Turizmde işin
kötüsü…
Necdet Buluz
Koronavirüs nedeni ile normal hayata geçişle birlikte turizmde de kollar sıvanıyor. Beklenti büyük olmasa da yine de bazı oteller kapıları açtı. Bazıları ise kapalı kalmayı tercih etti.
Turizmcilerin şu ortak görüşü bu yıl beklenen turizmimizdeki hareketliliğe damga vurdu:
“Eğer, Rusya ve Almanya’dan turist gelmez ise turizmdeki beklentilerimize ulaşmamız mümkün değildir.”
Geçenlerde yazmıştık, bugün yineleyelim:
Rusya’daki yetkililer yaptıkları açıklamalarda Türkiye’ye ancak Temmuz ayında uçak seferlerinin başlayabileceğini söyledi. Sonra da “Rusya’daki seyahat edeceklere tatillerini bu yıl ülkede geçirmelerini tavsiye ediyoruz” diye eklediler.
Peki Almanya’da neler oluyor?
Türkiye, Alman turistlerin en çok tatile gittiği ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Geçen günlerde çıkan bazı haberlerde, Corona virüsüyle mücadelede Türkiye’de düşüşe geçen vaka sayısına ve alınan önlemlerle, turizm için hayata geçirilen sağlık sertifikasyonuna dikkat çekilmiş, Türkiye’nin Alman turistlerin gelmesini umut ettiği haber verilmişti. 2019’da yaklaşık 5 milyon Alman tatilini Türkiye’de geçirmişti.
Almanya Corona virüsü salgını nedeniyle Avrupa da dahil dünya çapında 200 ülkeye uyguladığı seyahat yasağını kısmen kaldırma kararı aldı. Federal hükümet 17 Mart’ta uygulamaya konan seyahat yasağını 15 Haziran’dan itibaren 29 Avrupa ülkesi için kaldırmayı karara bağlayarak, seyahatler için yeşil ışık yaktı.
24 AB ülkesinin yanı sıra AB’den yeni ayrılan İngiltere ile AB üyesi olmayıp Schengen bölgesi içinde sınır kontrollarının yapılmadığı İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lichtenstein’a seyahat kısıtlamalarının tümüyle kaldırılması hedeflenirken, İspanya ve Norveç için seyahat uyarısı şimdilik şartlı kalkacak.
Bu ülkelerde 15 Haziran’a kadar dışarı çıkma sınırlaması ve seyahat yasağı bulunuyor. Almanların en çok seyahat ettiği ülkeler arasında birinci sırada yer alan İspanya’da 1 Temmuz’a kadar turistlere 2 hafta karantina uygulaması bulunuyor. Norveç de seyahat yasağını 20 Ağustos tarihine kadar devam ettirmeyi planlıyor. Almanya, olumsuz şartlarda seyahat uyarısına hemen dönme kararını saklı tutuyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya´da ve seyahat yasağı kaldıran söz konusu ülkelerde son 7 günde, 100 bin nüfus başına 50 yeni Corona virüsü vakası görülmesi durumunda tekrar seyahat yasağı önlemine geri dönülebileceğini söyledi.
Türkiye’nin durumuyla ilgili belirsizlikse sürüyor. Türkiye’nin de bulunduğu AB üyesi olmayan ülkelere yönelik seyahat uyarısının kalkması için görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Maas, bu ülkeler için karar verilmesinin zaman alacağını belirtti. Alman hükümeti, geride kalan günlerde, iki ülke arasında turizm ve seyahatlerin ne zaman yeniden başlayabileceği konusunda istişarelerin sürdüğünü duyurmuş, ancak somut bir tarih vermekten kaçınmıştı.
Maas, katıldığı bir toplantıda, bu konudaki kararın Türkiye’deki koşullara bağlı olacağını, plajlarda, otellerde uygulanan hijyen kuralları ve Corona virüsü vaka sayılarına bakacaklarını söylemişti.
Konuya nereden bakarsak bakalım, özellikle AB ülkelerinin Türkiye dışında seyahat etmeleri ve tatillerini de kendi aralarında yapacakları gerçeği ortaya çıkıyor. Buna bir de ekonomideki kötü gidişi eklediğimizde bu yıl Rusya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden beklediğimiz turist gelmeyebilir.
Bu noktada ne olacak?
Turizmciler iç turiste yönelecekler.
İç turizmde hareketlilik olur mu, bu konuda da bugüne kadar beklenen rezervasyonların yapılmadığına dikkat çekiliyor. Ancak Temmuz itibari ile iç turizmde bir hareketliliğin olabileceği de söyleniyor.
İşte bazı bankaların düşük faizli seyahat kredisi vermek için harekete geçmiş olmalarının da buradan kaynaklandığı görülüyor. Bunun iç turizme hareketlilik getirebileceği düşünülüyor.
Sorun sadece Rusya ve Almanya ile de sınırlı değil. Birçok ülke koronavirüs nedeni ile vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarını istemiyor. Bazı ülkeler ise yurt dışı uçuşlarını her noktaya göndermeyecek. Bu da zaman alacak.
Özetle turizm alanında biz bize kalacağız gibi bir rüzgâr esiyor
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz