Birinci sorun, pahalılık
ve işsizlik…
Necdet Buluz
Bizi yönetenlerin seçim meydanlarında ve televizyonlarda “beka” söylemine rağmen yurttaşlar en önemli sorun olarak ekonomi ve pahalılığı görüyor. Geçim sıkıntısının giderek artması, işsizliğin artması gündemin ön sırasına oturmuş durumda.
AK Parti’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlarda da halkın önemli bölümünün pahalılık ve işsizlikten yakındığı gerçeği ortaya çıkmış bulunuyor.
Zaten kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlar da “beka “söylemlerinin millette karşılık bulmadığını gösteriyor.
Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’nin en önemli sorunu listesinde ilk sırada ekonomi yer aldı.
2016’da yüzde 16, 2017’de yüzde 22 olan en önemli sorun olarak ekonomiyi görenler, Aralık 2018’de yapılan ankette yüzde 33’e yükseldi. En önemli sorun olarak iç ve dış güvenliği görenlerin toplamı ise 2016’da yüzde 24 iken, 2017’de yüzde 14’e, 2018’de yüzde 7’ye geriledi. Demokrasiyi en önemli sorun olarak görenlerin oranı iki yılda yüzde 7’den yüzde 14’e, çevreyi en önemli sorun olarak görenlerse yüzde 3’ten yüzde 7’ye ulaştı.
“Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir? sorusuna yanıtlarda da ilk sırayı yüzde 42’lik oyla pahalılık aldı. Geçen yıl da yine pahalılık ilk sıradaydı. Enerjide en büyük sorunu çevre olarak görenlerin oranı da iki yılda yüzde 3’ten yüzde 15’e yükseldi.
Araştırma sonuçları, AKP ve MHP seçmenlerinin de enerjide pahalılıktan şikâyetçi olduğunu ortaya koydu. Enerjide en önemli sorun pahalılık diyenlerin siyasi parti tercihleri incelendiğinde MHP yüzde 51 ile ilk sırada yer aldı. MHP için bu oran 2017’de yüzde 36 idi. AKP’lilerin de yüzde 39’u, enerjide en büyük sorununun pahalılık olduğunu söyledi. Bu oran CHP’de yüzde 44, HDP’de yüzde 43 oldu.
AKP’nin son yaptırdığı anketlere göre partinin oylarında çok az bir kıpırdanma olsa bile yüzde 40’ın üzerine çıkmıyor. Önceki anketlerde kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 38 dolayında çıkan oy oranının, son yapılan ankette yüzde 39 olduğu belirtiliyor.
ANAR Kamuoyu Araştırma Grubu patronu İbrahim Uslu da yaptığı açıklamada seçmenin “beka sorununa” inanmadığını vurguluyor. Görüşlerini de şöyle yansıtıyor:
“AKP iktidarının sürekli beka vurgusu yapması, elinde başka koz kalmamasından kaynaklı. Aslında referandumda, son genel seçimlerde işe yaradı. Ama bu süreç uzadıkça, vatandaşı buna inandırmak artık kolay değil. Erdoğan’ın ‘Zillet İttifakı’ söylemi de vatandaşlar arasında kendine çok yer bulan bir söylem değil. Kendi seçmeni bile buna inanmıyor. Bir yandan vatandaşın canını yakan ekonomik kriz varken, diğer söylemler arka planda kalıyor. İktidar bugün ‘Terörü bitirdik, FETÖ’yle mücadele ediyoruz. Onları temizledik, tasfiye ettik’ söylemini dile getiriyor. O zaman da seçmen diyor ki, bu beka da ne oluyor? Yani benim bekamı sıkıntıya sokacak ne var? Ekonomi var. Vatandaş artık ülkenin beka sorunu olduğuna inanmıyor. Onun için ülkenin en büyük sorununu ekonomide görüyor. İktidarın böyle bir kampanya yürütüyor olması kendisiyle de çeliştiğini gösteriyor.”
Eklememiz gereken bir not daha:
Bazı yerlerde AK Parti Belediye Başkanları iyi çalıştı, hizmet de verdi. Bazıları bu nedenle yeniden aday yapıldı.
Yapılan kamuoyu araştırmaları, daha önce görevlerinde başarılı olan yeni Belediye Başkan adaylarının da seçimi kazanamayabileceği görüşündeler. Bunu da başarısızlıklarına değil, Hükümetin ekonomideki başarısızlıklarına bağlıyorlar.
Seçim meydanlarında ve televizyonlarda bu konular gündeme gelmiyor. Bizi yönetenlerin bu konuda çözüm önerileri de kamuoyunu tatmin etmiyor.
Görünen şu:
Ekonomideki kötü gidiş, tarım politikaları, pahalılık ve artan enflasyon ile sayıları her geçen gün artan işsiz sayısı hemen her şeyin önünde geliyor. Hükümet olanlara da bu nedenle puan kaybettiriyor.
İşte bu nedenle de Türkiye’de birinci sorun olarak pahalılık ve işsizlik öne çıkıyor.
Pahalılıktan, işsizlikten ve diğer konulardan şikayet eden sadece muhalefette kalanların olmadığı, AK Partili seçmenlerin çoğunun da bu konularda rahatsız oldukları ifade ediliyor. Bazılarının da artık daha önce oy verdikleri partileri tercih etmeyeceklerini söylediklerinin altı çiziliyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz