Sağlık turizminde
önemli başarı…
Necdet SİVASLI
Turizm tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük darbe yedi. Sıkıntılar da her geçen gün katlanarak artıyor.
Ancak, söz konusu sağlık turizmi olunca buraya bir nokta koyalım.
Dünyada covid-19 salgınından en çok etkilenen alanlardan biri de hiç kuşkusuz ‘Bacasız Sanayi’ olarak adlandırılan turizm sektörü oldu. Sektörün daha çok gelişmesi ve elde edilen gelirlerin artması için bu alanın çeşitliği de büyük önem taşıyor. Uçakların başlamaması, ülke dışına çıkışlarda endişelerin artması da turizmde duraklama dönemini başlattı.
Bu alt sektörler arasında ise turizmin 12 aya yayılmasını sağlayan sağlık turizmi öne çıkıyor.
Şunu özellikle söyleyelim:
Sağlık turizmi sade termal turizmi ile sınırlı değil.
Örneğin, saç ekiminde Tükiye öne çıkıyor. Hem ucuzluğu hem kaliteli çalışması ile saç ekimi için Türkiye’ye gelen ve sağlık turizmine katkıda bulunan yabancı sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor.
Eğer işi sıkı tutar, bu işi tam bir sektör haline getirebiliriz. Bazı Uzakdoğu ülkeleri akapunktur sayesinde sağlık turizminde bavullar dolusu para kazanabiliyorlar. İşi sektör haline getirmeyi başardılar.
Diş yapımı konusunu da aynı çerçevede değerlendirebiliriz.
Her türlü ameliyatlar da ucuz ve başarı ile gerçekleştiriliyor.
Aynı zamanda ülkemizin her alanda tanıtımında da sağlık turizminin çok önemli bir rolünün bulunduğunu unutmayalım.
Son 5 yıl içinde sağlık turizminden Türkiye’nin geliri yüzde 60 oranında artmış bulunuyor. Yaşanan pandemiyi de bu nedenle fırsata çevirebileceğimiz günlerin yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Özellikle sağlık turizmi konusunda yazdığımız yazılarda Türkiye’nin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini her zaman vurguladık. Nitekim son veriler sağlık turizminin önemini ve kazancını bir kez daha ortaya koymuş oldu.
27 Eylül Dünya Turizm Gününün’ önemine vurgu yapan Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Derneği ve Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Holoğlu, sağlık turizminin önemini şu cümlelerle yansıtmaya çalıştı kendisini dinleyelim:
“Salgın turizm sektöründe büyük kayıplara neden olurken ülkemizin koronavirüs ile mücadelesi ise önümüzdeki dönemler için özellikle sağlık turizmi açışından umut verici olarak değerlendirebiliriz. Türkiye zaten dünya standartlarında sağlık hizmetleri, fiyat politikası, konum gibi sağladığı birçok avantaj ile dünyada önde gelen destinasyonlar arasında yer alıyor. Öyle ki Türkiye’nin sağlık turizmi 5 yılda yüzde 60 oranında artış yakaladı. Türkiye’nin elde ettiği 6 milyar dolarlık rakamın 2020’de daha yükseleceğini umuyorduk. Ancak nisan ayından itibaren her şey durdu. Güvenli turizm’ modeliyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye’nin sektörde salgının yaşattığı kaybı da en aza inmeye çalıştığını herkes bilmelidir. Turizmde alınan tedbirler, koronavirüs ile mücadelede yürütülen başarı süreç gibi etkenler geçtiğimiz yıllardaki gibi olmasa da bir hareketlilik sağladı. Aynı zamanda ülkemizde bu alandaki çeşitlilikte ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Sağlık turizmi de bu alanlardan biri. Mesela Normal turist ortalama 650 dolar bırakırken, sağlık turisti 3-4 bin dolar bırakıyor. Bu sağlık turistinin ortalama 4 bin dolar harcaması demektir. Fakat pandeminin etkisi nedeniyle sağlık turizminde geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda bu yılın ilk 6 ayında yüzde 70 oranında bir düşüş yaşadık. Mart ayından itibaren ise bu turizm türü aylık yüzde 20 oranlarında gerçekleşmektedir.”
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını küresel çapta bir turizm krizine de sebep oldu. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, Kovid-19’un turizm sektörüne etkilerine ilişkin raporu da bu durumu destekler nitelikte.
Rapora göre sadece Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre bu yıl turist sayıları yüzde 93 geriledi. Kovid-19 nedeniyle ocak-haziran aylarında uluslararası turist sayısının 440 milyon kişi azaldığı ve küresel turizmde 460 milyar dolar gelir kaybı yaşandı. Söz konusu kaybın ise 2009’daki küresel ekonomik krizde turizmde yaşanan gelir kaybından beş kat fazla olduğu belirtildi.
Özetleyelim:
Türkiye sağlık turizminde çok daha ileri seviyelere taşınabilir. Sadece otel, güneş ve koma kendimizi gömmeyelim.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz