Restoranlarda risk
var mı?…
Necdet Buluz
Virüs nedeni ile çeşitli önlemler alınıyor. Çünkü Coronavirüsü salgını kısa süre içinde tüm dünyada günlük hayatı tahminlerden çok daha hızlı etkilemeye başladı. Art arda alınan önlemlerle tüm dünya düzlüğe çıkmaya çalışıyor.
Önce işyerleri çalışanlarını evden çalışma sistemine geçirdi, okullar kapandı, sonra da barlar ve restoranlar. Türkiye’de restoranlar ve yemek yapan yerler açık ama işletmeler deyim yerindeyse sinek avlıyor.
Şu gerçeğin bilinmesinde yarar var:
Corona virüsü, midedeki yüksek asit ortamında hayatta kalamıyor. Yani yediğiniz yemekten virüs kapma ihtimaliniz artmıyor. Restoranlarda gönül rahatlığı ile yemek yemenin bir sakıncası yok.
Peki, sakıncası olan nedenler var mı? Var, bugünkü yazımızda bu konuda derlediğimiz bir dizini sizlerle paylaşıyoruz.
ABD’de de Avrupa’da da virüsün yayılma hızını gösteren ibre hala artışı gösteriyor. Uzmanlara göre ibreyi durdurmanın en kolay yolu insanların kendilerini kalabalık yerlerden izole ederek, aralarına sosyal mesafe koymaları. İşte bu nedenle de restoranlara ve benzer yerlere de gidenlerin sayısında düşüşler gözleniyor.
Amerika’da restoran ve barları kapatan eyalet sayısı her geçen gün artıyor. Bazı restoranlar sadece evlere paket servis yöntemine geçti. Ancak bazı uzmanlara göre bunun da riskleri bulunuyor.
Restoranlarda yemek yemenin bir sıkıntısı ve zararı yok. Peki, yukarıda da değindiğimiz gibi restoranlar ve benzeri yerler neden boş?
Restoranlarda yemek yemenin neden risk taşıdığının yanıtına bakalım:
Kuzey Carolina Üniversitesi gıda güvenliği uzmanı Profesör Ben Chapman bu noktada önemli bir gerçeğe dikkat çekiyor. Uzmana göre dışarıda yemek yemenin barındırdığı risklerin yediğiniz yemekle hiçbir ilgisi yok. Yemeğin hazırlandığı yüzeylere birinin öksürmüş olma ihtimali, sadece Corona virüsü değil her türlü üst solunum yolu hastalığı salgını için risk faktörü oluşturuyor. Yoksa yiyecekler başlı başına bir risk barındırmıyor.
Profesör Chapman, restoranlara gidenler için bir başka tehlikenin sipariş verirken ellerine aldıkları menü olduğunu vurguluyor. Zira o menüyü sizden önce kimler ellemiş olabilir? Aynı soru masalar, sandalyeler, tuzluklar yani dokunduğunuz her şey için geçerli.
Bitmedi, risklere devam edelim:
Hem restoranlar hem de yemek büfesi olan marketler için bir başka endişe, çatal bıçak gibi düzenli olarak kullanılan malzemelerin bulunduğu alanlar.
Yani Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok insan bir noktada restoranlara gitmeyi tamamen bırakmak zorunda. Ancak süpermarkete gitmek sürecek. Alışveriş arabaları, ürünlerin saklandığı buzdolaplarının kolları en bilinen tehlikeli yüzeyler. Bunlar ellerinizi yıkayıp, yüzünüze sürmeden bertaraf edebileceğiniz riskler.
ABD Ulusal Restoranlar Birliği, Çevre Koruma Dairesi’nin Corona virüsüne karşı etkili dezenfektanların daha sık kullanılarak her yüzeyin silinmesi ve etkin önlemler alınmasıyla ilgili genelge yayımladı. Birlik Başkanı Larry Lynch, tüm üyelerinin kapsamlı hijyen önlemleri aldıklarını söylüyor.
Evlere paket servisiyle söylenen yiyecekler içinse tüketicilerin bir dizi önlem alması gerekiyor. Profesör Ben Chapman, paketi açtıktan ve yemekleri çıkardıktan sonra, yiyeceklere dokunmadan ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini söylüyor.
Uzmanlar hala Corona olarak bilinen ve COVID-19 adlı virüsün nasıl yayıldığını anlamaya çalışıyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre virüs insandan insana öksürme ya da hapşırmayla ortaya çıkan damlacıklarla bulaşıyor. Ancak virüsün bulaştığı yüzeylere dokunmak da bunun için yeterli olabiliyor. Yani restoran ve kafeler için sıkı hijyen tedbirleri çok önemli.
Peki ya virüs taşıyan biri sebze meyvelerin olduğu bölümde biri öksürürse ne olacak?
Profesör Chapman’a göre örneğin tezgahtaki bir elma virüsün yaşaması için en ideal yüzey değil. Her ne kadar birinin yiyeceğiniz şeye öksürüp hapşırması tiksindirici bir durum da olsa, iyi haber şu; Corona virüsü, midedeki yüksek asit ortamında hayatta kalamıyor. Yani yediğiniz yemekten virüs kapma ihtimaliniz artmıyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz