Virüs, akciğerleri nasıl
etkiliyor?..
Necdet Buluz
Coronavirüsün öncelikle akciğerleri etkileyip, nefes alma güçlüğü yaşatarak boğulma ile ölümlere neden olduğunu biliyoruz. Bu konuda doktorlar, akciğerlerin nasıl etkilendiği konusunda daha derin bilgilere ulaştı. Biz de virüs ile mücadelede alınan önlemler dizisi nedeni ile bugünkü yazımızı bu önemli konu üzerine kurduk.
ABD’nin başkenti Washington’da bulunan George Washington Üniversite Hastanesi’nde çekilen bir üç boyutlu video, yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) akciğerleri nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.
Hastanenin göğüs hastalıkları cerrahisi şefi Dr. Keith Mortman, çekilen görüntülerin birkaç gün öncesine kadar semptom göstermezken, şimdi nefes almakta zorlanan bir Covid-19 hastasına ait olduğunu bildirdi.
Mortman, normal şartlarda yüksek tansiyon dışında bir sağlık problemi olmayan 59 yaşındaki erkek hastanın, “ciddi anlamda” hastalanmasından bu yana solunum cihazına ihtiyaç duyduğunu, ancak cihazın çoğu zaman en yüksek seviyesinde bile onu rahatlatamadığını ifade etti.
Doktorun açıklamalarına göre alınan 360 derece görüntülerde sarı bölgeler akciğerlerin iltihaplanmış bölgelerini gösteriyor. Akciğerler bir enfeksiyonla karşılaştığında onu soyutlamaya çalışıyor. Görüntülerde de enflamasyonun tek bir bölgede yoğunlaşmadığını görmek mümkün.
Dr. Mortman, akciğerlerin bu seviyede hasar gördüğünde iyileşmesinin çok zaman alacağını ifade etti. Doktor, Covid-19 hastalarının yüzde 2 ila 4’ü arasında kalıcı akciğer hasarı meydana geldiğini ifade etti.
Ciğerlerdeki iltihaplanma organın kana yeteri kadar oksijen vermesini ve karbondioksit salınımı yapmasını engelliyor, bu sebeple Koronavirüs kapanlar derin nefes alma ihtiyacı hissediyor.
Dr. Mortman, “İnsanların bu hastalığın neler yapabileceğini almasını istiyorum. İnsanlar bu durumu ciddiye almalı” dedi.
Görüntülerdeki akciğerlere sahip hastanın yoğun bakımda tutulduğu ve durumunun kritik olduğu belirtiliyor.
Bu noktada şu anımsatmayı yapalım:
Geçenlerde yazdığımız bir yazıda “Sigara içenler dikkat” demiştik.
Sigara, doğrudan akciğerleri etkiliyor. Zayıf düşen akciğerlere virüs girdiğinde de hemen etkisini gösteriyor ve çökertiyor.
Eğer sigara içiyorsanız öncelikle “risk grubuna” girdiğinizin de farkına varın. Doktorlar da bu noktaya dikkat çekiyor. “Sigarayı bırakın, sigara içilen yerlerden uzak durun” çağrısını yineliyorlar.
Zaten son yapılan analizlerde coronavirüsün akciğerleri nasıl etkilediği ortaya çıktı.
Corona virüsü ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, virüsün düşmanını da açıkladı.
Prof. Dr. Kara, virüsün düşmanlarının güneş ve deterjan olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Biz karşımızdaki düşmanı tanıdık mı? Belli bir noktaya kadar tanıdık. Nedir bu düşman? Özelliği şu ki güneşten çok etkileniyor herhangi bir detarjandan çabuk etkileniyor ve anında parçalanıyor. O nedenle de normal kullandığımız sabun ve deterjan hemen ortadan kaldırıyor.”
Ateş Kara, Çin’den gelen testlerle ilgili ise çarpıcı bir bilgi paylaştı. Çin’den gelen testlerin yanılma payının yüksek olduğunu belirten Kara, “Çin’den alınan hızlı testi aldık, testi denedik. Yanılma payı yüksek diye kullanıma sokmadık. İspanya’nın en büyük hatası bu oldu, test etmeden kullanıma soktular. İspanya sağlık bakanı da çıktı, özür diledi” şeklinde konuştu.
Özetleyelim:
En önemlisi virüsün vücudumuza bulaşmasını önlemektir. Bunun için de yapılması gereken en basit yöntem, evde kalmaktan geçiyor.
Çünkü virüsü aldıktan sonra nasıl bir dönem geçirileceği, iyileşip iyileşemeyeceğimiz konusunda garanti yok. Kaldı ki virüsü tahminlerin üzerinde kişilere de bulaştırma riskimiz bulunuyor.
Bugünleri de atlatacağız. En azından coronavirüs nedeni ile birçok zararlı alışkanlıklarımızı bırakmamız yönünden bir kazanç elde edebileceğimizin de bilincinde olmamız gerekiyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz