“Yeni salgınlara hazır olun…”

“Yeni salgınlara

hazır olun…”

Necdet Buluz

Başlığımız tırnak içinde aldığımız “Yeni salgınlara hazır olun” açıklamasını uzmanların uyarısından aldık.

Şu noktayı unutmayalım:

Uyarılara göre bu durum yeni virüsler için risk taşıyor. Bilim insanları, bir sonraki pandemi için insanların kendilerini hazırlaması gerektiğini düşünüyor.

National Geographic’in doğa için hazırladığı kampanyaya göre dünyanın ormansızlaştırılması, vahşi hayvanların evcilleştirilmesi, yiyecek ve ilaç olarak kullanılması Covid-19 gibi daha fazla hastalığın oluşmasına neden olacak.

Kampanyadan bir deniz ekoloğu Enric Sala, bulaşıcı hastalıklar ve doğa arasındaki bağlantıyı görmezden gelmememiz gerektiğini söylüyor.

Yapılan açıklamalara göre 2050 yılına gelindiğinde küresel nüfusun 2 milyar artarak 9,7 milyara çıkması bekleniyor ki bu da gıda kaynakları üzerinde baskı yaratacak ve insanları vahşi yaşam alanlarına daha da yakınlaştıracak.

Bulaşıcı hastalıklarda uzman olan David Queammen, ekosistemimizin birçok farklı vahşi hayvan, bitki, mantar ve bakteri türü içerdiğini söylüyor. Queammen, her birinin içinde de Covid-19’un yaptığı gibi insanlara geçebilecek çok sayıda benzersiz virüs olabileceğini ifade etti. Queammen, “corona virüsü kontrol altına alabilirsek, bir sonraki salgını şimdiden düşünmeye başlamamız gerek” diyor.

Deniz ekoloğu Sala ise “Dünyayı yok etme uygulamalarımıza devam edersek, gelecekte böyle daha fazla hastalık olacağından kesinlikle eminim” dedi.

Araştırmacılar, gezegeni korumak için çevreye zarar vermek ve bulaşıcı hastalıkların artması arasındaki bağlantı üzerine eğitim verilmesinin yanı sıra dünya çapında yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

İnsanlardan hayvanlara geçen ve tekrar geri dönebilen hastalıklar, bulaşıcı hastalıkların yüzde on yedisinden fazlasını oluşturuyor ve yılda yedi yüz binden fazla ölüme neden oluyor.

Gezegen Sağlığı Birliğinden (Planetary Health Alliance) doktor Dr. Samuel Myers “Örneğin, Wuhan’daki canlı pazarlarda birbirine ve insanlara yakın olan kafeslerde yaşayan olağanüstü sayıda egzotik hayvan türü vardı. Bir patojen hayvanlardan insanlara geçtikten sonra hava yolculuğu ile dünyaya çok hızlı yayılma kapasitesine sahip” dedi.

Myers iklim değişikliğinin ve sıcaklıkların yükselmesinin de hastalıkların kolay yayılmasına olanak sağladığını söyledi.

Sala, çözümün vahşi yerleri sağlam tutmak, vahşi hayvanların avlanmasını yasaklamak ve doğal dünyanın korunmasına yatırım yapmak olduğunu söylüyor. Hükümetler, doğayı koruyan ve vahşi hayvan ticaretini düzenleyen veya yasaklayan politikalar belirlemede kilit role sahip.

Bugün için öncelikle coronavirüs belasının üstesinden gelebilmek olmalıdır. Bu savaşta ülkeler deneyim elde edecek ve bundan sonraki salgınlar daha hafif atlatılabilecek.

Şimdi yüzümüzü İngiltere’ye dönelim:

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı corona virüs raporuna göre salgın 2021 baharına kadar sürebilir. Bakanlık en kötü senaryoda ülkenin yüzde 80’nin virüs kapacağını yaklaşık 8 milyon insanın ise hastanelik olacağını öngörüyor.

Yüzden fazla ülkede görülen salgın ile ilgili pek çok ülke sıkı önlemler almış durumda. Bu önemler kapsamında İngiltere’nin corona virüs salgını ile ilgili hazırladığı rapor ülke basınında yer aldı.

İngiliz Guardian gazetesinin ulaştığı rapor oldukça korkutucu rakamlara ev sahipliği yapıyor. Söz konusu rapor salgının biteceği tarih ile ilgili tahmini tarihe de ev sahipliği yapıyor.

Rapora göre, İngiliz yetkililer salgının etkilerinin en az 12 ay daha görüleceği görüşünde. Başka bir deyişle salgının 2021’in bahar aylarına kadar sürmesi bekleniyor.

Aynı raporda, nüfusun yüzde 80’inin bu süreçte enfekte olabileceği ve ülkede yaşayan her 100 kişiden 15’inin bu süreçte hastanede bakıma ihtiyaç duyabileceği bilgisine yer veriliyor.

Başka bir deyişle rapora göre, bu 12 aylık süreçte yaklaşık 8 milyon kişinin hastanelerde tedavi altına alınması gerekecek.

En kötü senaryon olarak adlandırılan bu durumun gerçekleşmesi durumunda ülkenin sağlık altyapısının yetersiz kalabileceği belirtiliyor.

Salgından etkilenen ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alan İngiltere’de COVID-19’a bağlı ölü sayısı bu satırlar yazılırken bir günde 14 artarak 35’e ulaşmış bulunuyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Yanıtla
Yönlendir

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor   Necdet Buluz     Türkiye’de üretiliyor Japonlar kapış kapış alıyor. Dünyanın hayran olduğu bitki: Antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı. Sadece Ula Gökova’da…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…     Necdet Buluz           İçinde bulunduğumuz konumda enflasyon ve pahalılık en büyük sorunumuz. Bizi yönetenler “Enflasyon iniyor. Kısa zamanda tek hanelere…

    You Missed

    ÇANKAYA’DA 2 BİN 297 HANEYE “HALK KART” DESTEĞİ

    ÇANKAYA’DA 2 BİN 297 HANEYE “HALK KART” DESTEĞİ

    ”SUYU, BİLİNÇLİ TÜKETELİM”

    ”SUYU, BİLİNÇLİ TÜKETELİM”

    Millilerimize Karadağ tokadı;3-1

    Millilerimize Karadağ tokadı;3-1

    ”Geçmişten bugüne devam eden israf dönemini tarihe gömdük” 

    ”Geçmişten bugüne devam eden israf dönemini tarihe gömdük” 

    Nasuh Mahruki tutuklandı

    Nasuh Mahruki tutuklandı

    “Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz”

    “Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz”