Taslak, toprak ulusal eylem planı,Sonbahar’da açıklanıyor…..

Toprak yönetimi, toprağın durumu ve takibi için, bir toprak bilgi sistemi kuruluyor….

Taslak, toprak ulusal eylem
planı,Sonbahar’da açıklanıyor…..

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ve 19.Uluslararası
Toprak Kongresi, 17 -19 Haziran’da çeşitli etkinliklerle kutlandı….

Haber:Halim UTLU

17 Haziran 1994’te kabul edilen Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), her yıl 17 Haziran’da, Çölleşme ile Mücadele Günü olarak her yıl farklı bir ülkede, farklı etkinlikler ile kutlanıyor. Sözleşmenin 25. Yılı olması,bu yılki etkinlikleri daha bir önemli hale getirdi. Hem geçmiş 25 yıl değerlendirilirken, hem de gelecek 25 yıl için, Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Hedefleri kapsamında, çeşitli bilgilendirme ve yapılan yeni çalışmalar anlatıldı…
“Çölleşme ve kuraklık, dünyanın tüm bölgelerini etkileyen küresel problemlerden biridir” farkındalığıyla, Ankara Ticaret Odası(ATO)
Congresium’da, 17 -19 Haziran 2019 tarihinde düzenlenen etkinliklerde, arazi bozulumunun dengelenmesi, yoksulluğun azaltılması, gıda ve su güvenliği ve iklim değişikliğine yönelik azaltım ve adaptasyon için, sağlam bir temel oluşturma yolunda, dünyada neler öngörülüyor sorularına cevap arandı..
FAO’dan“Sürdürülebilir Toprak ve Arazi Yönetimi” konulu oturum
“Arazi Degradasyonu Dengelenmesi’nde Başarılı Dönüşüm: Gelecek Perspektifi” temalı Uluslararası Toprak Kongresi’nde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Ofisi, 18 Haziran’da yarım günlük “Sürdürülebilir Toprak ve Arazi Yönetimi” konulu oturum düzenledi. Oturuma, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker,FAO Kıdemli Politika Görevlisi Sumiter Broca, FAO Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Uzmanı Liesl Wiese,Tarım ve Orman Bakanlığı’nın diğer temsilcileri ile FAO ve Küresel Toprak Sekreteryası’nın uzmanları katıldı.Genel olarak arazi degradasyonu, arazi/toprak yönetiminin geliştirilmesi ve FAO’nun entegre arazi kullanımı planlaması üzerine Türkiye’ye verdiği destekler görüşüldü.
Türker,kuraklık ve su kıtlığı riskini yönetmek için, harekete geçilmeli..
Doğal kaynaklarımızı korumak için sürdürülebilir toprak ve arazi yönetiminin gerekliliğine dikkat çeken bir konuşma yapan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, tarımın iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektör olduğunu ifade etti. “Eğer kuraklık ve su kıtlığının devam etmesine izin verirsek, bu eninde sonunda çölleşmeyi de beraberinde getirecek.” diyen Türker, “Geç olmadan kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimini sağlayacak metodolojileri uygulamaya geçirmeliyiz. Oluşacak krizi yönetmek yerine, var olan riski yönetmek için harekete geçmeliyiz…” şeklinde devam etti.
Kadınların içinde olduğu, bir arazi kullanımı planlamasına ihtiyaç duyuluyor
FAO Kıdemli Politika Görevlisi Sumiter Broca da yaptığı konuşmada, sürdürülebilir arazi yönetimi için entegre bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaparak“Çok çeşitli arazi kullanıcılarının, arazi kullanımı ve arazi degradasyonunun sosyo-ekonomik faktörlerinin sebep olduğu rekabet ortamı, çok taraflı paydaşın katıldığı, küçük çiftçiler için kapasite geliştirici programların olduğu, kırsal kalkınma politikaları ile de bağlantının kurulduğu ve kadınların ekonomik güçlenmesini de içeren bir arazi kullanımı planlamasına ihtiyaç duyulmaktadır.”dedi.
FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı, taslak bir ulusal eylem planı geliştiriyor
Arazi kullanımı planlaması, aynı zamanda ekosistem yönetimi, çevresel koruma ve iklim değişikliğine direncinin de dikkate alınması istenen “Sürdürülebilir Toprak ve Arazi Yönetimi” konulu oturumda, birçok ülke alan planlaması, arazi degradasyonu, biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi kurarken, entegre bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kabul ediyor. Ancak henüz bu ilişki, alan planlaması düzenlemelerine ve politikalarına yansımış görünmüyor…
Türkiye’deki toprak kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetildiğinden ve ilgili uygulamaların izlendiğinden emin olunması için FAO ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taslak bir ulusal eylem planı geliştirmekte olduğunu anlatan FAO Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Uzmanı Liesl Wiese,
Toprak bilgi sistemi alt yapısının kurulmasındaki öncelikler belirlenmeli
“Bu plan, toprak yönetimi, toprağın durumu ve takibi için bir toprak bilgi sistemi alt yapısının kurulmasındaki öncelikleri belirlemeli. Taslak ulusal eylem planının Ağustos sonuna doğru, son haline gelmesi planlanıyor.”dedi.
Konuşmaları sonrasında FAO ve Küresel Toprak Ortaklığı Sekreteryası uzmanlarının sunumlarıyla süren oturum, açık tartışma ve soru-cevap ile devam etti.
FAO, küresel girişimler ve ülke/bölge seviyesinde projeler geliştirmede, hükümetlere politika geliştirerek farkındalık arttırmada, ayrıca alan seviyesinde de çiftçilere ve faydalanıcılara yardım ederek, sürdürülebilir arazi planlaması uygulamalarına destek sağlıyor.
Türkiye,Küresel Toprak Ortaklığı’nda aktif rol alıyor
Dikkat çeken FAO girişimlerinden biri de, diğer ekosistem hizmetlerini desteklerken, güvenli gıda için de, sağlıklı ve üretken topraklar temin etmek adına, gezegenin sınırlı kaynaklarının yönetimini geliştirmeyi amaçlayan Küresel Toprak Ortaklığı…
Küresel Toprak Ortaklığı’nın kuruluşundan bu yana, Türkiye aktif bir üye olarak öne çıkarken, Avrupa ve Orta Asya’da(Kazakistan,
Azerbaycan,Türkmenistan,Kırgızistan,Moğolistan,Özbekistan) bölgesel ortaklıkların kurulmasında da aktif rol alıyor.
Öte yandan, FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikte geliştirdiği iki proje dikkat çekiyor..
Orta Asya ve Türkiye’de Kurak Alanlarda Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi
Bu projelerden biri, tarımsal altyapı hizmetlerinin güçlendirilmesiyle, diğeri ise iklim esnekliği ile ekosistem yönetimini geliştirerek, gıda güvenliğine yönelik entegre arazi kullanımı planlaması da çok önemli hale geliyor.
FAO ayrıca, Küresel Çevre Fonu’nun ana projelerinden olan “Orta Asya ve Türkiye’de Kurak Alanlarda Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi”nin (CACILM-2) de uygulayıcı ajansı.
FAO ve Türk Hükümeti, Küresel Çevre Fonu’nun Yukarı Sakarya Havzası’nda arazi degradasyonunun dengelenmesi için finanse ettiği proje ile Türkiye’de ve bölgede arazi degradasyonunun dengelenmesini izlemeyi amaçlıyor. Projenin açılışı da, yakın zamanda yapılacak.
180.Yılında Türkiye’nin Ormanları, yarışmalı fotoğraf sergisi açıldı
Diğer yandan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü(OGM),”180. Yılında Türkiye’nin Ormanları”
konulu fotoğraf yarışması düzenledi…2015’de başlatılan ve 5.si düzenlenen para ödüllü yarışmaya,1112 kişi, 3829 fotoğrafla katıldı.
Erdem Arif Yiğit’in 1. (Manisa),Kemalettin Cengiz’in 2. (Zonguldak), Ali Can’ın 3. (Konya) olduğu ve 5 de mansiyonun verildiği “180. Yılında Türkiye’nin Ormanları”konulu fotoğraf yarışmasında, ödül ve sergileme alan fotoğraflardan oluşan sergi de, 17 Haziran 2O19 Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ve 19.Uluslararası Toprak Kongresi’nde sergilendi ve ilgi gördü….

[İleti kısaltıldı] Tüm iletiyi görüntüle
6 Ek

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ”Ankara’mızı Atatürk’ün vizyonuna yakışır bir şekilde geliştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz”

    ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 105. YILI MESAJI Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yıl dönümünü büyük bir gurur ve minnetle…

    “İYİ Kİ GELDİN… ”

    HALİL İBRAHİM YILMAZ: “İYİ Kİ GELDİN… MEMLEKETE DE MAZLUM MİLLETLERE DE İYİ GELDİN!” Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama…

    Gözden Kaçırmayın

    Gençlerbirliği ve Ankaragücünde nöbet değişikliği

    Gençlerbirliği ve Ankaragücünde nöbet değişikliği

    Yeni Yılda Yepyeni bir Çankaya Gazetesi

    Yeni Yılda Yepyeni bir Çankaya Gazetesi

    “ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

    “ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

    ”Tandoğan Meydanı’nda Buluşalım!”

    ”Tandoğan Meydanı’nda Buluşalım!”

    Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

    Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi

    TCMB 22 ay sonra faiz indirdi