Ev ve çevre temizliği de
çok önemli…
Necdet SİVASLI
Covid-19’dan korunmak için “evde kal” çağrılarını çok duyduk. Ancak, evde kalmak gerçekten bizi bulaştan koruyor mu? Son yapılan açıklamalarda evlerin de sağlık açısından pek olumlu olmadığı vurgulanıyor. Ev ve çevre temizliğinin de önemine dikkat çekiliyor.
Bunun anlamı şu:
Salgından korunmak için açık ve temiz hava daha önemli. Evde kalmanın da hiç kuşkusuz bazı koşulları var. En önemlisi de temizlik. Ev ve çevre temizliğinin salgından korunmakta önemli rol oynadığını artık söylemeye gerek yoktur.
Maske, mesafe ve hijyende, ev ve çevre temizliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük ve yaşamaktayız.
Corona virüsü solunum damlacıklarıyla bulaşsa da yüzeylerde saatlerce canlı kalabildiği ve önce enfekte yüzeylere sonra da ağız, göz, burun mukozasına dokunarak hastalığa yakalanmak mümkün olduğu için el, yüz hijyeni kadar yüzey temizliği de çok önemli. İşte Uzman Dr. Ozan Kocakaya’nın bu yöndeki önerierini bugün sizlerle paylaşmak istedik.
– Dışarıdan geldikten sonra montların veya en üst kat giysilerin üzerlerinde virüs varmış gibi düşünülüp, bunların saçılıp dağılmasını engellemek için yavaşça çıkarılmalı ve açık havada havalandırılmalı.
– Damlacıklar içindeki virüsler saç/saçlı deride de canlı kalabileceğinden duş almak iyi bir tercihtir.
– Hasta olmayan bir bireyin eve geldikten sonra gün içinde temas ettiği objeleri (anahtarlar, kimlik kartları, cüzdan, cep telefonu vs) olağan temizlik maddeleri emdirilmiş nemli bir bezle silmesi yeterlidir.
– Ellerin, bilekler dahil, hatta dirseklere kadar yıkanması, damlacıklarla temas edebilecek yüz-boyun-ense bölgesinin su ve sabun ile yıkanması önerilir.
– Singapur’da yapılan bir çalışma; çevre temizliğinin önemini açıkça ortaya koymaktadır.
Hafif bir öksürüğü olan bir Covid-19 hastasının evinin her yüzeyinde (kapı kulpları, elektrik düğmeleri, yatak, yatak başlıkları, kapı içleri, pencereler, lavabo ve klozet dahil) virüs RNA’sı tespit edilmiştir.
Rutin temizlik maddeleri ile yapılan yüzey temizliğinin bunlardan tamamen kurtulmak için yeterli olduğu da aynı çalışmada gösterilmiştir.
– Ev temizliği için hazırlanan dezenfektan solüsyonu her 1 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu içermelidir. Hasta veya karantina tedbirleri uygulayan bireyin odasının yüzey temizliği günlük olarak yapılmalıdır.
Bu temizlik sırasında virüsün dağılmasını önlemek için elektrik süpürgesi kullanımından kaçınılmalıdır.
– İzlemi ev şartlarında sürdürülen bir Covid-19 hastasının veya karantina tedbirleri uygulayan bireylerin bulunduğu bir odanın gün içinde 4 kez ve her defasında 30 dakikadan az olmayacak şekilde havalandırılması gerekir.
Dikkat edilecek olursa özellikle tatil yöreleri kış aylarında da dolup taştı.
Salgından korunmak için deniz, açık hava, az kalabalıkları tercih edenler bulundukları tatil yörelerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi kentlere dönmediler. Gerekçe olarak da temiz hava ve denizi gösteriyorlar. Kalabalıklardan uzak kalmanın önemini öne sürüyorlar.
Biz, yıllardır Bodrum’da yaşıyoruz.
Bugüne kadar görülmemiş bir kalabalık ve trafik yoğunluğunu gördük. Özellikle büyük kentlerden gelenlerin çoğu dönmedi. Yazlıklar da kış şartlarına göre ayarlanmaya başladı.
Hemen herkes bahçesinde. Açık hava, deniz manzarası ve kendilerinin açıp, kendilerinin kapattığı evler. Kalabalıklardan uzak, daha güvende gördükleri sitelerde hayat sürdürüyorlar.
Bodrum’da barlar, cafeler, restoranlar kapalı. Çokları paket servisi alıyor. Çokları bahçelerinde kurdukları masalarda yemek yiyor, bahçelerinin bir köşesinde mangal yakıyor.
Hemen vurgulayalım:
Tatil yörelerinde yaşam sürdürenler daha bilinçli hareket ediyor. Ev ve çevre temizliğine de önem veriyorlar.
Yukarıda uyarılarda bulunan Dr. Ozan Kocakaya’nın tavsiyeleri buralarda sanki yerini buluyor.
Temennimiz yeni yıl ile birlikte salgının önlenmesi, insanların daha özgür ve sağlıklı yaşam koşullarına yeniden dönmesidir.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz