Sigara içenler
dikkat…
Necdet Buluz
Coronavirüs belası ile dünya çapında olağanüstü mücadele veriliyor. Doktorlar ve uzmanlar “Hastalık kronk hastalarda öldürücü olabiliyor. Özelikle sigara içenler, kalp rahatsızlığı çekenler ve tansiyon hastaları hastalığa karşı çok daha dikkatli olmalıdır” diyor.
Hastalığa karşı sigara içenlerin zayıf noktada olduğu görüldü. Bu nedenle “Sigara içenler dikkat” diyoruz.
Kalp rahatsızlığı olanları da uyarmak gerekiyor.
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş, grip virüsünün kalp kasına yerleşerek kalp kası iltihabına neden olup ölüme kadar varan ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Her grip kalbi vuracak diye bir şey yok, ama çocukta ateş olmadığı halde taşikardi dediğimiz nabız yüksekliği varsa, kalp açısından da değerlendirilmeli” uyarısını yapıyor.
Avrupa Birliği Hastalık Kontrol Dairesi (ECDC), sigara içenlerin Corona virüsüne bağlı daha ciddi komplikasyonlara açık hale geldiği uyarısında bulundu.
ECDC güncellenmiş Corona virüsü raporunda, sigara kullanıcılarını da Covid-19’a karşı en korunmasız olanlar grubunda saydı ve sigara içenlerin hastalığın neden olduğu solunum komplikasyonlarından daha fazla şikâyetçi olduğuna dikkat çekti.
Çinli doktorların 99 hasta üzerinde yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunan Avrupa Birliği dairesi, tiryakilerin ölüm riskinin yaşlılara kıyasla daha fazla olduğunu kaydetti.
ECDC raporu, ABD’nin Güney Carolina Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmaya dayanarak sigaranın akciğerlerdeki ACE2 enziminin aktivitesini arttırdığını, bunun da Covid-19’a karşı hastaları daha savunmasız hale getirdiğini vurguladı.
Dikkat çekici bir başka bulgu da eski sigara kullanıcılarının, hali hazırda sigara içenlerden daha büyük risk altında olduğu. Zira çalışmalara göre ACE2 enzimi eski tiryakilerin farklı hücrelerinde de daha aktifti.
ACE2 olarak bilinen Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim 2’nin vücuttaki aktivitesi yaşla birlikte ve yüksek tansiyonun bazı tedavilerinde de artabiliyor. Bu iki faktör de ayrıca Corona virüsünün risk grubu içinde yer alıyor.
Çin’den gelen veriyi de değerlendiren daire, hastalananların yüzde 80’inin hafif semptomlar gösterdiğine, ancak Avrupa’da bu oranın yüzde 70’e düştüğüne dikkat çekti. ECDC, her 10 vakadan üçünün hastaneye kaldırıldığını da kaydetti.
Peki nasıl korunacağız bu virüsten?
Ünlü televizyon yıldızı kalp doktoru Mehmet Öz, geçtiğimiz günlerde çok izlenen bir televizyon programında uzun uzun “Türk usulü” el yıkama reklamı yaptı. El temizliğinin, hijyenin önemini vurguladı ve bunu Türk toplumunun iyi bildiğini söyelip şu görüşlerini paylaştı:
“Limon kolonyası kullanın” diyen uzmanlar da var. “Çevrenizi temiz tutun, sık sık ıslak mendille temizleyin” önerileri de geliyor. Amerika’da da limon kolonyası bulunuyor, hepimiz kullanmaya başladık. Dezenfektan kullanın dediler, onu da yapıyoruz. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmalı dendi, hemen vitaminlere sarıldık. Salgın uzun sürebilir dediler, süpermarketlere akın ettik. Alışveriş merkezleri kapatılırken, süpermarketler de kapanır mı diye kaygılanmaya başladık. Hayatımız bir süre daha böyle devam edeceğe benziyor. Yeni ‘normalimiz’ bu. Paniğe kapılmayın, kalabalıklara girmeyin, ellerinizi, kendinizi ve çevrenizi temiz tutun.”
Son bir not:
Son zamanlarda hemen hepimizin yakındığı grip bizi yatağa düşürecek kadar şiddetli seyrederek yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyebiliyor. Üstelik çoğumuzun hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için hekime bile başvurma gereği hissetmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği organların başında ise akciğer ve kalp geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut grip virüsünün akciğeri tuttuğunda zatürreye yol açabilirken, kalbe yerleştiğinde ciddi kalp yetersizliklerine zemin hazırlayabildiği uyarısında bulunuyor.
Bugünlerde gündemi coronovirüs oluşturduğu için biz de yazılarımızı bu konu üzerinde oturtmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bilgilendirmeye devam edeceğiz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz