Teknolojik çalışmalarda hammadde görevi gören veri setleri, ilgili kurumların, şirketlerin, uzmanların ve akademisyenlerin teknoloji çalışmalarında önemli roller üstleniyor…
Yaşadığımız döneme damgasını vuran teknoloji, insan yaşamını kolaylaştırdıkça, ona olan ilgi çoğalıyor ve geliştirmeye yönelik çalışmalar artıyor. Ülkemizde de teknolojik açıdan gelişebilmek adına yapılan çalışmalarda yoğun bir çaba sarf ediliyor.
Tüm bu çalışmaların ana dallarından olan bilgi teknolojileri ise hayatı daha da kolaylaştırmak için veriyi saklamanın, işlemenin ve kullanmanın yeni yeni yollarını arıyor. Bu durumda ise adına bilgi toplulukları da denilen veri setleri devreye girerek, teknolojik çalışmalarda hammadde görevi görüyor. Dolayısıyla veri setleri, ilgili kurumların, şirketlerin, uzmanların ve akademisyenlerin teknoloji çalışmalarında önemli roller üstleniyor.
“Ülkemizin teknolojik gelişimine destek vermek istiyoruz”
Veri setlerinin temini ile ilgili alandaki yetersizliği fark eden Medya Takip Merkezi’nin (MTM) genel müdür yardımcısı Yılmaz Kabaoğlu, ülkemiz teknolojisine katkı sağlamak amacıyla şirketin sahip olduğu imkânları paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. MTM’nin teknoloji ve AR-GE’sinden sorumlu Kabaoğlu, konunun önemini ise şöyle açıkladı:
“Biz, yüksek teknolojiye sahip bir bilgi şirketi olarak, kitle iletişim araçlarını takip ederek kaydediyoruz. Her gün yüz binlercesini kaydettiğimiz bu medya verilerini anlamlandırabilmek için ise doğal dildeki metinleri veya sesleri bilgisayar ortamında aktarma sistemi üzerine kurulan Doğal Dil İşleme Tekniklerini kullanarak metin tabanlı formatlara dönüştürüyoruz.
Ülkemizde Doğal Dil İşleme konularıyla ilgili yapılan çalışmaları incelediğimizde, genel olarak kısıtlı verilerle çalışıldığını fark ettik. Bu da bizi, konuya nerede dahil olabilir ve nasıl bir destek verebiliriz düşüncesine yöneltti.
Sahip olduğumuz zengin içerikli veri setlerini, ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda kullanıma sunarak, ülkemizin teknolojik gelişimine destek olma kararı verdik. Veri setlerimizi ilgili konularda geliştirme yapacak, teknoloji uzmanları, akademisyenler ve araştırmacılar ile paylaşarak, onların teknolojiyi geliştirilme süreçlerine katkıda bulunup fayda sağlamak istiyoruz.”