahip çıkmak, Bodrum’un bazı yerlerini koruma altına alarak açık hava müzesi haline getirme çalışmalarına da mutlaka başlanılmalıdır. Dahası, Bodrum’un tarihi bir kent üzerinde oturuyor olmasıdır.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz