Eczanelerin yoğunluk nedeniyle riski en yüksek meslek gruplarından biri haline geldiğini belirten meslek birlikleri ise, gerekli önlemlerin alınması için çağrı yaptı. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelerde koruyucu tedbir alınmalı hem de devlet ekipman desteği sağlamalı” dedi.
‘Risk altındayız’
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu da “Ciddi bir risk altındayız taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Hayatını kaybeden meslektaşları için üzgün olduklarını belirten Erdoğan Çolak, “Koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden 3. meslektaşımız. Eczacılar virüse karşı koruyucu önlemlerini almalı. Bu çok hızlı seyreden ve çok hızlı bulaşan bir virüs. Ne kadar önlem alabilirsek o kadar iyi. Eczacılar riskli meslek gruplarından birisi” diye konuştu.
ECZACILARDA SAĞLIK ÇALIŞANI KATEGORİSİNDEDİR
Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, ilaç tedarik zincirinin en önemli halkalarından olan eczacıların risk altında olduğunu söyledi.

Eczacıların da diğer sağlık çalışanları gibi risk altında olduklarını belirten Prof. Uzbay, şöyle devam ediyor: “Salgında hayatını kaybeden eczacılar var, korona pozitif çıkıp eczanesini kapatıp izole olanlar var, hastanede tedavi altında olanlar var. Ayrıca eczacılık gibi kutsal ve değerli bir meslek neden bir maskeye, bir kolonyaya indirgeniyor? Eczacının işi ilaçtır.

Eczacıların da sağlık çalışanı kategorisinde olması gerektiğini ifade eden Tayfun Uzbay, “Eczaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlıdır ve Bakanlığın birinci basamak sağlık kurumu tanımı içindedir. Eczaneleri yıpratmak ve eczacıyı işlevsizleştirmek, ona sıradan bir esnafmış gibi davranmak mevcut mücadelenin hayrına olmadığı gibi zayıflatacaktır” dedi.

‘SAĞLIK HİZMETİ BİR BÜTÜNDÜR VE BİR TAKIM ÇALIŞMASIDIR’

Bilim Kurulu’na hemşirelerin ve eczacıların alınması gerektiğine yönelik açıklamaları da değerlendiren Prof. Dr. Tayfun Uzbay, şu görüşü ileri sürüyor: “Bilim Kurulu’nun içerisinde kesinlikle hemşire ve eczacılar da olmalıdır. Sağlık hizmeti bir bütündür ve bir takım çalışmasıdır. Başarı takımın ne kadar uyumlu olduğu ile yakından ilgilidir.”
5 Eczacı CORONA DAN HAYATINI KAYBETTİ
Coronavirüsten ölen Eczacı sayısı 5 e yükseldi.Son olarak Corona virüs salgınında Türkiye’de de ölü sayısı binin üzerine çıkarken, İstanbul Sancaktepe’de bulunan Canan Eczanesi sahibi İsmail Durmuş da (35) önceki gün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
EDİRNEDE BİR ECZACI Coronavirüsden VEFAT ETTİ
Edirne’de eczacı Süreyya Zıpkınkurt’un, koronavirüsü şüphesiyle gittiği Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi’nde yapılan testi pozitif çıktı. Hastanede tedaviye alınan evli ve 1 çocuk babası Zıpkınkurt, 17 gün yoğum bakım ünitesinde tedavi gördü. Zıpkınkurt, bu sabaha karşı hayatını kaybetti. Zıpkınkurt’un ölümü, yakınları ve sağlık camiasını hüzne boğdu.