Avrupa Birliği (AB) Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin durma noktasında olduğunu, bu nedenle yeni bir fasıl açılmayacağını bildirdi.
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda ‘geriye gidildiğini’ söyleyerek, yürütülen müzakere sürecinde hiçbir faslın açılmasının öngörülmediğini belirtti.
Ankara ile yapılan mülteci anlaşmasından memnun olduklarını belirten Hahn, “Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimiz devam ediyor” diye konuştu.
2018’de AB Konseyi’nin oybirliğiyle verdiği karara atıfta bulunulan genişleme raporunda, yeni fasıl açılmamasına ilişkin sebeplerin halen değişmediği vurgulanarak, “Türkiye, AB’den uzaklaşmaya devam ediyor” dendi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi de Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını önermişti.
TÜRKİYE NİN TEPKİSİ
AB’nin Türkiye ilerleme raporuna Ankara’dan ilk tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, “Türkiye rapordaki tutarlı eleştirileri not edecektir. Bu rapor AB’nin varoluşsal krizlerini yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye ilerleme raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kaymakcı, “Türkiye 20 fasılda ilerleme kaydetti, 14 fasıl siyasi olarak engellenmiştir. Türkiye çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği, Gümrük Birliği güncellemesinde adım atmalı.
Raporda vize serbestisiyle ilgili çalışmalara atıflar var. Bu çalışmalar sonucunda bir kriterin daha toplamda da 66 kriterin yerine getirildiği de ortaya konmuş oluyor.
AB ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditlerin mevcudiyetini teslim etmekle birlikte bu tehditlerin boyutlarını anlamaktan uzak görünmektedir. Türkiye, özgürlük-güvenlik dengesi için çaba harcıyor.
FETÖ’den bir sivil toplum kuruluşu gibi Gülen Hareketi şeklinde bahsedilmesi kabul edilemez.
Siyasi reform sürecine ilişkin yeterince vurgu yapılmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın vize serbestisine ilişkin talimatları netti. Pasaportlarımız AB ile uyumlu hale gelmiştir.
Yargının işleyişi alanındaki eleştiriler kabul edilemez. Yeni sistemde cumhurbaşkanı hesap verir konuma getirildi. Hukuka inanan herkes YSK kararlarına saygı duymalı. dedi.