MHP seçmenin
eğilimi…
Necdet Buluz
31 Mart’ta yapılacak olan yerel yönetimleri belirleyecek olan seçimde AK Parti ile “Cumhur ittifakı” yapan MHP’li seçmenin eğiliminin nasıl olacağı merak ediliyor. Bu konuda yapılan anketler, MHP seçmenin eğiliminin ne olacağı konusunda az da olsa ipuçları veriyor.
Birçok il ve ilçede yapılan ittifak çerçevesinde ortaya çıkan AK Parti adaylarının tümünün MHP tabanından tam destek alamayacağı ve bu konuda kafaların karış olduğunu görmekteyiz.
Öncelikle şunu vurgulayalım:
MHP, tabanı olan bir partidir. Onca istifalara, sarsıntılara rağmen bugün halen ayakta kalmasının nedeni de tabanında güçlü olmasından kaynaklanıyor.
Ancak, ittifakta AK Parti adaylarının desteklenmesi konusunda MHP tabanı oldukça duyarlı olduğunu gösteriyor. Bunun nedenleri de son yapılan anketlerde açık biçimde görülebilir.
Önce bu araştırmanın sonuçlarını ve gelişmeler göz atalım:
PİAR Araştırma şirketi Başkanı Kadir Atalay, son anket sonuçlarına göre, MHP seçmeninin yarısının AKP’ye oy vermeyeceğini belirterek, AKP’nin en büyük oy kaybını Ankara’da yaşadığını ve Mansur Yavaş’ın seçimi kazanmaya yakın olduğunu söyledi.
PİAR Araştırma Başkanı Kadir Atalay “Son araştırmamızda, MHP’li seçmenlere “AK Parti’nin aday çıkardığı yerlerde oy verecek misiniz” diye sorduk. Yüzde 50’si ‘Hayır’, yüzde 30’u ‘Evet’ dedi. Yani Türkiye genelinde, MHP seçmeninin en az yüzde 50’si AK Parti adayına oy vermemeyi tercih ediyor” dedi.
Atalay, AKP’nin en büyük güç kaybının Ankara’da yaşadığını belirterek, “İktidar 20 yıldan fazla yönettiği başkenti kaybetmeye doğru gidiyor. Ulusalcısından, Kemalist’ine, sağcılarına kadar her zaman milliyetçi adayların kazandığı bir şehirdir Ankara. Bugün her anketimizde CHP’li aday Mansur Yavaş ve AK Parti adayı Mehmet Haseki arasında en az altı yedi puan oy farkı Yavaş’ın lehine çıkıyor” ifadelerini kullandı.
İktidarın kendi seçmeninin yolsuzluktan şikâyetçi olduğunu kaydeden Atalay, “Sahada, cumhur ittifakının tabanı artık yolsuzluk şikâyetini sık dile getiriyor çünkü ekonomik kriz vatandaşın cebine dokundukça iktidarın diğer konularda yaptığı yanlışlar göze batmaya başladı” şeklinde konuştu.
Buradan çıkan sonuçları değerlendirmek gerekirse:
MHP tabanı “yolsuzluklara” karşı duruyor.
Aynı taban, milliyetçilik ve beka sorunu konusunda ittifaka tam destek veriyor.
Yaşanan ekonomideki olumsuzlukların da MHP tabanında kaymalara neden olacak. Milliyetçi kesim, hayat pahalılığı, işsizlik ve enflasyondaki artışlardan şikâyet ediyor.
Daha önce de Gezici Araştırma Şirketi tarafından aynı konuda bir araştırma yapılmış, MHP tabanının önemli kesiminin bugünkü yönetim şekillinden ve AK Parti Belediyeciliğinden memnun olmadığı ortaya çıkmıştı.
Başkent Ankara’ya bakalım:
Daha önce Melih Gökçek’in yıllardır Ankara’yı yönetmesi, bir anlamda Gökçek’in milliyetçi oyları toplaması ile gerçekleşmişti. Ankaralı seçmenin milliyetçi eğilimin bu nedenle Mansur Yavaş lehine geliştiğini de çıkan anket sonuçlarından görebiliyoruz.
Ankaralı seçmen “değişim” istiyor.
Bu istek anketlere de yansıyor.
Bugün eğer Mansur Yavaş, Ankara’da bir adım önde görünüyorsa, burada da “değişim” isteğinin öneminin ortaya çıktığını görmekteyiz.
Özetleyelim:
MHP’li seçmenin eğilimi, seçim sonuçlarını etkileyecektir.
Bir başka önemli nokta da şu:
MHP’li seçmen sandığa gitmeyi seviyor. Oyunu kullanıyor. Ancak tercihini nasıl yapıyor, kimden yana kullanıyor bunu bilemiyoruz. Burada da kırılgan bir yapının olabileceği tahmin ediliyor. Geçmişte yapılan seçimlerin değerlendirilmesinde bunu da açık biçimde görebiliyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Parti kurmayları da bunu görüyor. MHP’nin taban gücünün farkındalar. Bu nedenle de kurulan ittifakın mezara kadar devam edeceği vurgusu yapılıyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz