Türkiye’den, zengin insan göçü hızlandı…

Türkiye’den, zengin insan

göçü hızlandı…

Necdet Buluz

Bir yandan milyoner sayımız artıyor, öte yandan sayı arttıkça yurt dışına milyoner göçü de hızlanıyor. Her iki konuda da yapılmış araştırmalar var. Bugünkü yazımızda kısaca bu konulara değineceğiz.

New World Wealth adlı danışmanlık şirketinin hazırladığı Küresel Varlık Göçü Araştırması’na (Global Wealth Migration Review) göre, Türkiye en çok zengin göçü veren ülkeler sıralamasında dördüncü oldu. Rusya ise listede ikinci sırada bulunuyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, yurt içinde ve dışında yerleşik milyonerlerin toplam sayısı mart sonu itibarıyla 192 bin 903’e ulaştı.

Önce milyoner insan göçüne bakalım:

Bloomberg verilerine göre, Rusya’da 163 bin kadar dolar milyoneri bulunuyor. İlk sırada 15 bin dolar milyonerinin ayrıldığı Çin var. İkinci olan Rusya’yı, 5 bin milyonerle Hindistan ve 4 bin milyonerle Türkiye takip ediyor. Beşinci sırada katı vergi yasaları nedeniyle milyonerlerini kaybetmeye devam eden Fransa var.

Bu ülkeden ayrılan milyoner sayısı 3 bin. Milyonerlerin en çok göç ettiği ülkeler listesinde ise ilk sıra Avustralya’nın. 2018’de 12 bin dolar milyoneri bu ülkeye göç etti. İkinci sırada 10 bin yeni milyonere kucak açan ABD var. 4 bin dolar milyoneri ise yerleşmek için Kanada’yı seçmiş.

İsviçre merkezli Credit Suisse bankası tarafından geçen yıl yayınlanan raporda dolar kurlarından artış nedeniyle milyoner sayısının en fazla azaldığı ülkelerden birinin Türkiye olduğu ifade edilmişti.

Türkiye’den milyoner göçü vermesinin altında yatan en önemli nedenlerden birinin kurlardaki istikrarsızlık olduğu ifade ediliyor.

2018 yıl sonu itibarıyla dünya genelinde dolar milyoneri sayısı 42.2 milyona ulaştı. Milyoner sayısının en fazla arttığı ülke 878 bin ile ABD. Fransa, Almanya, Britanya ve İtalya’daysa 800 bin kişi daha milyoner sayısına eklendi.

2018 yılında Çin’de 186 bin, Japonya’da 94 bin yeni milyoner ortaya çıktı. 2018’de para birimi en büyük erimeyi yaşayan ülkelerden olan Türkiye ise milyoner sayısının en fazla azaldığı ülkelerden biri. Milyoner sayısının en fazla azaldığı 3 ülke Brezilya, Türkiye ve Arjantin. Türkiye’deki milyoner sayısı 16 bin azaldı.

Sayı İsveç’te 20 bin, Avustralya’da 32 bin, Brezilya’da ise 36 bin azaldı. Toplam servette en fazla kayıp da Brezilya ve Türkiye’de. Credit Suisse verilerine göre 2018 yılındaki servet kaybı Brezilya’da 380 milyar dolara, Türkiye’de ise 190 milyar dolara ulaştı.

Şimdi de milyoner sayısındaki artışlar konusuna değinelim:

Geçen yılın sonuna göre milyoner sayısı 12 bin 777 kişi artarken, söz konusu milyonerlerin toplam mevduatı 1 trilyon 205 milyar 798 milyon liraya çıktı. 2018 sonunda milyonerlerin toplam mevduatı 1 trilyon 109 milyar 859 milyon lira seviyesinde bulunuyordu. Milyoner başına düşen ortalama mevduat da 6 milyon 251 bin lira olarak hesaplandı. Yurt içinde yerleşik milyonerlerin sayısı yılın ilk çeyreğinde 2018’e kıyasla 11 bin 200 kişi artarak 173 bine ulaşırken, söz konusu milyonerlerin toplam mevduatları da 1 trilyon 112 milyar 716 milyon lira oldu.

Aynı dönemde milyonerlerin mevduatlarının 443 milyar 108 milyon lirası yerel para cinsi, 662 milyar 438 milyon lirası döviz tevdiat hesabı, 7 milyar 171 milyon lirası da kıymetli maden depo hesaplarından oluştu. Yurt içinde yerleşik milyoner başına düşen ortalama mevduat da 6 milyon 432 bin lira olarak hesaplandı. Yurt içinde yerleşik milyonerlerin sayısı geçen yıl 161 bin 800, bu mudilerin bankalardaki toplam mevduatı da 1 trilyon 24 milyar 25 milyon lira düzeyindeydi.

BDDK verilerine göre, yurt dışında yerleşik mudi sayısı mart sonu itibarıyla 19 bin 903’e yükseldi. Yurt dışındaki milyonerlerin sayısı geçen yılsonuna göre bin 577 kişi artarken, bu kişilerin hesaplarındaki para miktarı da 93 milyar 82 milyon lira olarak hesaplandı.

Yurt dışında yerleşik mudilerin bankadaki mevduatlarının 9 milyar 247 milyon lirası yerel para, 83 milyar 444 milyon lirası yabancı para ve 390 milyon lirası da kıymetli maden depo hesaplarından oluştu. Yurt dışında yerleşik milyoner başına düşen ortalama mevduat da 7 milyon 248 bin lira olarak hesaplandı.

Yurt dışına sadece milyonerler mi kapağı atıyor? Hayır. Birçok kesim de aynı yolu deniyor. Bu konudaki inceleme ve görüşlerimizi yansıtacağımız yazımızı da bir başka gün sizlerle paylaşacağız.

necdetes@mynet.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor   Necdet Buluz     Türkiye’de üretiliyor Japonlar kapış kapış alıyor. Dünyanın hayran olduğu bitki: Antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı. Sadece Ula Gökova’da…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…     Necdet Buluz           İçinde bulunduğumuz konumda enflasyon ve pahalılık en büyük sorunumuz. Bizi yönetenler “Enflasyon iniyor. Kısa zamanda tek hanelere…

    You Missed

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran  olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    Demokrat Partide deprem !

    Demokrat Partide deprem !

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı