KOBİ’ler corona virüsü sürecini nasıl yönetmeli?
Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan corona virüse (koronavirüs) karşı önlemler her geçen gün artıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olan KOBİ’ler virüsün etkilerini hissetmeye başlarken, çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için hangi önlemlerin alınması gerektiği sıkça sorulan soruların başında geliyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, KOBİ’lere çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için almaları gereken önlemleri sıraladı.
Yoğun hijyen önlemleri alın
Halihazırda çalışmaya devam mecburiyeti olan işletmeler, çalışanların sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak masalarına ve ortak kullanım alanlarına dezenfektan koyarak, patojen mikroorganizmaların öldürülmesini veya üremelerinin durdurulmasını sağlayabilirler. Ayrıca işletmeler çalışma ortamlarının sık sık doğal havalandırma ile havalandırılmasını sağlamalı, mümkünse en ufak rahatsızlığı olan personelin evden çalışmasına izin vermelidir.
Doğru bilinen yanlışları paylaşın
Bu gibi kriz durumlarında çalışanların yaşanan panik dolayısıyla toplumdan ve çevrelerindeki bireylerden virüs hakkında yanlış bilgiler alma olasılıkları yüksektir. İşletmeler çalışanlarıyla virüsün nasıl yayıldığına ilişkin doğru bilgileri ve doğru bilinen yanlışları mutlaka paylaşmalı ve bu bilgileri belirli periyodlarla tekrar etmelidirler.
Uzaktan erişim imkanı sağlayın
İşletmeler mümkün olduğu düzeyde çalışanlarına uzaktan erişim imkanı vererek çalışmalarını sağlamalı, evden çalışma senaryoları hazırlamalı ve mecbur kalmadıkça çalışanların yurt içi ve dışı seyahatlerini ertelemek yönünde kararlığı sürdürmelidirler. Ayrıca yakın zamanda yurt dışından gelen çalışanlarına 14 gün izin kullandırarak kendilerini izole etmelerini sağlanmalılardır.
Servis imkanı sunun
Toplu taşıma araçları virüsün daha hızlı yayıldığı alanların başında gelmektedir. İşletmeler eğer mümkünse servis imkanı sunmalı, çalışanların kalabalık yerlere girmeyerek evlerinden alınmalarını ve iş günü sonrasında tekrar evlerine minimum temas ile olanağı bırakılmalarını sağlamalıdırlar.
İşyeri temizlik sıklığını artırın
İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde işyerini hijyenik hale getirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğe ek olarak, yaşanan süreç dolayısıyla işyeri temizlik sıklığı artırılmalıdır. Ayrıca çalışanların tokalaşmadan ve yakın temastan kaçınılması, başkalarına bulaştırmamak için maske kullanımının gereklilik haline getirilmesi gibi tedbirlerin önemine ve uygulanmasına sürekli dikkat çekilmelidir.
Şeffaf olun, iletişimi koparmayın
Bu gibi kriz durumlarında işverenlere düşen en büyük görevlerden biri süreç boyunca şeffaf olmaktır. İşletme yöneticileri çalışanlarla olan iletişimini koparmamalı, gelişmeleri yakından takip ederek, güncel gelişmeleri çalışanlarıyla paylaşmalıdır.