BAŞKAN YAVAŞ ‘YEREL YÖNETİMLERDE ETİK ÇALIŞTAYI’NA KATILDI
Kamu Görevlileri Etik Kurulunun düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Etik Çalıştayı”na katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, devlet yönetiminde temiz siyaset vurgusu yaptı. Yolsuzlukla mücadelenin önemine dikkat çeken Başkan Yavaş, “Demokrasinin yerelden başlaması gibi temiz yönetimin de yerelden başlaması çok doğru ve gereklidir” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylar serisinin son toplantısına katıldı.
Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Yavaş, “Demokrasinin yerelden başlaması gibi temiz yönetimin de yerelden başlaması çok doğru ve gereklidir. Ben bu çalıştayın yerel yönetimlerin ufkunun açılmasına; hem siyasi hem ekonomik hem de saygınlık açısından üzerinde ağır bir yük olan töhmetlerden kurtulmasına katkıda bulunmasını ümit ediyorum” dedi.
BAŞKAN YAVAŞ’TAN YOLSUZLUKLA MÜCADELE VURGUSU
Yolsuzlukların tüm dünyada hem toplumların hem de kurumların omuzlarında büyük bir yüke dönüştüğünü ve ekonomik yönden büyük kayıplara neden olduğunu belirten Başkan Yavaş, şöyle konuştu:
“Uluslararası Suiistimal İnceleme Uzmanları Birliğinin güncel raporuna göre, yolsuzluk kayıpları şu anda 3,7 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar yolsuzlukların hem küresel bir sorun olduğunu hem de tüm insanlığın refahını ve geleceğini tehdit edecek boyutlara ulaştığını göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında, bugün toplanan çalıştayın aslında ne kadar değerli bir faaliyet yürüttüğünü çok daha iyi anlayabiliriz.”
“KAMU YÖNETİMİNDE BAZI ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMENİN VAKTİ GELDİ”
Türkiye’nin yolsuzluk verilerinde gurur duyulabilecek bir noktada olmadığını ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün son yayınlanan ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ raporuna göre de, Türkiye 180 ülke arasında 39 puanla ancak 91. sıradadır. Birinci sıradaki Danimarka’nın puanı ise 87’dir. Tek başına bu tablo bile, kamu yönetiminde bazı şeyleri değiştirmemizin vaktinin çoktan geldiğini açıkça bize ifade etmektedir” dedi.
Göreve geldiği ilk günden itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesinde ‘Demokratik Yönetişim’ anlayışını hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Yavaş, şeffaflık uygulamalarını ve yapılan çalışmaları anlattı:
“Hesap verebilirlik açısından da ciddi adımlar attık. Türkiye’de bir ilk olarak, 2019 yılı sonunda yayınladığım genelgeyle belli verileri, belli periyotlarla hemşehrilerimizle paylaşacağımızı ilan ettik. 2020 yılından itibaren, sosyal yardım ve hizmetlere ilişkin ölçütler ve yararlanan sayılarını, iç ve dış denetim raporlarını, stratejik plan ve bütçe gibi mali performansa ilişkin bilgileri ve kişisel mal varlığımdaki değişmeleri düzenli bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. En son geçen hafta içerisinde tanıtımını yaptığımız Başkent Mobil isimli online uygulamayla bizi ve faaliyetlerimizi izleyebilme ve denetleyebilme olanağını her isteyen Ankaralının hizmetine sunmuş bulunuyoruz.”
Kısa vadede en önemli hedeflerinin Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün ‘Yerel Yönetim Şeffaflık İlkeleri’ni Büyükşehir Belediyesi’nde yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Başkan Yavaş, “Biz etik ilkelere tavizsiz bağlı ve buna göre faaliyetlerini sürdüren bir yönetim oluşturma hedefine gönülden bağlıyız. Başarının yolunun da buradan geçtiğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
‘Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen toplantı, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın konuşmalarının ardından plaket töreniyle sona erdi.