Sandıkları neler
etkileyecek?…
Necdet Buluz
Geçenlerde seçimlerle ilgili yazdığımız bir yazıda, “Sandıklara hayat pahalılığı damgasını vuracak” demiştik. Aynı yazımızda yıllık enflasyon oranında beklenen zamların ortaya çıkmasının da sandığı etkileyebileceğine vurgu yapmıştık.
Ortada bir gerçek var:
Hayat pahalılığı herkesi vuruyor. Enflasyon ve işsizlik en büyük sorun olarak değerlendiriliyor. Alınan onca önleme rağmen, ekonomide beklenen düzelmenin olmadığını da görüyoruz. Kâğıt üzerinde iyileşme görüldüğü söyleniyor ama piyasalara da bunun yansıması olması gerekiyor.
En büyük beklenti, yeni yılda işçi, memur, emekli, dul ve yetim aylıklarına yapılacak zam oranıydı. Yapılan zamların beklenen gibi olmaması da hayal kırıklığı yarattı. Bu durumun da Mart’ta yapılacak seçimde sandıkları etkileyebileceği söyleniyor
Şu noktaya dikkat:
Seçmeni oy vereceği aday kadar, içinde bulunduğu hayat pahalılığı, işsizlik ve yeni yıl nedeni ile maaşlara yansıyacak zamlar daha çok ilgilendiriyor.
Adayların belirlenmeye başlaması ile birlikte yapılan kamuoyu araştırmaları da oy verecek seçmenleri ekonomik durum ve işsizliğin daha çok ilgilendirdiği ortaya çıkmış bulunuyor.
Bugün, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da seçmenlerle ilgili yapılan bir kamuoyu araştırmasını ve çıkan sonuçları sizlerle paylaşmak istedik. Ortaya çıkan sonuçların seçmenlerin tercihini neden yana yapacağını bütün çıplaklığı ile ortaya koyuyor.
Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER), politik gündem, seçmen eğilimleri- tutumu ve davranışları üzerinde yaptığı araştırma, belediyelere atanan kayyımların seçmenin tercihini değiştirmediğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre HDP, son yerel seçimlere oranla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki oylarını yüzde 6 civarında artırdı.
2-6 Kasım 2018 tarihleri arasında 16 ilde 2 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşerek yapılan araştırmaya göre, “Belediyelere kayyım atanmasını destekliyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 53,2’si kayyım atanmasını desteklemezken; yüzde 30,9’u desteklediği yönünde yanıt verdi. Yüzde 15,7’si kararsız olduğunu söyledi. Kayyım atanmasını destekleyenlerin yüzde 76,3’ü AK Partiye oy verdiğini belirtti.
Araştırma grubunun sadece yüzde 3,8’i “Oy verdiğim partiyi değiştirmeye karar verdim” derken, yüzde 32,6’sı “Oy verdiğim partiyi daha çok desteklemeye karar verdim” yanıtını verdi.
“Kayyım atanması siyasal tercihimi etkilemedi” diyenlerin oranı yüzde ise 58,1. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeniden kayyım atayabileceklerine” dair açıklamalarının da seçmen eğilimini etkilemediği tespit edildi.
Araştırmada dikkat çeken bir başka detay, seçmenin ülkede yaşanan sorunları sıralama ölçüsü. Bölgede ilk defa ekonomi ve işsizliğin, Kürt sorunu dahil diğer tüm sorunların önüne geçtiği görüldü.
Ekonomide enflasyonun artması, işsizliğin giderek tavan yapması ve geçinemeyenlerin sayısındaki artışlar seçmen eğilimini etkiliyor.
“Bugün yerel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna araştırma grubunun yüzde 45,7’si HDP, yüzde 28,3’ü AK Parti, yüzde 8’i oy kullanmayacağım, yüzde 2,9’u CHP, yüzde 2’si MHP, yüzde 1,1’i İYİ Parti.
Hemen belirtelim:
Konu sadece Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı değil. Yapılan son anketlerde yurdun hemen her bölgesinde “Hayat pahalılığı ve işsizlik hepimizin ortak sorunu. Bu sorunlar sandıkları da etkiler” görüşünün yaygın olduğunu gösteriyor.
Görüldüğü gibi insanlar geçim derdine düşünce her şeyi bir kenara bırakabiliyor. Yerel seçimlerde adayların seçmeni etkilemesi kadar hayat pahalılığı ve işsizliğin de etkileyebileceğini gözlerden uzak tutmamak gerekiyor.
Her seçim öncesi söylediklerimizi yineleyelim:
Hangi partiye oy verirseniz verin, sandığa iradenizi yansıtın. Mutlaka sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Seçme hakkınızı kullanın. Yapılan anketler, sandığa gideceklerin sayısında artışların beklendiğini de gösteriyor. Bunu da son derece olumu buluyoruz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz