Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi, çok başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor…
Türkiye’deki 727 göl-gölete,5,1 milyon sazan balığı yavrusu…
Balıkları,Antalya’daki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü üretiyor…
Haber:Halim UTLU
Sürdürülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında,avlanma,zehirli atıklar ve suların zamanla kirlenmesi yüzünden balık neslinin azalması yanında,yeni inşa edilen Türkiye’deki irili ufaklı 727 göl ve gölete,5,1 milyon sazan balığı yavrusu atılması kararlaştırıldı…
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen”Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi”kapsamında yapılan çalışmaya göre,Türkiye’deki akarsu,göl ve göletlerde sürdürülen araştırma ve incelemeler neticesinde, 727 göl ve gölette balık stoklarının azalması veya yeterli balık avlanamaması üzerine,bu göletlerin yeni yavru balık ihtiyacı ortaya çıktı.
Yavru balıkları,Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü üretiyor
Bu çalışma üzerine harekete geçen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel
Müdürlüğü, yine Bakanlığa bağlı Antalya Demre’deki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü’ne,yavru balık ihtiyacı ve tespit edilen miktarı, iki sene öncesinden bildirdi.Enstitü de buna göre çalışma yaparak,yavru balık üretimini geçekleştirdi.
Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli’nin, 727 adet göl ve gölete, 5,1 milyon sazan balığı yavrusu bırakılması hususunda bir bilgilendirme yaptı.
Dr.Pakdemirli, Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü işbirliğinde “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi”ni yürüttüklerini ifade etti.
En az bir kez üremelerine imkân tanınmalı
İç sulardaki küçük ölçekli balıkçılığı destekleyerek, kırsalda yaşayan vatandaşların kaliteli protein kaynağına ulaşmalarını ve hane halkı gelirini artırmayı, sportif olta balıkçılığı ve reakrasyonel balıkçılığın geliştirilmesine, bu projelerle katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
Bakan Dr.Pakdemirli’nin bilgilendirmesi şöyle; “Proje kapsamında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitümüzde üretilen 5,1 milyon sazan balığı yavrusunu, ülkemiz genelindeki 727 adet göl ve gölete bırakacağız.Bırakılan balıkların su ürünleri stoklarının gelecek nesillere aktarılması için, en az bir kez üremelerine imkân tanınması, zaman ve boy konusunda yapılan düzenlemelere uyulması, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından, çok önemli..Ürettiğimiz bu balık yavruları, 11 Temmuz tarihine kadar göl ve göletlerimizle buluşmuş olacak.”
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nün tarihçesi
Enstitü, çalışanların ve çalışma alanındaki farklı kitlelerin, balıkçılık ve yetiştiricilik sahasındaki bilgi ve deneyimlerini arttırmak ve uygulayacağı yöntemlerle, sektörün ilmi çerçevede geliştirilmesine, bölgesel ve ulusal anlamda perspektiv kazandırılması amacı ile kuruldu.
Enstitü, üç kurumun birleşmesi ile oluştu.Enstitünün Beymelek Merkez Birimi, 11 Mayıs 1988’de Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) arasında imzalanan işbirliği antlaşması projelendirilerek (TUR/87/029/B/01/12), “Beymelek Lagünü Kültür Balıkçılığı Projesi” uygulamaya konuldu. 1993’de “Beymelek Su Ürünleri Üretim ve Geliştirme Merkez Müdürlüğü” adıyla, bağımsız bir müdürlük haline getirildi..Enstitü Kepez Birimi, ilk olarak “Antalya Su Ürünleri İl Müdürlüğü” şeklinde faaliyete başladı.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (AKSAM) 2004’te kuruldu
1981’de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Türkiye İç sularını Balıklandırma Projesi” kapsamında “Kepez Su Ürünleri Üretim ve Araştırma Projesi” uygulamaya geçirildi. 2005’e kadar ülkemiz iç sularını balıklandırma faaliyetleri ile birlikte, su ürünleri konusunda da birçok projeyi yürüttü.
Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılan Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, 1980’li yılların başında Süngercilik Üretme İstasyonu olarak faaliyete başladı. Bakanlığın araştırma, kontrol, test ve üretim kuruluşlarında yaptığı reorganizasyon sonucu, ülkenin Ege ve Akdeniz sularında araştırmalar yapmak üzere, Ağustos 1986’da, Bakanlığa doğrudan bağlı kuruluş oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan 4 Aralık 2004 tarihli Bakanlar Kurulu’nun 2004/8130 kararı gereğince; Antalya Kepez Su Ürünleri Üretme İstasyonu, Beymelek Su Ürünleri Üretim ve Geliştirme Merkezi ile Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerinin kaldırılarak yerlerine; Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) kuruldu.
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, 2013’te araştırma istasyonu oldu
Ayrı bir araştırma enstitüsü olarak, Türkiye iç sularında araştırmalar yapmak üzere, Ağustos 1986 yılında Bakanlığa doğrudan bağlı olarak kurulan, Nisan 1987 yılında faaliyete başlayan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; Bakanlığın yeniden yapılandırıldığı, 03.06.2011 tarih ve 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Enstitü Müdürlüğü’ne(AKSAM) bağlandı.
Kararname ile Enstitünün adı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü şekline dönüştürüldü. Enstitü Müdürlüğünü, Serkan ERKAN yapıyor.
20 Mayıs 2013’te yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Eğirdir birimi, Enstitüden ayrılarak araştırma istasyonu olarak faaliyete yeniden başlatıldı..
…
[İleti kısaltıldı] Tüm iletiyi görüntüle
5 Ek